Κοσμος

Σε τροχιά ακυβερνησίας η Γαλλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ατάλ

Μπορεί να χειριστεί μόνο τρέχουσες υποθέσεις στο εξής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκαμπριέλ Ατάλ: «Το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου»
© CHRISTOPHE PETIT TESSON/ EPA

Γαλλία: Παραίτηση της κυβέρνησης Ατάλ και ακυβερνησία στον ορίζοντα

Ο κεντρώος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ της Γαλλίας και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν την Τρίτη, αλλά θα παραμείνουν υπηρεσιακά μέχρι να διοριστεί νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τις πρόωρες εκλογές που δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Γαλλίας θα διευθύνει τις τρέχουσες υποθέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει νέους νόμους στο κοινοβούλιο ή να προβεί σε σημαντικές αλλαγές, λένε οι ειδικοί.

Ο ρόλος της θα περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου.

«Ο χειρισμός των τρεχουσών υποθέσεων σημαίνει την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών που προκύπτουν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», δήλωσε ο Mathieu Disant, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne του Παρισιού.

«Μια απερχόμενη κυβέρνηση στερείται όλων των εξουσιών της. Αυτό της στερεί πλήρως -και απολύτως λογικά- κάθε περιθώριο πολιτικής δράσης», πρόσθεσε. 

Έχουν υπάρξει υπηρεσιακές κυβερνήσεις στο παρελθόν στη Γαλλία, αλλά καμία δεν έχει παραμείνει για περισσότερο από λίγες ημέρες. Δεν υπάρχει καθορισμένο όριο για το πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να την αναγκάσει να παραιτηθεί. Οι αυστηροί κανόνες για τη διάκριση των εξουσιών δεν επιτρέπουν συνήθως στους υπουργούς στη Γαλλία να είναι ταυτόχρονα νομοθέτες.

Αλλά οι παραιτήσεις τους, ακόμη και αν παραμείνουν ως υπηρεσιακοί, θα επιτρέψουν στον Αττάλ και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης να καθίσουν στο κοινοβούλιο και να συμμετάσχουν στην εκλογή του προέδρου της συνέλευσης όταν αυτή συγκληθεί την Πέμπτη, λένε οι ειδικοί.

Προς ακυβερνησία;

Το ποιος θα γίνει πρόεδρος της συνέλευσης, που ισοδυναμεί με τον πρόεδρο που οργανώνει την ημερήσια διάταξη της αίθουσας και διευθύνει τις συζητήσεις, είναι κρίσιμο σε μια εποχή που δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα αναλάβει την κυβέρνηση, καθώς κανένα κόμμα ή ομάδα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.

Η αριστερή συμμαχία που αναπάντεχα επικράτησε στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου και η οποία έκτοτε μάχεται πικρά για το ποιον θα προτείνει ως πρωθυπουργό, ελπίζει να συμφωνήσει σε ένα όνομα για τον επικεφαλής του κοινοβουλίου.

«Ποτέ άλλοτε η εκλογή του προέδρου της συνέλευσης δεν είχε τέτοια πολιτική σημασία», δήλωσαν αναλυτές της Eurointelligence.

Για την Αριστερά, είπαν, ο στόχος ήταν να δείξει ότι «έχει αυτό που χρειάζεται για να διοικήσει την πλειοψηφία στη συνέλευση. Για τους κεντρώους, είναι να αποδείξουν το αντίθετο».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια συμμαχία που κυμαίνεται από τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους μέχρι το κομμουνιστικό κόμμα και τη σκληρά αριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», συγκροτήθηκε εσπευσμένα πριν από τις εκλογές.

Αφού απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οι εντάσεις ετών μεταξύ των κομμάτων επανήλθαν στην επιφάνεια σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να διοικήσει μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση.

Περιπλέκοντας τα πράγματα, ο Μακρόν έχει καλέσει τα κυρίαρχα κόμματα να δημιουργήσουν μια συμμαχία για να σχηματίσουν κυβέρνηση, μια επιλογή που θα περιλάμβανε μέρος του NFP αλλά θα απέκλειε το κόμμα του Μελανσόν. 

«Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες, θα πρόκειται για ναυάγιο», δήλωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ στην τηλεόραση BFM, περιγράφοντας την κατάσταση των συνομιλιών μεταξύ των αριστερών κομμάτων ως «αξιοθρήνητη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.