Κοσμος

Η Adidas απέσυρε διαφήμιση με την Μπέλα Χαντίντ για τους Ολυμπιακούς του 1972

Το μοντέλο είναι Παλαιστινιακής καταγωγής και το αθλητικό γεγονός βάφτηκε στο αίμα από Παλαιστινίους τρομοκράτες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Adidas: Συγγνώμη για την εμφάνιση της Μπέλα Χαντίντ σε διαφήμιση για τους Ολυμπιακούς του 1972

Η Adidas ζητά συγγνώμη για «οποιαδήποτε αναστάτωση» η συμπερίληψη της Mπέλα Χαντίντ, ενός μοντέλου με παλαιστινιακή καταγωγή, σε διαφημίσεις για την επανακυκλοφορία των αθλητικών παπουτσιών της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο.

Η Adidas επέλεξε την Χαντίντ ως το πρόσωπο της καμπάνιας SL72 που ξεκίνησε πρόσφατα, η οποία γιορτάζει την 52η επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου με την αναβίωση του αθλητικού παπουτσιού της Adidas από τη δεκαετία του '70. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, ωστόσο, επισκιάστηκαν από μια τρομοκρατική επίθεση που άφησε 11 Ισραηλινούς αθλητές και έναν Γερμανό αστυνομικό νεκρούς στα χέρια μιας παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης εν μέσω της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η Χαντίντ, της οποίας ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος, αυτοπροσδιορίζεται ως «περήφανη Παλαιστίνια». «Έχουμε επίγνωση ότι έχουν γίνει συνδέσεις με τραγικά ιστορικά γεγονότα - αν και αυτές είναι εντελώς ακούσιες - και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση ή στεναχώρια προκλήθηκε», ανέφερε η Adidas σε δήλωσή της στην USA TODAY Sports την Πέμπτη. «Ως αποτέλεσμα, αναθεωρούμε το υπόλοιπο της καμπάνιας. Πιστεύουμε στον αθλητισμό ως ενωτική δύναμη σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα και την ισότητα σε ό,τι κάνουμε».

Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή κάλεσε την Adidas να αντιμετωπίσει το «κατάφωρο λάθος». «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, 11 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν και κρατήθηκαν όμηροι από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης. Το να επιλέξει η Adidas ένα ηχηρό αντι-ισραηλινό μοντέλο για να υπενθυμίσει αυτούς τους σκοτεινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι είτε μια τεράστια αβλεψία είτε σκόπιμα εμπρηστική. Κανένα από τα δύο δεν είναι αποδεκτό», έγραψε η AJC στο Χ την Πέμπτη.

Η Χαντίντ είναι ηχηρή υποστηρίκτρια της Παλαιστίνης και χρησιμοποιεί συχνά την πλατφόρμα της για να μιλήσει για τους Παλαιστίνιους που επηρεάζονται από τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Διαδήλωσε κατά της απόφασης του πρώην προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017, γράφοντας τότε: «Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ του παλαιστινιακού λαού είναι άδικη, μονόπλευρη και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Στέκομαι στο πλευρό της Παλαιστίνης». Τον περασμένο μήνα, η Χαντίντ και η αδελφή της, το επίσης σούπερ μόντελ Τζίτζι Χαντίντ, δώρισαν 1 εκατομμύριο δολάρια για τις προσπάθειες ανακούφισης των Παλαιστινίων, σύμφωνα με το BBC.

Πηγή: USA Today