Κοσμος

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα 5 πιο σοβαρά fake news

Ήταν λογικό και επόμενο, η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Τραμπ να «γεννήσει» άπειρα fake news, κάποια εκ των οποίων απολύτως αληθοφανή

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα 6 πιο αληθοφανή fake news για την απόπειρα εναντίον του Τραμπ
© Saul Martinez/Getty Images

Τα πιο αληθοφανή και γι’ αυτό επικίνδυνα fake news που προέκυψαν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Χρειάστηκαν ελάχιστα λεπτά της ώρας από την ώρα που ο πλανήτης συνειδητοποίησε τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για να αρχίσουν κυματισμοί στην πλέον αδιαχείριστη θάλασσα των fake news. Και ναι μεν η πικρή αλήθεια είναι ότι όλοι αυτή η διακίνηση ψευδών ειδήσεων αντανακλά την αβεβαιότητα μέσα στην οποία ζει ο μέσος Αμερικανός, καθώς και την πόλωση των τελευταίων ετών, ωστόσο κάποια από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν είναι απλώς τερατώδη, αλλά απολύτως πειστικά και γι’ αυτό επικίνδυνα.   

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την PeakMetrics, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις διαδικτυακές αφηγήσεις και τα ψεύδη του κυβερνοχώρου, οι αναφορές στον Τραμπ στα ΜΚΔ εκτοξεύτηκαν έως και 17 φορές πάνω από τον μέσο ημερήσιο όρο τις ώρες που ακολούθησαν μετά την εναντίον του απόπειρα. Πολλές από αυτές τις αναφορές ήταν εκφράσεις συμπάθειας προς τον Τραμπ ή εκκλήσεις για ενότητα. Πολλές άλλες όμως έκαναν αβάσιμους, φανταστικούς ισχυρισμούς και κάποιες από αυτές πλασαρίστηκαν ως «ειδήσεις» που αφορούσαν το γεγονός.

«Είδαμε να γράφονται πράγματα του στιλ ‘οι Κινέζοι ήταν πίσω από αυτό’ ή ‘η Antifa ήταν πίσω από αυτό’ ή ‘η κυβέρνηση Μπάιντεν το έκανε’. Είδαμε επίσης έναν ισχυρισμό ότι το RNC ήταν πίσω από αυτό», δήλωσε ο Paul Bartel, ανώτερος αναλυτής πληροφοριών στην PeakMetrics. «Όλοι απλώς κάνουν εικασίες. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει. Μπαίνουν στο διαδίκτυο για να προσπαθήσουν να το καταλάβουν».

Ωστόσο, αυτά είναι από παιδαριώδη έως ασήμαντα. Ας δούμε και αυτά τα fake news που κατά την εταιρεία θα μπορούσαν να κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά.

#1 Οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για «εσωτερική δουλειά» ή ότι είναι «στημένη» η απόπειρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και οι δύο αυτές «ειδήσεις» που διακινήθηκαν στο διαδίκτυο και επιχείρησαν να «χρεώσουν» την απόπειρα είτε στον ίδιο τον Τραμπ είτε στον Μπάιντεν και τους «χθόνιους συνεργάτες» του είναι απολύτως ανυπόστατες. Το κακό όμως είχε γίνει: κάποιοι από τα Αριστερά των ΗΠΑ υιοθέτησαν γρήγορα αυτό το σενάριο περί στημένου περιστατικού που «επινόησε ο Τραμπ» για να «βοηθήσει» την υποψηφιότητά του, την ίδια στιγμή που κάποιοι από τους Ρεπουμπλικανούς είχαν πειστεί ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες απέτυχαν σκόπιμα να προστατεύσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τον Τραμπ, ακολουθώντας «οδηγίες από τον Λευκό Οίκο».

#2 Οι Μυστικές Υπηρεσίες διαψεύδουν ότι υπήρξε αίτημα του Τραμπ για μεγαλύτερη ασφάλεια

Την Κυριακή, ελάχιστες ώρες μετά την επίθεση, οι αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες αναγκάστηκαν να αντικρούσουν ισχυρισμούς που κυκλοφορούσαν ευρέως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κάποιους αναξιόπιστους ιστότοπους ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει μεγαλύτερη ασφάλεια πριν από τη συγκέντρωση του Σαββάτου. Ο ίδιος ισχυρισμός επέμενε ότι σε αυτό το αίτημα οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν απαντήσει αρνητικά.

«Αυτό είναι απολύτως ψευδές», έγραψε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Anthony Guglielmi την Κυριακή στο X. «Στην πραγματικότητα, προσθέσαμε προστατευτικούς πόρους και τεχνολογία και δυνατότητες ως μέρος του αυξημένου ρυθμού σε αυτό το ταξίδι της προεκλογικής εκστρατείας».

#3 Τα βίντεο από το συμβάν αναλύθηκαν όπως βόλευε την κάθε πλευρά

Τα βίντεο από τους πυροβολισμούς αναλύθηκαν γρήγορα τόσο από υποστηρικτές όσο και από πολέμιους του Τραμπ που αναζητούσαν και το παραμικρό στοιχείο για να υποστηρίξουν ό,τι βόλευε το εκάστοτε αφήγημα, Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανικό. Βίντεο που έδειχναν πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας να απομακρύνουν μέλη του κοινού από τον Τραμπ πριν από τους πυροβολισμούς προσφέρθηκαν ως απόδειξη ότι επρόκειτο για εσωτερική δουλειά. Εικόνες με την προκλητικά υψωμένη γροθιά του Τραμπ χρησιμοποιήθηκαν για να προβάλουν τον αντίθετο ισχυρισμό - ότι το όλο γεγονός ήταν σκηνοθετημένο από τον Τραμπ... «Πώς του επέτρεψε η USSS να σταματήσει και να ποζάρει για μια φωτογραφία αν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος;», έγραψε ένας χρήστης, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία για τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Τα bots των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στην ενίσχυση των ψευδών ισχυρισμών σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το X και το TikTok, σύμφωνα με ανάλυση της ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας Cyabra, η οποία διαπίστωσε ότι ένα 45% των λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν hashtags όπως #fakeassassination και #stagedshooting ήταν μη αυθεντικοί.

WATCH: Moment Trump appears to be shot at rally

#4 Η φωτογραφία του χαμογελαστού Τραμπ (ήταν προϊόν ΑΙ)

Μια εικόνα που δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης - η οποία απεικόνιζε έναν χαμογελαστό Τραμπ ελάχιστα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς - έκανε επίσης το γύρο του κόσμου, διαπίστωσε η Cyabra. Και κάτι τέτοιο φυσικό είναι «τροφή» για τους εξτρεμιστές

Η κατασκευασμένη φωτογραφία «εξέθρεψε» πανεύκολα και σε χρόνο dt θεωρίες συνωμοσίας που κατηγορούσαν ακόμα και το εβραϊκό λόμπι για την επίθεση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να οργιάζουν σχόλια ακραίου αντισημιτισμού.

«Στιγμές όπως αυτή αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των διαδικτυακών εξτρεμιστών, επειδή συνήθως αντιδρούν με μεγάλη αυτοπεποίθηση σε ό,τι έχει συμβεί χωρίς πραγματικά στοιχεία», δήλωσε ο Jacob Ware, ερευνητής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

#5 Εδώ ο δράστης, εκεί ο δράστης, είναι αυτός ο δράστης; (!)

Προτού οι αρχές αναγνωρίσουν τον ύποπτο, φωτογραφίες δύο διαφορετικών ανθρώπων κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο  αναγνωρίζοντάς τους ψευδώς ως τον δράστη της επίθεσης..! Σα να μην έφτανε αυτό, κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν (και) οικονομικά το γεγονός. Στο X το πρωί της Κυριακής, ένας λογαριασμός με το όνομα Proud Patriots προέτρεπε τους υποστηρικτές του Τραμπ να αγοράσουν τα προϊόντα του με θέμα την απόπειρα δολοφονίας.

«Πρώτα τον φυλακίζουν, τώρα προσπαθούν να τον τελειώσουν», ανέφερε η σχετική διαφήμιση για την αναμνηστική κάρτα συναλλαγών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. «Σταθείτε δυνατοί και δείξτε την υποστήριξή σας!».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να απασχολεί Μυστικές Υπηρεσίες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αναλυτές και σκεπτόμενους πολίτες αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι το κατά πόσο αυτό το περιστατικό βίας, μπορεί να βρει μιμητές. Και ακόμα χειρότερα, το πόσοι αυτόκλητοι σωτήρες μπορεί να προχωρήσουν σε αντίποινα προς την πλευρά των Δημοκρατικών. Και αυτό είναι το πλέον εφιαλτικό σενάριο για μια Αμερική σε κρίση και εν μέσω προεκλογικού παροξυσμού...

Με στοιχεία από Reuters, CNN, Politico.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.