Κοσμος

Νέες φωτογραφίες Ισραηλινών γυναικών στρατιωτών που είναι ακόμη όμηροι της Χαμάς

Οι στιγμές από τις πρώτες ημέρες αιχμαλωσίας τους και οι εκκλήσεις των οικογενειών

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ισραήλ: Φωτογραφίες γυναικών ομήρων της Χαμάς στην δημοσιότητα - Οι στιγμές από τις πρώτες ημέρες αιχμαλωσίας στη Γάζα

Οι οικογένειες πέντε Ισραηλινών γυναικών στρατιωτών που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις πρώτες ημέρες της αιχμαλωσίας τους, προτρέποντας την κυβέρνηση του Ισραήλ να καταλήξει σε συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Οι γυναίκες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) υπηρετούσαν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση στο Ναχάλ Οζ, στην οποία εισέβαλε η  Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στο Ισραήλ.

Η έδρα του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων δήλωσε ότι οι οικογένειες των γυναικών αυτών - της Agam Berger, Daniella Gilboa, Liri Albag, Naama Levy και Karina Ariev - αποφάσισαν να επιτρέψουν τη δημοσίευση φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά τις πρώτες ημέρες που κρατούνταν από τη Χαμάς.

«Οι εικόνες τις αποκαλύπτουν μελανιασμένες και τραυματισμένες από τη φρικτή απαγωγή που έζησε όλος ο κόσμος», ανέφερε το φόρουμ.

Στις φωτογραφίες, η Levy φαίνεται να έχει ένα μελανιασμένο δεξί μάτι. Μια άλλη εικόνα δείχνει τέσσερις από τις γυναίκες να κάθονται πάνω σε κλινοσκεπάσματα σε ένα δωμάτιο- δύο από αυτές, η Gilboa και η Ariev, έχουν τα κεφάλια τους δεμένα.

«Η θαρραλέα απόφαση των γονέων τους να αποκαλύψουν αυτές τις φωτογραφίες έχει στόχο να τους φέρει πιο κοντά στην αγκαλιά των κοριτσιών τους», ανέφεραν.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς και περισσότερους από 250 αιχμαλώτους και ομήρους στον θύλακα. Μετά την επίθεση, το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο στη Γάζα που έχει σκοτώσει περισσότερους από 38.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Αυτή η επανένωση απέχει μόνο μια συμφωνία, μια συμφωνία που θα φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους - τους ζωντανούς για αποκατάσταση και τους δολοφονημένους και πεσόντες για σωστή ταφή», ανέφερε το φόρουμ στην ανακοίνωσή του την Τρίτη.

«Απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση, και ιδιαίτερα από τον ηγέτη της, να κοιτάξει αυτά τα κορίτσια στα μάτια, να προσπαθήσει να φανταστεί τι υπέφεραν αυτές και όλοι οι όμηροι επί 284 ημέρες και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις φέρει σπίτι τους».

«Το μόνο που ζητάμε είναι να τις πάρουμε πίσω»: Οι εκκλήσεις στον Νετανιάχου

Ο Albert Ariev, πατέρας της Karina Ariev δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που συνόδευσε την απελευθέρωση: «Η μικρή μου Karina, μόλις 19 ετών, βρίσκεται στη Γάζα. Σήμερα, βλέπετε πλάνα της Karina και των φίλων της κατά τις πρώτες ημέρες της αιχμαλωσίας τους. Είναι τόσο ζωντανό - η Karina κάθεται σε ένα στρώμα στο πάτωμα, με ένα εξαντλημένο και απελπισμένο βλέμμα».

«Το πρήξιμο στα χέρια της δείχνει ότι η Karina ήταν δεμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βλέπετε ένα καρέ, αλλά στο βίντεο, μπορείτε να δείτε τραύματα στο πρόσωπο που πιθανότατα προκλήθηκαν από θραύσματα όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο καταφύγιο», είπε.

«Το μόνο που ζητάμε είναι να πάρουμε πίσω την Karina. Υπάρχουν επίσης νεκροί εκεί που πρέπει να ταφούν. Ο κόσμος απαιτεί να επιστρέψουν όλοι πίσω».

Ο Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Νωρίτερα την Τρίτη, συναντήθηκε με τις οικογένειες άλλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη βάση, κοντά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η οποία κατακλύστηκε κατά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, με 16 νεκρούς στρατιώτες.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες. Είπε ότι «άκουσε με προσοχή τις ιστορίες για τη ζωή και τον ηρωισμό καθεμιάς από τις νεαρές γυναίκες, ένιωσε τον πόνο των οικογενειών και άκουσε τα αιτήματα και τις απαιτήσεις τους για διερεύνηση των γεγονότων και για τη μνήμη των θυγατέρων τους».

«Ο πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις τους και δήλωσε ότι τα πράγματα θα ελεγχθούν διεξοδικά και ότι τα διδάγματα θα αντληθούν σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών, των επιχειρήσεων, του στρατιωτικού και του διπλωματικού τομέα».

Πηγή: CNN