Κοσμος

Θα τορπιλίσει την 2η θητεία της Φον ντερ Λάιεν η οργή της Τζόρτζια Μελόνι;

Eν πολλοίς το μέλλον της Γερμανίδας κρίνεται από την Ιταλίδα πρωθυπουργό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θα τορπιλίσει την 2η θητεία της Φον ντερ Λάιεν η οργή της Τζόρτζια Μελόνι;
© EPA/PETER NICHOLLS

Μελόνι: Θα τορπιλίσει τη 2η θητεία της Φον ντερ Λάιεν;

Μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίσει αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβει τη δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί. Θα δώσει επίσης τον τόνο για το υπόλοιπο της θητείας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην εξουσία.

Η ψηφοφορία για την επικύρωση του εκ νέου διορισμού της φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ έρχεται αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες την πρότειναν για άλλη μια πενταετή θητεία, έπειτα από μήνες εικασιών και μυστικών διαπραγματεύσεων. Από εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα για τη Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ιταλίδα πολιτικός αποκόπηκε από μια παρασκηνιακή συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλλες μεταξύ φιλελεύθερων ηγετών όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, των κεντρώων συντηρητικών της φον ντερ Λάιεν και των σοσιαλιστών του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Αυτό άφησε την θύμωσε. Άφησε επίσης τη Φον ντερ Λάιεν με ένα πιθανό πρόβλημα που έρχεται τώρα στο προσκήνιο. Ενώ θεωρητικά θα έχει αρκετή υποστήριξη από τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές για να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου την Πέμπτη, το 15% των ευρωβουλευτών μπορεί να μην υποστηρίξουν.

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να βοηθήσει η Μελόνι: Είναι επικεφαλής της σκληροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ευρωβουλευτών, οι 78 ψήφοι της οποίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για την τύχη της φον ντερ Λάιεν.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης θέτει τη Μελόνι «σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα είναι καθοριστική για το δικό της πολιτικό μέλλον», δήλωσε ο Marco Valbruzzi, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II. «Πρέπει είτε να αποδεχτεί την ευκαιρία να είναι μέρος της πλειοψηφίας που εκφράζει [την υποστήριξη] προς τον επικεφαλής της [Επιτροπής], είτε να παραμείνει εκτός, κάτι που νομίζω ότι θα είναι δύσκολο γι' αυτήν».

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β. Εάν δεν συγκεντρώσει τις 361 ψήφους που χρειάζεται στο Κοινοβούλιο των 720 εδρών την Πέμπτη, η πολιτική της ΕΕ θα περιέλθει και πάλι σε χάος και σύγχυση - σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Παρόλο που η Μελόνι παραμένει δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας, η ιταλική πολιτική είναι πασίγνωστα ασταθής και εύθραυστη. Ο εταίρος της στον συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, έχει καταστήσει την εναντίωση στη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλβίνι αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία είχε πει ότι αν η Μελόνι «ψηφίσει τη φον ντερ Λάιεν, είναι τελειωμένη».

Παρά την πολιτική πίεση από την ακροδεξιά στην Ιταλία, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η Μελόνι μπορεί να αποφασίσει ότι είναι προς το εσωτερικό πολιτικό της συμφέρον να υποστηρίξει τη Φον ντερ Λάιεν. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η μόνιμα επικίνδυνη οικονομική θέση της Ιταλίας.

Η φον ντερ Λάιεν υπήρξε αξιόπιστος εταίρος της Μελόνι, επικυρώνοντας τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία και εγκρίνοντας την έγκαιρη αποδέσμευση κονδυλίων. Η Φον ντερ Λάιεν έχει επίσης δείξει ότι είναι ευέλικτη σε θέματα σημαντικά για το κόμμα της Μελόνι, όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η υπεράσπιση των αγροτικών συμφερόντων και η άμβλυνση της πολιτικής για το κλίμα.

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζέι Ντι Βανς: Αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου;
Τζέι Ντι Βανς: Αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου;

Στο βιβλίο του επιτυγχάνει, παρά την ταπεινή καταγωγή του, να αποκτήσει τα εφόδια για μια άνετη ζωή, όμως πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο για την πλειονότητα των φτωχών, λευκών Αμερικανών εργατικής τάξης;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.