Κοσμος

Ψηφιακό μπλακ άουτ: Reboot ακόμη και 15 φορές - Καθηλώθηκαν 5.000 πτήσεις σε όλο το κόσμο

Παρόμοια περιστατικά με παγκόσμιες διαστάσεις δεν αποκλείονται στο μέλλον

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ψηφιακό μπλακ άουτ: Reboot ακόμη και 15 φορές - Καθηλώθηκαν 5000 πτήσεις σε όλο το κόσμο

H πλήρης αποκατάσταση μετά το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ θα χρειαστεί εβδομάδες, οι ειδικοί εκτιμούν, καθώς οι διορθώσεις στη λειτουργία των υπολογιστών που επηρεάστηκαν, περίπου 300 χιλιάδες σε 150 χώρες τους κόσμου, πρέπει να γίνουν χειροκίνητα.

Παρόμοια ψηφιακά μπλακ άουτ δεν αποκλείονται και στο μέλλον

H Microsoft εξάλλου συνέστησε επανειλημμένες επανεκκινήσεις των συστημάτων, ενώ χρήστες ανέφεραν ότι χρειάστηκε να κάνουν reboot ακόμη και 15 φορές μέχρι να καταφέρουν να επαναφέρουν τους υπολογιστές τους.

Κάποιες εταιρείες μπορεί να διορθώσουν το πρόβλημα σε λίγες ώρες. Αλλά κάποιες άλλες θα χρειαστούν μέρες, ίσως και εβδομάδες πριν κάθε υπολογιστής τους επανέλθει σε κανονική λειτουργία», επανέλαβε καθηγητής Ασφάλειας Μηχανικής.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ανάλογα ψηφιακά μπλακ άουτ με παγκόσμιες διαστάσεις δεν αποκλείονται και στο μέλλον.

Μπλε οθόνες θανάτου ακόμη και στην Disneyland

Ακόμη και στην Disneyland, εμφανίστηκαν οι αποκαλούμενες «μπλε οθόνες θανάτου». Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στη μεξικανική πόλη Χουαρέζ στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου συνήθως οι έλεγχοι μετανάστευσης χρειάζονται μόλις 15 λεπτά.

Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν εκατομμύρια ταξιδιώτες σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς εγκλωβίστηκαν, με 5000 πτήσεις από τις συνολικά 110 χιλιάδες παγκοσμίως να ακυρώνονται.

Μέσα ενημέρωσης, χρηματιστήρια, τράπεζες, νοσοκομεία, αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας αδύνατες ακόμα και απλές καθημερινές συναλλαγές για εκατομμύρια πολίτες.

«Σαν να βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι»

Το απόλυτο “ψηφιακό έμφραγμα” που προκάλεσε η λανθασμένη ενημέρωση στα συστήματα της κορυφαίας εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike αντιμετωπίστηκε, το παγκόσμιο χάος που δημιουργήθηκε όμως, υπενθύμισε την ευαλωτότητα της παγκόσμιας διασυνδεσιμότητας.

Oι διαδικτυακές υποδομές εξαρτώνται από λίγους μόνο παρόχους αυτού του είδους της τεχνολογίας. Ένας ειδικός είπε ότι “είναι βασικά σαν να βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι” .

Ο 59χρονος διευθύνων Σύμβουλος της Crowdstrike ζήτησε συγγνώμη, χάνοντας μάλιστα τη φωνή και περιγράφοντας ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από ιό στο λογισμικό και όχι από κάποιον κίνδυνο ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση.

Ο προβληματισμός για τη συγκέντρωση του ελέγχου της κυβερνοασφάλειας στα χέρια συγκεκριμένων μόνο εταιριών εντείνεται. Κάποιοι μάλιστα δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο γεγονός ότι η Crowdstrike, η εταιρία που εμπιστεύονται για την κυβερνοασφάλειά τους περισσότερες από τις μισές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα της Fortune 1000 και είνια μια από τις εκλεκτές της Wall Street, κατέληξε να προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας στην ιστορία των πληροφοριακών συστημάτων.