Κοσμος

Ποιοι κρατούν το μέλλον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα χέρια τους;

«Kλειδί» η στάση της Μελόνι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η εκλογή της κρέμεται από μια κλωστή

Η μοίρα της Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν κρέμεται από μια κλωστή - και οι μεγαλύτεροι χαμένοι των ευρωεκλογών ίσως κρίνουν το μέλλον της, πολιτικά.

Κάθε ψήφος θα μετρήσει όταν η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προσπαθήσει να πείσει λίγο περισσότερους από τους μισούς από τους 720 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να της δώσουν δεύτερη θητεία. Εάν αποτύχει στην ψηφοφορία της Πέμπτης, αυτό θα βυθίσει την ΕΕ σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, στέλνοντας τους ηγέτες σε διαπραγματεύσεις για να βρουν άλλον υποψήφιο.

Στα χαρτιά, η κατάσταση είναι δύσκολη. Για να συγκεντρώσει τις 361 ψήφους που χρειάζεται, η φον ντερ Λάιεν έχει εστιάσει την προσοχή της κυρίως στις τρεις ομάδες που την υποστήριξαν το 2019, όταν πέρασε από το Κοινοβούλιο με εννέα ψήφους: το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους της Ανανέωσης.

«Δεν είμαι μαθηματικός, αλλά νομίζω ότι με τις τρεις δυνάμεις του κέντρου που υποστηρίζουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και που αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας-πακέτου ... έχουμε τους αριθμούς», δήλωσε ο Πέδρο Λόπεζ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της οικογένειας του ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Μαζί οι τρεις κεντρώες ομάδες θα μπορούσαν να της δώσουν μια πλειοψηφία περίπου 50 ευρωβουλευτών - αλλά αυτό ισχύει μόνο αν όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές την υπερψηφίσουν στη μυστική ψηφοφορία, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμβεί. Σε προηγούμενες ψηφοφορίες για τον πρόεδρο της Επιτροπής, περίπου το 13% του άτυπου συνασπισμού που υποστηρίζει τον υποψήφιο έχει «λοξοδρομήσει».

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τη φον ντερ Λάιεν σε εντατικές συνομιλίες με μεμονωμένους ευρωβουλευτές και πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο, υποσχόμενη να συμπεριλάβει τις επιθυμητές πολιτικές τους στο σχέδιο δράσης της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Φον ντερ Λάιεν: Τι αναμένουν Πράσινοι και Σοσιαλιστές

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πολύωρες συναντήσεις με τη δική της ομάδα του ΕΛΚ, καθώς και με τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Οι Σοσιαλιστές θα μελετήσουν το πολιτικό της πρόγραμμα όταν αυτό παρουσιαστεί δημοσίως το πρωί της Πέμπτης, αναζητώντας δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου της ΕΕ, όπως αυτό που χρησιμοποίησε το μπλοκ για να βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, καθώς και φιλόδοξες πολιτικές για την κοινωνική πρόνοια και την κλιματική αλλαγή.

Οι φιλελεύθεροι - ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους (25 ολόκληρες έδρες) στις ευρωεκλογές του Ιουνίου που έγειραν το Κοινοβούλιο προς τα δεξιά - ανεβάζουν τώρα την τιμή της υποστήριξής τους, συνειδητοποιώντας ότι ενώ έχουν αποδυναμωθεί, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να χρειάζεται τις ψήφους τους.

Οι Πράσινοι - που επίσης τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους στις εκλογές, χάνοντας 18 έδρες - δίνουν σήμα ότι βρίσκονται σε ρεαλιστική διάθεση και είναι έτοιμοι να κάνουν μια συμφωνία με τη φον ντερ Λάιεν. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τέρι Ρίντκε δήλωσε: «Οι Πρασίνων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με το ποσοστό τους: «Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μέρος αυτής της πλειοψηφίας γιατί βλέπουμε τον κίνδυνο αν η πλειοψηφία κινηθεί προς τα δεξιά».

Η φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, δεν φαίνεται πρόθυμη να συνάψει επίσημη συμφωνία με τους Πράσινους, ίσως φοβούμενη ότι κάποιοι στο ΕΛΚ της θα αντιταχθούν σθεναρά λόγω της Πράσινης Συμφωνίας. .

Ωστόσο, η von der Leyen επιδιώκει παρ' όλα αυτά να προσελκύσει την υποστήριξη μεμονωμένων ευρωβουλευτών και αντιπροσωπειών όπως του ECR - και των 24 βουλευτών των Αδελφών της Ιταλίας. Ο συμπρόεδρος του ECR Nicola Procaccini δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να δει τους ευρωβουλευτές του να ψηφίζουν υπέρ της προς το παρόν, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση της ομάδας μαζί της την Τρίτη.

Πηγή: Politico