Κοσμος

Τζέι Ντι Βανς: «Δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Ουκρανία»

Ανησυχία στους Ευρωπαίους από τις απόψεις του υποψήφιου αντιπροέδρου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tζέι Ντι Βανς: Ανησυχία για την στάση του στο Ουκρανικό ζήτημα

Η επιλογή του γερουσιαστή Tζέι Ντι Βανς από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιου αντιπροέδρου του θα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο Κίεβο το πρωί της Τρίτης.

Ο Ρεπουμπλικανός Τζέι Ντι Βανς είναι ένθερμος υποστηρικτής του πολιτικού οράματος του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» και γενικά αμφιταλαντεύεται για την παρέμβαση των ΗΠΑ στις εξωτερικές υποθέσεις. Έχει επίσης αντιταχθεί σθεναρά σε περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία. Το 2022 λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας είχε δηλώσει «δεν με ειλικρινά ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Ουκρανία». 

Ο Βανς, ο οποίος κάποτε υπηρέτησε στους πεζοναύτες, έχει επίσης απορρίψει τις ανησυχίες ότι οι εδαφικές παραχωρήσεις της Ουκρανίας -μια αδιανόητη ιδέα για το Κίεβο- δεν θα ήταν αρκετές για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

«Αν κοιτάξετε το μέγεθος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αν κοιτάξετε τι θα ήταν απαραίτητο για να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, πόσο μάλλον για να πάει όλο και πιο δυτικά στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι ο τύπος έχει δείξει καμία ικανότητα να είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς, αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς στόχους, αν υποθέσουμε ότι τους έχει», δήλωσε ο Βανς, όπως μετέδωσε το NBC News.

Τον Φεβρουάριο, ο Βανς έγραψε ένα άρθρο γνώμης για τους Financial Times στο οποίο πρότεινε ότι η Ευρώπη ήταν υπερβολικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και ότι η περιοχή θα έπρεπε να επωμιστεί το βάρος της υπεράσπισης της γειτονικής Ουκρανίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν μια κουβέρτα ασφάλειας στην Ευρώπη για πάρα πολύ καιρό», έγραψε  στους FT. «Καθώς ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός πλησιάζει το 1 εκατ. δολάρια ετησίως, οφείλουμε να δούμε τα χρήματα που η Ευρώπη δεν έχει δαπανήσει για την άμυνα ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας σιωπηρός φόρος του αμερικανικού λαού για να επιτρέψει την ασφάλεια της Ευρώπης».