Κοσμος

Η «σπανιότερη φάλαινα του κόσμου» ίσως ξεβράστηκε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας

Ελάχιστα δείγματα έχουν βρεθεί για τις «spade-toothed» φάλαινες μέχρι σήμερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «σπανιότερη φάλαινα του κόσμου» ίσως ξεβράστηκε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας
© Unsplash

Φάλαινα: Ένα σπάνιο είδος ξεβράστηκε στη Νέα Ζηλανδία - Ελάχιστα δείγματα έχουν βρεθεί για τις «spade-toothed» φάλαινες

Μια φάλαινα ξεβράστηκε σε μια παραλία της Νέας Ζηλανδίας που ίσως αποτελεί ένα τόσο σπάνιο είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ζωντανό.

Οι φάλαινες με δόντια – φτυάρια (spade-toothed) είναι ένα είδος που ονομάστηκε έτσι επειδή τα δόντια της μοιάζουν με τη λεπίδα «φτερούγα» που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να απογυμνώνουν τις φάλαινες από το λίπος τους.

The world’s rarest whale may have washed up on a New Zealand beach

Το είδος της φάλαινας με ράμφος μήκους πέντε μέτρων προσδιορίστηκε από τα χρωματικά της σχέδια και το σχήμα του κρανίου, του ράμφους και των δοντιών.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν νέες κρίσιμες πληροφορίες για το είδος της φάλαινας

Τα λείψανά της φάλαινας έχουν τοποθετηθεί σε ψυκτική αποθήκη, ενώ διεξάγονται δοκιμές DNA, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η τελική ταυτοποίηση.

Επειδή έχουν βρεθεί τόσο λίγα δείγματα και δεν έχουν υπάρξει ζωντανές εμφανίσεις, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη φάλαινα με τα δόντια-φτυάρια. Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη του κουφαριού θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν νέες κρίσιμες πληροφορίες για το είδος.

Αν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για το είδος φάλαινας spade-toothed, θα τους επιτρέψει να χαρτογραφήσουν τη σχέση της φάλαινας με τις λίγες άλλες του είδους που έχουν βρεθεί, να μάθουν τι τρώει και ίσως να οδηγηθούν σε ενδείξεις για το πού ζουν.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η φάλαινα είχε ξεβραστεί στην ακτή στις 4 Ιουλίου στις εκβολές του ποταμού Taiari, στην επαρχία Otago στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Με πληροφορίες από BBC και AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.