Κοσμος

H ώρα της αλήθειας για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα επανεκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Βαριά σκιά η καταδίκη της από το Ευρωδικαστήριο για τα εμβόλια

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την προεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Βαριά σκιά πριν την απόφαση για την επανεκλογή της

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα (18.07) αν θα χορηγήσει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μυστική ψηφοφορία. Εάν η φον ντερ Λάιεν δεν εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους (σε σύνολο 720) υπέρ μιας δεύτερης πενταετούς θητείας, θα προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση αφήνοντας την πιο ισχυρή θέση στην ΕΕ ακάλυπτη σε μια περίοδο αστάθειας στην Ευρώπη και ευρύτερα.

Όπως αναφέρει άρθρο του Politico, oι υποστηρικτές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λένε ότι η εν ενεργεία πρόεδρος είναι ένα ασφαλές, σταθερό ζευγάρι χεριών, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αιμορραγεί σε ένα αβέβαιο, απροσδιόριστο μέλλον, η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ έχει ξεφύγει, και μία δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ από τον Νοέμβριο είναι επίσης πιθανή.

Πριν από την ψηφοφορία, ένα ευρύ φάσμα Ευρωπαίων νομοθετών και αξιωματούχων εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η φον ντερ Λάιεν θα λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ τόνισαν ότι όλα μπορούν να συμβούν σε μια μυστική ψηφοφορία.
«Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει, είμαι σίγουρος ότι οι ψήφοι είναι εκεί», δήλωσε στο POLITICO ο ευρωβουλευτής Sigfried Muresan, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της ομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους για να την ψηφίσουν είναι ότι «η εκλογή προέδρου της Επιτροπής λιγότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές είναι ένα σημάδι σταθερότητας, ένα σημάδι συνέχειας».

Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη φον ντερ Λάιεν το οποίο διατηρούσε την ανωνυμία του λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι». Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, η φον ντερ Λάιεν έγινε γνωστή ως η επικεφαλής διαχειρίστρια κρίσεων της Ευρώπης, καθοδηγώντας το μπλοκ μέσω της πανδημίας, της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης. Όμως το συγκεντρωτικό της στυλ λήψης αποφάσεων έχει αποξενώσει τους αξιωματούχους σε όλο το μπλοκ, ενώ η μερική υποχώρησή της σε ορισμένες από τις υποσχέσεις της για το κλίμα ανησυχεί τους πράσινους νομοθέτες.

Λίγο περισσότερο από 24 ώρες πριν από την ψηφοφορία, κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά διαφανής με το κοινό σχετικά με τις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19. Είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις γύρω από το Pfizergate, το σκάνδαλο που αφορά τα διαγραμμένα κείμενα της φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα, τα οποία φέρονται να αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

«Απλά πρέπει να περάσει»

Εάν η φον ντερ Λάιεν δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη σε αυτή την εφάπαξ ψηφοφορία, οι εθνικοί ηγέτες πρέπει να επιστρέψουν στο σχεδιαστήριο και να βρουν μια εναλλακτική επιλογή εντός ενός μηνός, αφήνοντας το θεσμικό όργανο της ΕΕ σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς τα σκληρά δεξιά και ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους σε ολόκληρη την ήπειρο. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εγκατασταθεί πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, αντί της 1ης Νοεμβρίου που είχε προγραμματιστεί για την έναρξη της θητείας της φον ντερ Λάιεν.

«Απλώς πρέπει να περάσει», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για την ψηφοφορία, αποτυπώνοντας το κλίμα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο ενόψει της ψηφοφορίας.
Πριν από την ψηφοφορία, η επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ θα απευθυνθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, εκθέτοντας τις αναμενόμενες πολιτικές προτεραιότητές της με στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους νομοθέτες να την υποστηρίξουν.

Μετά από ένα δίωρο διάλειμμα για να καταστεί δυνατό το πολιτικό παζάρι της τελευταίας στιγμής, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θα ξεκινήσουν στη συνέχεια τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη 1 μ.μ., ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου στις 2:45 μ.μ..

Στις εκλογές του Ιουνίου, το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, οι Σοσιαλιστές και η Renew, μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της, εξασφάλισαν 401 έδρες. Ενώ η φον ντερ Λάιεν αναμένει ότι οι τρεις κεντρώες ομάδες που την υποστήριξαν το 2019 θα την ξαναψηφίσουν, ορισμένα μέλη του σημερινού συνασπισμού της ανακοίνωσαν ότι δεν θα την ψηφίσουν ακόμη και με τον μυστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας.

Στρατηγικά, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται ένα μαξιλάρι, καθώς οι ειδικοί λένε ότι περίπου το 10% όσων αναμένεται να την υποστηρίξουν μπορεί να μην το πράξουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα λεπτό περιθώριο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καταψηφίσει ποτέ υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τότε που η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 έδωσε στο Κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες όσον αφορά τον μελλοντικό επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, η φον ντερ Λάιεν φλέρταρε με ομάδες εκτός του συνασπισμού της, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών Πρασίνων, οι οποίοι βλέπουν την ευκαιρία να επηρεάσουν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το να την πείσουν να αποφύγει την υποχώρηση των δεσμεύσεων της ΕΕ για το κλίμα. Οι Πράσινοι θα συνεδριάσουν το πρωί της Πέμπτης μετά την ομιλία της φον ντερ Λάιεν για να επιλέξουν τη στάση της ομάδας τους σχετικά με την πιθανή δεύτερη θητεία της, δήλωσε εκπρόσωπος των Πρασίνων.

«Νομίζω ότι έχει εκπλήξει πολλούς από εμάς όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται για την Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Alice Bah Kuhnke. «Αν ψηφίσουμε ναι στην Ούρσουλα, δεν θα υποσχεθούμε ότι θα ψηφίσουμε τα πάντα τα επόμενα πέντε χρόνια. Εξαρτάται από το αν θα ακολουθήσει αυτά που έχει βάλει στο πρόγραμμά της».

Εν τω μεταξύ, οι σκληροδεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), η πολιτική οικογένεια της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, είναι διχασμένοι ως προς την υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν.
Πολλά θα εξαρτηθούν ακόμη από την ομιλία της φον ντερ Λάιεν το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος. «Έχει δώσει μεμονωμένες υποσχέσεις και σε ξεχωριστές ομαδικές συναντήσεις. Ας δούμε πώς θα καταφέρει να τα προσδώσει όλα αυτά σε ένα συνεκτικό κείμενο».