Κοσμος

Οι Λονδρέζοι θα πληρώνουν πρόστιμο αν πλακοστρώνουν τους κήπους τους

Πώς η έλλειψη πρασίνου απειλεί τα σπίτια της αγγλικής πρωτεύουσας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λονδίνο: Κάτοικοι θα χρεώνονται αν πλακοστρώνουν τους κήπους τους - Πώς η έλλειψη πρασίνου απειλεί τα σπίτια της αγγλικής πρωτεύουσας

Οι κάτοικοι του Λονδίνου που τσιμεντώνουν τους κήπους τους θα πρέπει να χρεώνονται γι' αυτό και να τους δίνονται κίνητρα για να αντικαθιστούν το πλακόστρωτο με φυτά και δέντρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Το Λονδίνο χρειάζεται μία πράσινη «στροφή», βελτιωμένη αντιπλημμυρική προστασία και ένα «σχέδιο για τη θερμότητα» για την προστασία των ευάλωτων κατοίκων από τον αυξημένο κίνδυνο καύσωνα, σύμφωνα με την έκθεση για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Πώς η έλλειψη πρασίνου απειλεί τα σπίτια στο Λονδίνο - Ο κίνδυνος και για πλημμύρες

Τέσσερα στα δέκα ακίνητα στο Λονδίνο θα πληγούν από καθίζηση μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς το έδαφος θα στεγνώνει από τις αναμενόμενες υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ οι καύσωνες είναι πιθανό να στοιχίσουν χιλιάδες ακόμη ζωές, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι πλημμύρες είναι επίσης μια απειλή για την οποία το Λονδίνο δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο, προειδοποιεί η έκθεση, συνιστώντας τη δημιουργία μιας στρατηγικής απορρόφησης επιφανειακών υδάτων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έκταση της γης που έχει τσιμεντοποιηθεί ή πλακοστρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το έδαφος είναι λιγότερο ικανό να απορροφήσει το νερό σε έντονες βροχοπτώσεις.

Η σκέψη οι πολίτες να πληρώνουν τέλη για τα όμβρια ύδατα όταν τσιμεντώνουν τους κήπους τους είχε ως στόχο «να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φροντίζουν το περιβάλλον», και όχι να τους τιμωρεί.

Όπου οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σκάβουν τρύπες σε δρόμους και πεζοδρόμια, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει περιθώριο να αφήσουν «θέσεις βροχής» στη θέση τους. Πρόκειται για μικρές εκτάσεις δίπλα σε δρόμους ή πεζοδρόμια όπου φυτεύεται βλάστηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση υδάτων μετά από έντονη βροχόπτωση.