Κοσμος

Καρέτα Καρέτα: Τι δεν ξέρουμε για τις θαλάσσιες χελώνες;

Τα χαρακτηριστικά τους, ο κύκλος ζωής τους, οι περιοχές όπου γεννάνε, από τι απειλούνται και πώς μπορούμε να τις προστατεύσουμε

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις Καρέτα-Καρέτα

Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα θαλάσσια είδη της Μεσογείου, με ιδιαίτερη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για ένα αρχαίο θαλάσσιο ζώο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι πραγματικά εντυπωσιακά πλάσματα με ρίζες που χρονολογούνται πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια πριν. Συνυπήρχαν με τους δεινοσαύρους και, παρά την εξαφάνιση αυτών πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στις δραματικές αλλαγές του πλανήτη μας. Αυτή η προσαρμοστικότητά τους είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη και δείχνει την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται σε περιβαλλοντικές αλλαγές, από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα. Η Καρέτα-Καρέτα είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη θαλάσσιων χελωνών και ένα από τα πιο σημαντικά για τα ελληνικά οικοσυστήματα.

Τα χαρακτηριστικά των χελωνών Καρέτα-Καρέτα

Οι ενήλικες χελώνες Καρέτα-Καρέτα έχουν μήκος καβουκιού περίπου 70-110 εκατοστά και βάρος που κυμαίνεται από 70 έως 160 κιλά. Το καβούκι τους έχει χρώμα καφετί-κόκκινο με πιο ανοικτές ή πιο σκούρες κηλίδες. Είναι παμφάγα ζώα και τρέφονται με θαλάσσια ζώα όπως μαλάκια, μέδουσες, καβούρια, καθώς και με φυτά όπως τα φύκια. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών αυτών των οργανισμών, διατηρώντας την ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Επίσης, τα περιττώματά τους παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο νερό και στον βυθό, τα οποία χρησιμοποιούνται από άλλους οργανισμούς, βοηθώντας την ανάπτυξη φυκιών και άλλων θαλάσσιων φυτών.

Κύκλος Ζωής

Οι θηλυκές Καρέτα-Καρέτα φτάνουν σε ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης στα 16 με 28 έτη. Ζευγαρώνουν στη θάλασσα κάθε δύο χρόνια και επιστρέφουν στην παραλία όπου εκκολάφθηκαν για να γεννήσουν με τη σειρά τους τα δικά τους αυγά. Η περίοδος αυτή στην Ελλάδα διαρκεί από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Κάθε θηλυκή χελώνα μπορεί να γεννήσει 2-3 φορές ανά σεζόν, περίπου 110 αυγά σε κάθε φωλιά. Η επώαση διαρκεί περίπου 55-60 ημέρες. Το φύλο των νεογνών καθορίζεται από τη θερμοκρασία της άμμου, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να εκκολάπτουν θηλυκά χελωνάκια και τις ψυχρότερες αρσενικά.

Οι νεοσσοί εκκολάπτονται συνήθως νύχτα ή το χάραμα και βρίσκουν τη θάλασσα προσανατολιζόμενα με βάση τον φωτεινότερο ορίζοντα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά επιβιώνει και καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση.

Οι κύριες περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες γεννάνε αυγά οι Καρέτα-Καρέτα

  • Ζάκυνθος: Ο κόλπος του Λαγανά είναι η μεγαλύτερη περιοχή με φωλιές στην Μεσόγειο.
  • Πελοπόννησος: Οι παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου και του κόλπου της Λακωνίας.
  • Κρήτη: Οι παραλίες Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου.
© Pexels

Οι απειλές για τις Καρέτα-Καρέτα

Όπως πολλά ζώα στη φύση κινδυνεύουν από την ανθρώπινη παρουσία, έτσι και οι Καρέτα-Καρέτα. Η παράνομη αλιεία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς οι χελώνες συχνά παγιδεύονται σε δίχτυα και πεθαίνουν από ασφυξία. Η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά απόβλητα και άλλους ρύπους μπορεί να τους προκαλέσουν πνιγμό καθώς μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με τις μέδουσες. Καταναλώνοντας πλαστικά απορρίμματα το πεπτικό τους σύστημα φράζει, δημιουργώντας το ψευδές αίσθημα του κορεσμού, οδηγώντας τις θαλάσσιες χελώνες σταδιακά σε βασανιστικό θάνατο.

Σε περιοχές όπου υπάρχουν φωλιές, η τουριστική ανάπτυξη και η κατασκευή κτιρίων στις παραλίες όπου γεννάνε τα αυγά τους μπορεί να διαταράξει την διαδικασία της δημιουργίας της φωλιάς τους όπως και την εκκόλαψη των αυγών τους.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις χελώνες Καρέτα Καρέτα

Στην Ελλάδα, οργανισμοί όπως το Αρχέλων δραστηριοποιούνται έντονα για την προστασία των Καρέτα-Καρέτα. Οι δράσεις τους περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και καταγραφή τους, όπως και των φωλιών τους. Είναι υπεύθυνοι για τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών και την περίθαλψή τους.

Η Καρέτα-Καρέτα αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου γενικότερα. Με την αρχαία τους καταγωγή και την προσαρμοστικότητά τους, οι χελώνες αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα, οι συντονισμένες προσπάθειες οργανισμών προσφέρουν ελπίδα για την προστασία και τη διατήρηση αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις θαλάσσιες χελώνες και τα οικοσυστήματά τους, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για αυτές και για τις επόμενες γενιές.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.