Κοσμος

Παρίσι 2024: Όσα θα δούμε στην τελετή έναρξης - Ανεπανάληπτη παράσταση υπόσχονται οι Γάλλοι

Ποιοι θα παρευρεθούν - Τα ισχυρά μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρίσι 2024: Η παράσταση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Τι θα δούμε, ποιοι θα παρευρεθούν, η ασφάλεια και εκείνες που προηγήθηκαν.
Tην Παρασκευή 26 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 © EPA/Teresa Suarez

Παρίσι 2024: Η παράσταση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Τι θα δούμε, ποιοι θα παρευρεθούν, η ασφάλεια και εκείνες που προηγήθηκαν.

Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι.

Η παράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα ξεκινήσει σε οκτώ ημέρες, την επόμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου, με μια άνευ προηγουμένου τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα.

Παρίσι 2024: Η παράσταση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Τι θα δούμε, ποιοι θα παρευρεθούν, η ασφάλεια και εκείνες που προηγήθηκαν.
Τουριστικό σκάφος πλέει κατά μήκος του Σηκουάνα κοντά σε εγκαταστάσεις στην όχθη του ποταμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 © EPA/Teresa Suarez

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι θα δούμε στην τελετή έναρξης

Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί μια παράσταση δίχως όμοιο. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε γήπεδο. Αντίθετα, δεκάδες σκάφη θα μεταφέρουν χιλιάδες αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση θα πλεύσει από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ και Πον Νεφ, καθώς και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας. 

Paris is ready, are you? | #Paris2024 💙🤍❤️

Όπως αναφέρει σε  σχετική του παρουσίαση το Reuters, οι διοργανωτές είπαν ότι θα επωφεληθούν από τα ιστορικά μνημεία, τις όχθες του ποταμού, τον ουρανό και το νερό «και δεν θα υπάρξει ούτε μία όχθη ποταμού ή γέφυρα που δεν θα είναι γεμάτη μουσική, χορό ή παραστάσεις»

Η παράσταση θα έχει δώδεκα μέρη, ενώ στην παρέλαση θα συμμετάσχουν μαζί αθλητές και καλλιτέχνες.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες. Οι διοργανωτές είπαν ότι θα κορυφωθεί γύρω στις 22.35, όταν δύσει ο ήλιος.

Τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων: Ποιοι θα είναι εκεί

Την παράσταση θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, δήλωσαν οι διοργανωτές, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής. 

Η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων  ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίπου 10.500 αθλητές και περίπου 222.000 άτομα θα λάβουν δωρεάν προσκλήσεις, ενώ 104.000 θα πρέπει να αγοράσουν ένα εισιτήριο.

Τα σκάφη που θα μεταφέρουν τους αθλητές θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες που θα επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά, ανέφερε η επιτροπή.

Έχουν πραγματοποιηθεί  δοκιμές και τα σκάφη θα βρίσκονται σε αποθήκες για μια εβδομάδα πριν την τελετή έναρξης για λόγους ασφαλείας.

Παρίσι 2024: Η παράσταση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Τι θα δούμε, ποιοι θα παρευρεθούν, η ασφάλεια και εκείνες που προηγήθηκαν.
Μέλη της γαλλικής χωροφυλακής περιπολούν στη γέφυρα Πον Νεφ στο Παρίσι © EPA/Teresa Suarez

Τι γίνεται με την ασφάλεια 

Η διοργάνωση της τελετής στην καρδιά μιας εμβληματικής πόλης όπως το Παρίσι μπορεί να δημιουργήσει υπέροχες αναμνήσεις, αλλά είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια. 

Περίπου 45.000 αστυνομικοί θα  βρίσκονται  εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές θα αναπτυχθούν στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής. Θα υπάρχει ένα σύστημα κατά των drone.

Building an Olympic venue, timelapse! | #Paris2024

Οι θεατές και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να φέρουν άδειες σε έναν κωδικό QR για να φτάσουν οπουδήποτε κοντά στις όχθες του ποταμού από τις 18 Ιουλίου. 

Δεν θα επιτρέπονται αυτοκίνητα στην περιοχή, με ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν θα επιτρέπεται να πετάξει πάνω από το Παρίσι, εκτός αν είναι μέρος της τελετής. Με τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, και τις ανησυχίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό, η Γαλλία έχει ήδη τον συναγερμό ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο.

Αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες τρομοκρατικές απειλές για την τελετή της 26ης Ιουλίου.

Ωστόσο, εάν προκύψουν συγκεκριμένες ανησυχίες, υπάρχουν εφεδρικά σχέδια, που θα περιορίσουν την τελετή είτε στην πλατεία Τροκαντερό κοντά στον πύργο του Άιφελ είτε στο στάδιο Σταντ ντε Φρανς.

Paris 2024 Olympics: Thousands of troops arrive in the French capital in security boost

Ο κύριος πιθανός κίνδυνος θα ήταν από έναν μοναχικό επιτιθέμενο, είπαν αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες, ενώ επισημαίνουν ότι επίσης μπορεί να υπάρξουν κινήσεις διαμαρτυρίας από κινήματα. 

Ένας άνδρας συνελήφθη τον Μάιο στο Σεντ Ειέν, ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ χθες συνελήφθη ένας νεοναζί στην ανατολική Γαλλία τον Ιούλιο ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι προηγούμενες τελετές έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων 

Tόκιο 2020: Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 επισκιάστηκε από την πανδημία του Covid-19. Αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο λόγω τhw Covid-19, οι Αγώνες διεξήχθησαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς θεατές. 

Ρίο 2016: Μια οικονομικά περιορισμένη Βραζιλία δεν είχε άλλη επιλογή από το να παρουσιάσει ένα σόου με πιο χαμηλών τόνων, με ελάχιστη τεχνολογία και μεγάλη εξάρτηση από το τεράστιο ταλέντο της Βραζιλίας και τις αποκριάτικες παραδόσεις της. 

Λονδίνο 2012: Η 86χρονη βασίλισσα Ελισάβετ πρωταγωνίστησε σε ένα βίντεο, μπαίνοντας σε ένα ελικόπτερο με τον ηθοποιό του Τζέιμς Μποντ Ντάνιελ Κρεγκ για να μεταφερθεί ψηλά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ως μέρος μιας τελετής που είχε σχεδιαστεί για να τονίσει το μεγαλείο και τις εκκεντρότητες του έθνους. 

Στη συνέχεια η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε να λαμβάνει τη θέση της στις V.I.P. κερκίδες του σταδίου, ενώ βεβαίως στις σκηνές του ελικοπτέρου και της πτώσης με αλεξίπτωτο αντικαταστάθηκε από κασκαντέρ.

Athens 2004 Opening Ceremony - Full Length | Athens 2004 Replays

Πεκίνο 2008: Ξεκίνησε στις στις 8:00 μ. μ. τοπική ώρα, στις 8 Αυγούστου του 2008. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ή το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρακολούθησαν την τελετή έναρξης, στην οποία συμμετείχαν 10.000 ερμηνευτές, ντράμερ του 2008.

Αθήνα 2004: Στις 13 Αυγούστου 2004, λίγο πριν τις 21:00 ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Αγώνων της Αθήνας στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο, στο Μαρούσι. 
Μια εντυπωσιακή παράσταση σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Παπαϊώαννου, έντονα συγκινησιακή, άκρως ευρηματική.

Η βραδιά ξεκίνησε με υπέροχες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι αλλά κινήθηκε και στον ρυθμό του DJ Τιέστο, οποίος έπαιξε μουσική κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών, όπως και της Bjork που ερμήνευσε το τραγούδι Oceania, το οποίο γράφτηκε ειδικά για την τελετή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.