Κοσμος

Ένοχος ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην δίκη για διαφθορά

Αμφίβολο αν θα επανεκλεγεί στην Γερουσία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Κρίθηκε ένοχος στην δίκη για διαφθορά

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ καταδικάστηκε την Τρίτη στη δίκη του για διαφθορά από ενόρκους σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ολοκληρώνοντας τη δραματική πτώση του άλλοτε ισχυρού Δημοκρατικού νομοθέτη από το Νιου Τζέρσεϊ.

Οι ένορκοι συσκέφθηκαν για περισσότερες από 12 ώρες επί τρεις ημέρες προτού καταλήξουν στην ετυμηγορία σε μια δίκη που διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, 70 ετών, είχε δηλώσει αθώος σε 16 ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων δωροδοκία, δράση ως ξένος πράκτορας και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Η δίκη επικεντρώθηκε σε αυτό που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποκάλεσαν διάφορα αλληλοεπικαλυπτόμενα σχέδια δωροδοκίας στα οποία ο γερουσιαστής και η σύζυγός του δέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και πληρωμές αυτοκινήτων και υποθηκών από τρεις επιχειρηματίες που ήθελαν τη βοήθειά του.

Σε αντάλλαγμα για τις δωροδοκίες, ο Μενέντεζ βοήθησε να κατευθυνθούν δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, όπου ένας από τους επιχειρηματίες, ο Ουάελ Χάνα, είχε δεσμούς με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να επηρεάσει ποινικές έρευνες που αφορούσαν άλλους δύο επιχειρηματίες, τον Φρεντ Ντάιμπες και τον Χοσέ Ουρίμπε.

Ο Μενέντεζ αντιμετώπιζε στο παρελθόν κατηγορίες για διαφθορά, αλλά η υπόθεση αυτή έληξε με κακοδικία το 2017 στο Νιου Τζέρσεϊ για ένα στενότερο σύνολο κατηγοριών.

Ο Μενέντεζ παραιτήθηκε από πρόεδρος της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας μετά την απαγγελία κατηγοριών τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις συναδέλφων του Δημοκρατικών να παραιτηθεί. Διεκδικεί ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη θέση του τον Νοέμβριο, αλλά θεωρείται απίθανο να κερδίσει.

Κεντρικό πρόσωπο της Ουάσινγκτον 

Ο Μενέντεζ υπήρξε σταθερό μέλος της Ουάσινγκτον για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Εκπροσωπεί το Νιου Τζέρσεϊ στη Γερουσία από το 2006, αφού προηγουμένως υπηρέτησε 13 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Πριν από αυτό, υπηρέτησε στο νομοθετικό σώμα της πολιτικής και ως δήμαρχος.

Η καταδίκη επέφερε μια νίκη στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και στον εισαγγελέα του Μανχάταν Ντέμιαν Γουίλιαμς στο Μανχάταν, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξάλειψη της δημόσιας διαφθοράς.

Πριν από την απαγγελία κατηγοριών, ο Μενέντεζ δεν ήταν μόνο ένας ισχυρός πρόεδρος επιτροπών της Γερουσίας αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος στις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επαναβεβαιώσει την επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό, να συγκεντρώσει υποστήριξη και χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία και να ανακόψει τις προόδους της Κίνας.

Πηγή: Reuters