Κοσμος

Μετά από δίκη-παρωδία η Ρωσία καταδίκασε σε 16 χρόνια τον Έβαν Γκέρσκοβιτς της WSJ

Για κατηγορίες περί κατασκοπείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Στην επέτειο της σύλληψης του Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο πρόεδρος Μπάιντεν διαμηνύει στη Μόσχα ότι θα πληρώσει το τίμημα
Evan Gershkovich, a US journalist at The Wall Street Journal (WSJ) © EPA/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Έβαν Γκέρσκοβιτς: 16 χρόνια κάθειρξη για τον Αμερικανό δημοσιογράφο της WSJ

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή ένοχο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία και τον φυλάκισε για 16 χρόνια, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, σε μια υπόθεση που ο εργοδότης του, η Wall Street Journal, χαρακτήρισε προσποίηση.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ένας 32χρονος Αμερικανός που δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν ψευδείς, δικάστηκε τον περασμένο μήνα στην πόλη Yekaterinburg. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας συχνά διαρκούν μήνες για να διεκπεραιωθούν και η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία διεξήχθη η δίκη του κεκλεισμένων των θυρών έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι μπορεί να δρομολογηθεί μια πολυσυζητημένη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων ΗΠΑ-Ρωσίας που θα περιλαμβάνει τον ίδιο και ενδεχομένως άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο, όταν ρωτήθηκε από το Reuters την Παρασκευή σχετικά με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ανταλλαγής, αρνήθηκε να σχολιάσει: «Θα αφήσω την ερώτησή σας αναπάντητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι Ρώσοι εισαγγελείς είχαν ισχυριστεί ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συγκεντρώσει μυστικές πληροφορίες με εντολή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με μια εταιρεία που κατασκευάζει άρματα μάχης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, κάτι που ο ίδιος και ο εργοδότης του αρνήθηκαν.

Αξιωματικοί της υπηρεσίας ασφαλείας FSB τον συνέλαβαν στις 29 Μαρτίου 2023, σε ένα μπριζολάδικο στο Γιεκατερίνμπουργκ, 900 μίλια (1.400 χλμ.) ανατολικά της Μόσχας. Έκτοτε κρατείται στις φυλακές Λεφόρτοβο της Μόσχας.

Η Ρωσία συνήθως ολοκληρώνει τις νομικές διαδικασίες κατά των αλλοδαπών προτού προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στο εξωτερικό.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.