Κοσμος

Δημοσιογράφος χλεύασε τη Τζόρτζια Μελόνι για το ύψος της και «έφαγε» βαρύ πρόστιμο

«Δεν με φοβίζεις, είσαι μόνο 1,20. Ούτε που σε βλέπω», δήλωσε η Τζούλια Κορτέζε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
η Τζόρτζια Μελόνι
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έπεσε θύμα body shaming για το ύψος της © ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Δημοσιογράφος χλεύασε τη Τζόρτζια Μελόνι για το ύψος της κι «έφαγε» βαρύ πρόστιμο  

Αποζημίωση 5.000 ευρώ καλείται να πληρώσει στην Τζόρτζια Μελόνι μια δημοσιογράφος που χλεύασε για το ύψος της την Ιταλίδα πρωθυπουργό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για body shaming εις βάρος της Μελόνι κατηγορείται η Τζούλια Κορτέζε

Δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε τη δημοσιογράφο Τζούλια Κορτέζε για δύο «δυσφημιστικές αναρτήσεις» και body shaming εις βάρος της Μελόνι. Στο ένα από τα επίμαχα σχόλιά της στην πλατφόρμα Χ είχε γράψει: «Δεν με φοβίζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόνον 1,2 μ., ούτε που σε βλέπω».

Και στο δεύτερο αποκάλεσε τη Μελόνι «γυναικούλα». Σύμφωνα με διάφορους ιταλικούς ιστότοπους, το ύψος της Μελόνι είναι 1,63 μ.

Η κόντρα της δημοσιογράφου με τη Μελόνι

Τα χλευαστικά σχόλια της Κορτέζε εις βάρος της Μελόνι και το πρόστιμο αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο μιας κόντρας που έχει ξεσπάσει εδώ και τρία χρόνια ανάμεσά τους.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Μελόνι είχε κινηθεί νομικά εις βάρος της δημοσιογράφου για την ανάρτηση επεξεργασμένης φωτογραφίας που έδειχνε την επικεφαλής των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» μπροστά από μια καδραρισμένη εικόνα του Μπενίτο Μουσολίνι. «Εκεί έφτασαν κάποιοι στην αριστερή δημοσιογραφία», είχε γράψει στο Facebook η Μελόνι.

Ο δικαστής έκρινε τότε ότι η ανάρτηση με τη φωτό του Μουσολίνι δεν συνιστά έγκλημα, αλλά στην περίπτωση των χλευαστικών σχολίων για το ύψος της Μελόνι το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της πρωθυπουργού.

«Ήταν μια πολύ αγχωτική περίοδος, που κράτησε τρία χρόνια», είπε η δημοσιογράφος στο Politico, υποστηρίζοντας ότι στο διάστημα αυτό η ίδια και η κόρη της έγιναν στόχος ύβρεων, σεξιστικών χαρακτηρισμών και απειλών από οπαδούς της Μελόνι. Η Κορτέζε είπε ότι προσφέρθηκε να ζητήσει συγγνώμη με δημόσια επιστολή της, αλλά το απέρριψε η πρωθυπουργός.

Ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ιταλία

Σημειωτέον ότι η Μελόνι έχει ξανασύρει εκπροσώπους του Τύπου στα δικαστήρια, όπως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δικαστήριο στη Ρώμη επέβαλε πρόστιμο χιλίων ευρώ στον δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο για υβριστικό σχόλιό του αναφορικά με τη στάση της πρωθυπουργού έναντι των παράτυπων μεταναστών. Πριν την έκδοση της απόφασης ομάδες επιτήρησης της ελευθεροτυπίας είχαν ζητήσει με ανοικτή επιστολή τους να μπει στο αρχείο η υπόθεση.

Ενώσεις του Τύπου έχουν προειδοποιήσει ότι οι κρατικές παρεμβάσεις και οι αγωγές κατά δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο του 2022 που ανέλαβε την πρωθυπουργία η Μελόνι, ενώ η Ιταλία υποχώρησε φέτος κατά πέντε θέσεις -στην 46η- στην παγκόσμια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.

Η Κορτέζε κατηγόρησε τη Μελόνι ότι προσπαθεί να φιμώσει τις επικριτικές δημοσιογραφικές φωνές, «λίγο σαν τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος καθ’ ομολογίαν της την εμπνέει», είπε.

«Η μέθοδος της Μελόνι συνίσταται στη δημιουργία λίστας προγραφών που περιλαμβάνει όλους τους επικριτικούς γι’ αυτήν δημοσιογράφους και σχολιαστές και οι οποίοι δύνανται κατά κάποιον τρόπο να τη "βλάψουν"» ανέφερε η Κορτέζε.

Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν είπε ότι παρατηρεί «αρνητικές τάσεις» στο ιταλικό μιντιακό τοπίο, αν και η δημοσίευση της επίσημης έκθεσης έχει αναβληθεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.