Κοσμος

Η συγγνώμη της Crowdstrike για το ψηφιακό μπλακ άουτ που προκάλεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη

Ποια είναι η εταιρεία που ευθύνεται για το διεθνές «βραχυκύκλωμα» στα πληροφοριακά συστήματα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Crowdstrike: Η συγγνώμης της εταιρείας για ψηφιακό χάος που προκάλεσε -  Ποια είναι η εταιρεία 

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία έχει επηρεάσει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της εταιρείας καθώς αυτοί εργάζονται για να επαναφέρουν τις διαδικτυκακές τους λειτουργίες.

Η βλάβη σε κάποιες υπηρεσίες της Microsoft παρέλυσε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν πτήσεις, ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια, προβλήματα αντιμετώπισαν μεταξύ άλλων η αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC, το βρετανικό δίκτυο Sky News, το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο Τζορτζ Κουρτζ υπέυθυνος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike απολογήθηκε για το ψηφιακό χάος που προκλήθηκε παγκοσμίως.

Η συγγνώμη της εταιρείας Crowdstrike για το ψηφιακό μπλακ άουτ που προκάλεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει σε πελάτες, ταξιδιώτες, και σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Today» του NBC News, περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Πολλοί από τους πελάτες επανεκκινούν το σύστημα και αυτό επανέρχεται και θα είναι λειτουργικό», τόνισε ο Κουρτζ. «Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα που δεν θα επανέλθουν αυτόματα», πρόσθεσε, αλλά η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της».

Με ενημέρωσή της στις 14:30 ώρα Ελλάδας ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιους πελάτες. Το πρόβλημα που ευθύνεται για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία επηρεάζει σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο «έχει ταυτοποιηθεί» και «είναι σε διαδικασία επίλυσης», ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κουρτζ.

Η διακοπή προκάλεσε χάος σε αερομεταφορές από τη Μαδρίτη μέχρι το Νέο Δελχί, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πόσες πτήσεις είχαν επηρεαστεί στην ήπειρο.

Από τις 110.000 προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις σήμερα, οι 1.390 έχουν ακυρωθεί παγκοσμίως και περισσότερες αναμενόταν να ακυρωθούν, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας ανάλυσης αερομεταφορών Cirium.

Ακόμη και οι αεροπορικές εταιρείες που δεν επηρεάστηκαν άμεσα δήλωσαν ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις λόγω της παγκόσμιας φύσης της διακοπής.

Crowdstrike: Ποια είναι η εταιρεία που ευθύνεται για το χάος στα πληροφοριακά συστήματα

Παγκόσμιο μπλακ άουτ προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τη Microsoft, αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια ανά τον κόσμο, μέσα ενημέρωσης, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες να προειδοποιούν για προβλήματα στα συστήματά τους. Και ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για πρόβλημα που ξεκίνησε από τη Microsoft, πληθαίνουν οι φωνές που «φωτογραφίζουν» για το χάος την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Οι υποψίες στράφηκαν σε εκείνη, λόγω της τεράστιες έκτασης των επιπτώσεων.

Η CrowdStrike, μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας λογισμικού, φέρεται να εξέδωσε μια ενημέρωση λογισμικού ασφαλείας, η οποία παραβιάζει συσκευές που έχουν λειτουργικό Windows – προκαλώντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» στους υπολογιστές, όπως ανέφερε το BBC.

Σύμφωνα με το thenightly.com.au, σάιτ από την Αυστραλία όπου πρωτοξεκίνησαν τα προβλήματα, πριν από λίγες ώρες άρχισε μια πλημμύρα αναφορών από διάφορους οργανισμούς ότι το Διαδίκτυό τους ήταν εκτός λειτουργίας και τα σφάλματα μπλε οθόνης εμφανίστηκαν στους υπολογιστές τους. Τα συστήματα υπολογιστών έχουν επίσης καταρρεύσει, με τα μηχανήματα να επανεκκινούν συνεχώς.

Σε μια συμβουλή που δόθηκε στους χρήστες του CrowdStrike, η εταιρεία δήλωσε ότι «είχε γνώση των αναφορών για σφάλματα σε κεντρικούς υπολογιστές των Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon».

Το Falcon Sensor ή αισθητήρας Falcon είναι ένα πρόγραμμα εγκατεστημένο σε επαγγελματικούς υπολογιστές για τη συλλογή δεδομένων ασφαλείας.

Ποια είναι η Crowdstrike

Η CrowdStrike Holdings, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας με έδρα το Ώστιν του Τέξας. Παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων. Η εταιρεία λογισμικού αυτοδιαφημίζεται ως «παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με μια προηγμένη πλατφόρμα cloud για την προστασία τελικών σημείων, φόρτου εργασίας cloud, ταυτοτήτων και δεδομένων».
Ο ιστότοπός της λέει ότι «29.000 πελάτες εμπιστεύονται την CrowdStrike για την προστασία» των δεδομένων τους.

Τι είναι ο αισθητήρας Falcon της  Crowdstrike

Το Falcon Sensor είναι «μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σταματήσει τις παραβιάσεις μέσω ενός ενοποιημένου συνόλου τεχνολογιών που παραδίδονται στο cloud που αποτρέπουν όλους τους τύπους επιθέσεων - συμπεριλαμβανομένου κακόβουλου λογισμικού και πολλά άλλα», εξηγεί ο ιστότοπος CrowdStrike.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το CrowdStrike Falcon ανταποκρίνεται στις πιο πρόσφατες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από «προηγμένους επιτιθέμενους» χρησιμοποιώντας μια «ισχυρή αλλά ελαφριά λύση που ενοποιεί επόμενης γενιάς antivirus, εντοπισμό και απόκριση τελικού σημείου, ευφυΐα απειλών στον κυβερνοχώρο, δυνατότητες διαχείρισης απειλών και υγιεινή ασφαλείας — όλα περιέχονται σε ένα μικρό , ενιαίος, ελαφρύς αισθητήρας που διαχειρίζεται και παρέχεται μέσω cloud».

Τι πήγε στραβά στην Crowdstrike;

Αυτό που συνέβη ήταν ότι πριν από μερικές ώρες η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε ορισμένα λάθη που οδηγούσαν σε μη λειτουργία της συσκευής όπου εγκαθίσταται η αναβάθμιση.

Το λογισμικό προστασίας της Crowdstrike είναι εγκαταστημένο σε συσκευές όπως είναι τερματικά, υπολογιστές και servers που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows.

Σε όσες συσκευές (endpoint devices) έγινε η αναβάθμιση, υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και εμφανίστηκε μία «μπλε» οθόνη που ανέφερε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.