Κοσμος

Axios: Έντονη φημολογία ότι ο Μπάιντεν θα αποσυρθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μπάιντεν: Έντονη φημολογία ότι θα αποσυρθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο

Αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί αναφέρουν στον ιστότοπο Axios ότι η αυξανόμενη πίεση των ηγετών του Κογκρέσου και στενών φίλων θα πείσει τον πρόεδρο Tζο Μπάιντεν να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αυτοαπομονώνεται πλέον λόγω covid-19, παραμένει δημοσίως, ανυποχώρητος. Αλλά ιδιωτικά έχει φάνει ανοικτός μετά από την αυξανόμενη πίεση, τις κακές δημοσκοπήσεις.

Οι κορυφαίοι ηγέτες του κόμματός του, οι φίλοι του και οι βασικοί δωρητές του πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κερδίσει, ότι δεν μπορεί να αλλάξει τις δημόσιες αντιλήψεις για την ηλικία και την οξύτητά του και ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Στον πρόεδρο λένε ότι αν παραμείνει, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει με σαρωτική νίκη και να εξαφανίσει την κληρονομιά του Μπάιντεν και τις ελπίδες των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο.

Η πίεση να αποχωρήσει από την υποψηφιότητα έχει αυξηθεί σε δυσβάσταχτα επίπεδα, ιδίως τις τελευταίες ημέρες. Οι Δημοκρατικοί αναμένουν πλήρως ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα δείξουν μια πιθανή συντριβή που θα μπορούσε να τους στερήσει τον έλεγχο της Βουλής. 

«Η επιλογή του είναι να γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να είναι σίγουρος για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν», μας είπε ένας από τους στενούς φίλους του προέδρου. «Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση».

Η χθεσινή δημοσκόπηση του AP, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών επιθυμούν την απόσυρση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, έκανε θραύση στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Μπάιντεν να αποσυρθεί και να υποστηρίξει τη Χάρις. Ωστόσο υπάρχει το σενάριο να αφήσει τους αντιπροσώπους να λύσουν το ζήτημα, αν το κόμμα αισθάνεται διαφορετικά. Αυτό θα αποσκοπούσε στην εκτόνωση οποιασδήποτε κριτικής ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αντιδημοκρατικό.

Η Χάρις θα ήταν δύσκολο να σταματήσει - ίσως και αδύνατο - αν οι Ομπάμα και οι Κλίντον ενώνονταν με τον Μπάιντεν, τον αντιπρόσωπο Τζέιμς Κλάιμπερν (D-S.C.) και τη Μαύρη Συμμαχία του Κογκρέσου για να την υποστηρίξουν.