Κοσμος

Πώς ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Microsoft «έσβησε» τα πληροφοριακά συστήματα παγκοσμίως

Ήδη γίνεται αναφορά για τη «μεγαλύτερη διακοπή IT στην ιστορία»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Microsoft «έσβησε» τα πληροφοριακά συστήματα παγκοσμίως
Πώς ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Microsoft «έσβησε» τα πληροφοριακά συστήματα παγκοσμίως © EPA/Rajat Gukpa

Microsoft: Πώς ένα τεχνικό πρόβλημα έσβησε τα πληροφοριακά συστήματα - Ήδη γίνεται αναφορά για τη «μεγαλύτερη διακοπή IT στην ιστορία»

Σε κατάσταση εκτός ελέγχου βρέθηκαν εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς μια ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της Microsoft επηρέασε την λειτουργία σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και συστήματα αεροδρομίων αλλά και Μέσα Ενημέρωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Microsoft προκάλεσε διεθνές χάος αφού μια ελαττωματική ενημέρωση λογισμικού από την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, προκάλεσε «τη μεγαλύτερη διακοπή IT στην ιστορία». 

BREAKING: Global IT 'disaster' affects airlines, banks and broadcasters across the world

Αντιμέτωποι με μια «μπλε οθόνη σφάλματος»

Αντιμέτωποι με μια «μπλε οθόνη σφάλματος» ήρθαν αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι που «πάγωσαν» σε αυτή την εικόνα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες, επειδή κάθε επηρεαζόμενος υπολογιστής ενδέχεται να πρέπει να διορθωθεί χειροκίνητα.

Αυτό που συνέβη ήταν ότι πριν από μερικές ώρες η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε ορισμένα λάθη που οδηγούσαν σε μη λειτουργία της συσκευής όπου εγκαθίσταται η αναβάθμιση.

Το λογισμικό προστασίας της Crowdstrike είναι εγκαταστημένο σε συσκευές όπως είναι τερματικά, υπολογιστές και servers που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows.

Σε όσες συσκευές (endpoint devices) έγινε η αναβάθμιση, υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και εμφανίστηκε μία «μπλε» οθόνη που ανέφερε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Η CrowdStrike επιβεβαίωσε ότι η διακοπή λειτουργίας οφειλόταν σε ενημέρωση λογισμικού από ένα από τα προϊόντα της και δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση.

Χάος στα αεροδρόμια

Μεταξύ των επιχειρήσεων που επλήγησαν ήταν η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η οποία ανέφερε στην ιστοσελίδα της: «Πιθανές διαταραχές σε όλο το δίκτυο λόγω παγκόσμιας διακοπής του συστήματος τρίτου μέρους ... Συμβουλεύουμε τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες πριν από την πτήση τους για να αποφύγουν τυχόν διαταραχές».

Microsoft and Crowdstrike IT outage hits airports around the world


Με ενημέρωσή της στις 14:30 ώρα Ελλάδας ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιους πελάτες. Το πρόβλημα που ευθύνεται για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία επηρεάζει σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο «έχει ταυτοποιηθεί» και «είναι σε διαδικασία επίλυσης», ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κουρτζ.

Πολλά αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι επηρεάστηκαν από τη βλάβη, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Βερολίνου, του Άμστερνταμ-Σίπχολ και όλων των ισπανικών αεροδρομίων. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι αμερικανικές Delta, United, American Airlines, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair και τρεις ινδικές αεροπορικές εταιρείες, ανέφεραν επίσης προβλήματα. Η Aena, διαχειρίστρια εταιρεία των ισπανικών αεροδρομίων, έκανε λόγο για πιθανές «καθυστερήσεις».

Μέχρι στιγμής είχαν σημειωθεί περισσότερες από 1.300 ακυρώσεις πτήσεων παγκοσμίως λόγω της βλάβης στην πληροφορική, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Microsoft IT outage: Airports chaos on busiest day of the year

Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετώπισαν άλλα μεγάλα αεροδρόμια διεθνώς.

Microsoft: Πτώση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια μετά το παγκόσμιο blackout

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης άνοιξαν σε αρνητικό έδαφος σήμερα μετά το διεθνές «βραχυκύκλωμα» σε ψηφιακά συστήματα της Microsoft και οδεύουν προς απώλειες σε εβδομαδιαία βάση εν μέσω οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών που επηρεάζουν πολλούς κλάδους τις τελευταίες ημέρες.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη και αυτό σήμερα από το τεχνικό πρόβλημα της Microsoft που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2tca91bt2x5)

Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 0,27% και ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,46%. Η εταιρία διαχείρισης του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλαγών Xetra άρχισε να λειτουργεί κανονικά σήμερα το πρωί, ενώ και ο όμιλος του ελβετικού χρηματιστήριου ανακοίνωσε ότι τα συστήματά του λειτουργούν κανονικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.