Κοσμος

Αμερικανικές εκλογές: Δεν δείχνει να επηρεάζει τους ψηφοφόρους η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Προβάδισμα του πρώην πρόεδρου έναντι του σημερινού με 2%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικές εκλογές: Δεν δείχνει να επηρεάζει τους ψηφοφόρους η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ
© CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA

Αμερικανικές εκλογές: Προβάδισμα Τραμπ με 2% επί του Μπάιντεν

Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η χώρα τους βγαίνει εκτός ελέγχου μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερη πολιτική βία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που έκλεισε την Τρίτη.

Η διήμερη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος Τραμπ ανοίγει ένα οριακό προβάδισμα μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων - 43% έναντι 41% - έναντι του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ένα πλεονέκτημα που ήταν εντός του περιθωρίου λάθους της δημοσκόπησης των 3 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν προκάλεσε σημαντική αλλαγές στις προθέσεις των ψηφοφόρων ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Ωστόσο, το 80% των ψηφοφόρων - συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων ποσοστών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι «η χώρα ξεφεύγει από τον έλεγχο». Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, διεξήχθη σε 1.202 ενήλικες στις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 992 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ απέφυγε οριακά τον θάνατο το Σάββατο, όταν η σφαίρα ενός επίδοξου δολοφόνου άγγιξε το αυτί του καθώς μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια. Το αίμα έτρεξε στο πρόσωπό του και εκείνος σήκωσε προκλητικά τη γροθιά του στον αέρα, προφέροντας τις λέξεις «Fight! Fight! Fight!» καθώς τον έβγαζαν εσπευσμένα από τη σκηνή. Ένας παρευρισκόμενος στη συγκέντρωση σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι πυροβολισμοί ξύπνησαν μνήμες από ταραχώδεις πολιτικές περιόδους, όπως η δεκαετία του 1960, όταν δολοφονήθηκε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι το 1963, ενώ ακολούθησε η δολοφονία του Δημοκρατικού υποψήφιου προέδρου Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968.

Περίπου το 84% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι εξτρεμιστές θα διαπράξουν πράξεις βίας μετά τις εκλογές, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που διεξήχθη τον Μάιο και έδειξε ότι το 74% των ψηφοφόρων έχει αυτόν τον φόβο.

Οι φόβοι για πολιτική βία έγιναν πιο εμφανείς στην Αμερική μετά την επίθεση χιλιάδων υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του από τον Μπάιντεν. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ημέρα της επίθεσης και ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου που πολέμησε εναντίον των ταραχοποιών πέθανε την επόμενη ημέρα.

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης και τροφοδότησε τη συζήτηση μεταξύ ορισμένων συντηρητικών χριστιανών υποστηρικτών του ότι προστατεύεται από τον Θεό.

Στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι ο Τραμπ «ευνοήθηκε από τη θεία πρόνοια ή το θέλημα του Θεού». Το έντεκα τοις εκατό των Δημοκρατικών συμφώνησε.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.