Κοσμος

Αλλάζει προφίλ το Μόναχο - Μπιραρία χωρίς αλκοόλ ανοίγει στην πατρίδα του Oktoberfest

Θα σερβίρει στους θαμώνες αναψυκτικά και mocktails - Πού οφείλεται η στροφή

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μόναχο: Μπιραρία χωρίς αλκοόλ στην έδρα του Oktoberfest - Απόπειρα αλλαγής της εικόνας της πόλης - Σε πτωτική πορεία η κατανάλωση μπίρας στη Γερμανία.

Το Μόναχο, η πατρίδα του παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest θα ανοίξει την Πέμπτη το πρώτο Biergarten χωρίς αλκοόλ, ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες για φαινόμενα κραιπάλης.  

Το Die Null θα βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου και θα σερβίρει στους θαμώνες του αποκλειστικά αναψυκτικά, mocktails, χυμούς, νερό και μη αλκοολούχες μπίρες, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει την κακόφημη εικόνα της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Με στόχο την αναβάθμιση, το Μόναχο επιχειρεί να προσφέρει εναλλακτικές στην υπερβολική κατανάλωση μπίρας © EPA/Anna Szilagyi

Μόναχο: Μπιραρία χωρίς αλκοόλ στην πατρίδα του Oktoberfest

Οι υπεύθυνοι των κοντινών εστιατορίων, ξενοδοχείων και πολιτιστικών χώρων, οι οποίοι θα διαχειρίζονται από κοινού τη μπιραρία, παραπονιούνται εδώ και καιρό για τους τουρίστες που ξεχύνονται από τα τρένα και πίνουν υπερβολικά μαζί με τους ντόπιους.

Οι επισκέπτες της υπαίθριας εγκατάστασης θα μπορούν να φέρουν τα δικά τους τρόφιμα, ενώ θα υπάρχει δωρεάν ζωντανή ψυχαγωγία από συγκροτήματα, χορωδίες και σόλο καλλιτέχνες, καθώς και βραδιές χορού με DJ και νεανικά πάρτι.

«Ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις» αναζητά το Μόναχο

Στόχος του Μονάχου είναι η περιοχή να «αναβαθμιστεί» και να «εδραιωθεί και πάλι στο κέντρο της κοινωνίας», δήλωσε η δημοτική αρχή, καθώς η κατανάλωση μπίρας συνεχίζει να μειώνεται σταθερά στη Γερμανία.

Ο ιδιοκτήτης μπαρ, Φλόριαν Σενχόφερ, ένας από τους υποστηρικτές του Die Null, δήλωσε ότι ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι να εκλείψει ολοκληρωτικά το αλκοόλ από το Μόναχο, αλλά να δείξει ότι υπάρχουν ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.

Με πάνω από 20 χρόνια στον κλάδο, ο Σενχόφερ έκανε λόγο για «διάλυση των ορίων» όσον αφορά το αλκοόλ, με «νέους με επαγγελματικά κοστούμια που δεν το σκέφτονται καθόλου να πίνουν την μπίρα τους στο τέλος της εργάσιμης ημέρας στο τρένο του προαστιακού».

Είπε επίσης ότι η ανταπόκριση στα σχέδια ήταν μέχρι στιγμής θετική.

«Παρόλα αυτά, μάλλον θα έχουμε απώλειες», δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχουν θαμώνες που μπορούν να πιουν 10 μπίρες σε μια νύχτα, λίγοι θα παραγγείλουν 10 χυμούς φρούτων.

Μια δημοτική ομάδα εργασίας εργάζεται για να απωθήσει τα θορυβώδη, γεμάτα αλκοόλ πλήθη από τον σιδηροδρομικό σταθμό και τα πάρκα της πόλης του Μονάχου, ώστε να τα καταστήσει ασφαλέστερα και πιο φιλόξενα, ενώ παράλληλα θα πατάξει το βίαιο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Το Die Null, το οποίο θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος της πόλης, Ντίτερ Ράιτερ, θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Oktoberfest.

Πέρυσι ένα εκκλησιαστικό συνέδριο στη Νυρεμβέργη πειραματίστηκε με μια μονοήμερη μη αλκοολούχα μπιραρία, ενώ μια παμπ στο κοντινό Γκρόσενοε, η οποία ήταν ήδη ελεύθερη γλουτένης και λακτόζης, πρόσφατα έβγαλε και το αλκοόλ από το μενού της.

Σε σταθερή πτώση η κατανάλωση μπίρας στη Γερμανία

Η κατανάλωση μπίρας στη Γερμανία σημειώνει πτωτική πορεία από τη δεκαετία του 1990. Με μέση κατά κεφαλή κατανάλωση 88 λίτρα ετησίως, βρίσκεται πλέον πίσω από τις γειτονικές της χώρες, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία και την Πολωνία.

Η μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών έχει απειλήσει την επιβίωση ορισμένων πανάρχαιων γερμανικών ζυθοποιείων, ενώ άλλες στρέφονται προς τις μη αλκοολούχες μπίρες, οι οποίες κερδίζουν φίλους με την υπόσχεση εξαιρετικής γεύσης, με λιγότερες θερμίδες και χωρίς πονοκεφάλους.

(Με πληροφορίες του Guardian)