Κοσμος

Χεζμπολάχ: Δημοσκόπηση του Foreign Affairs δείχνει την έκταση της υποστήριξης από τον Λίβανο

Οι περισσότεροι Λιβανέζοι δεν εμπιστεύονται την οργάνωση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χεζμπολάχ: Δημοσκόπηση του Foreign Affairs δείχνει την έκταση της υποστήριξης από τον Λίβανο

Η λιβανική Χεζμπολάχ δεν χαίρει και πολύ μεγάλης δημοτικότητας σε όλο τον Λίβανο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού περιοδικού Foreign Affairs.

Οι κάτοικοι του Λιβάνου δεν εμπιστεύονται τη Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 85% του σιιτικού πληθυσμού εμπιστεύεται τη Χεζμπολάχ, αλλά μόνο το 30% του συνολικού πληθυσμού του Λιβάνου εξέφρασε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην οργάνωση.

Μόνο το 9% των Σουνιτών και των Δρούζων στο Λίβανο εμπιστεύονται τη Χεζμπολάχ, ενώ το ποσοστό εμπιστοσύνης μεταξύ των Χριστιανών μόλις αγγίζει το 6%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το ένα τρίτο του λιβανικού λαού εγκρίνει τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην περιφερειακή πολιτική.

Δεδομένης της επιρροής που μπόρεσε να συγκεντρώσει η Χεζμπολάχ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ούτε η λιβανική κυβέρνηση ούτε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ, πράγμα που σημαίνει ότι η οργάνωση θα μπορούσε να παρασύρει μόνο του τον Λίβανο σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής στα τέλη του περασμένου έτους έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Λιβανέζων προτιμάει να επικεντρώνεται στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις αντί να εμπλέκεται σε πολέμους.

Μέχρι τώρα, η Χεζμπολάχ θέτει την διακοπή του πολέμου στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσει η κλιμάκωση των συγκρούσεων στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι ότι το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, θα εμπλακεί ενεργότερα στην πολεμική αντιπαράθεση.