Κοσμος

Explainer: Ο Τζο Μπάιντεν εκτός κούρσας - Kαι τώρα τι;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Explainer: Ο Τζο Μπάιντεν εκτός κούρσας - Kαι τώρα τι;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2024, θέτοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αχαρτογράφητο έδαφος.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών.

Πριν από την απόφαση του Μπάιντεν, το Reuters μίλησε με την Ελέιν Κάμαρκ, ανώτερη συνεργάτιδα στο think tank Brookings Institution, μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και συγγραφέα του βιβλίου "Primary Politics" σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

ΤΙ ΣΥΜΒΑIΝΕΙ ΤΩΡΑ;

Ο Μπάιντεν πέρασε τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνοντας σχεδόν 4.000 αντιπροσώπους των Δημοκρατικών κερδίζοντας προκριματικές εκλογές σε πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ.

Αυτοί οι αντιπρόσωποι κανονικά θα τον ψήφιζαν για να είναι ο επίσημος υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που θα πραγματοποιηθεί στις 19-22 Αυγούστου, αλλά οι κανόνες δεν τους δεσμεύουν ούτε τους αναγκάζουν να το πράξουν. Οι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο τους σε κάποιον άλλον.

Με την αποχώρησή του, ο Μπάιντεν ουσιαστικά "απελευθερώνει" τους αντιπροσώπους του, πυροδοτώντας ενδεχομένως έναν ανταγωνισμό μεταξύ άλλων υποψηφίων των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ;

Αρκετοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αλλά έχει τα δικά της προβλήματα μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στη δουλειά και χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ υπαγορεύει ότι ο αντιπρόεδρος γίνεται πρόεδρος σε περίπτωση που ο πρόεδρος πεθάνει ή καταστεί ανίκανος, αλλά δεν ασκεί επιρροή σε μια διακομματική διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ και ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ έχουν προταθεί ως πιθανοί αντικαταστάτες. Μέχρι τώρα ήταν υποστηρικτές του Μπάιντεν που εργάζονταν για να τον βοηθήσουν να εκλεγεί.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ;

Θα μπορούσε να υπάρξουν εσωκομματική μάχη μεταξύ των Δημοκρατικών που διεκδικούν τη θέση.

Σύμφωνα με το Ballotpedia, αναμένεται να υπάρχουν περίπου 4.672 αντιπρόσωποι το 2024, συμπεριλαμβανομένων 3.933 υποψηφίων αντιπροσώπων και 739 λεγόμενων superdelegates - ανώτερα μέλη του κόμματος.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα, ένας υποψήφιος θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία - δηλαδή περισσότερες ψήφους από όλους τους άλλους μαζί.

Εάν κανείς δεν το πετύχει αυτό, τότε θα υπάρξει ένα "συνέδριο γέφυρα" στο οποίο οι αντιπρόσωποι θα ενεργούν ελεύθερα και θα διαπραγματεύονται με την ηγεσία του κόμματος.

Θα θεσπιστούν κανόνες και θα υπάρξουν ονομαστικές ψηφοφορίες για τα ονόματα που θα τεθούν ως υποψήφιοι.

Θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετοί γύροι ψηφοφορίας για να συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία. Το τελευταίο συνέδριο με μεσολάβηση στο οποίο οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αναδείξουν υποψήφιο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1952.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ;

Η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις είχε 91 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαΐου, αλλά οι ειδικοί στη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών διαφωνούν σχετικά με το πόσο εύκολα τα χρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν χέρια.

Επειδή η Χάρις είναι επίσης στην εκστρατεία πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτήν, εάν είναι στο ψηφοδέλτιο. Ωστόσο, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με τα διαδικαστικά.