Κοσμος

Aντιδράση του Λονδίνου για τον Τζει Ντι Βανς που αποκάλεσε την Βρετανία «ισλαμική χώρα με πυρηνικά»

Tι απάντησε η νέα κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aντιδράση του Λονδίνου για τον Τζει Ντι Βανς που αποκάλεσε την Βρετανία «ισλαμική χώρα με πυρηνικά»
© EPA/DAVID MAXWELL

Τζέι Ντι Βανς: Αποκάλεσε την Βρετανία «ισλαμική χώρα με πυρηνικά»

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βρετανίας υποβάθμισε την Τρίτη τα σχόλια του υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ότι η «Βρετανία είναι μια ισλαμική χώρα με πυρηνικά όπλα».

Σε ένα συνέδριο νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τζέι Ντι Βανς, τον οποίο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ όρισε ως υποψήφιο σύντροφό του τη Δευτέρα, είπε ότι η Βρετανία είναι η «πρώτη πραγματικά ισλαμιστική χώρα» που διαθέτει πυρηνικά όπλα μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

«Και κατά κάποιο τρόπο αποφασίσαμε τελικά ότι ίσως είναι στην πραγματικότητα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι Εργατικοί μόλις ανέλαβαν την εξουσία», είπε, αναφερόμενος στο κόμμα του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Η Ράινερ αναπληρώτρια του Στάρμερ τόσο στο Εργατικό Κόμμα όσο και ως πρωθυπουργός, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι ο Βανς είχε πει «αρκετά αμφιλεγόμενα πράγματα στο παρελθόν» και πρόσθεσε: «Δεν αναγνωρίζω αυτόν τον χαρακτηρισμό».

Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών έχουν επικρίνει τον Τραμπ από την πρώτη εκλογή του το 2016. Οι προτάσεις του να περιορίσει τους μουσουλμάνους από το να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες απέσπασαν επικρίσεις από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Όμως τα ανώτερα στελέχη είχαν προσπαθήσει να αποκαταστήσουν τις γέφυρες στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήταν έτοιμοι για νίκη.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος το 2018 διαμαρτυρήθηκε κατά της επίσκεψης του Τραμπ στο Λονδίνο, συναντήθηκε τον Μάρτιο με τον Βανς. Ο Λάμι είπε ότι το μπεστ σέλερ του γερουσιαστή του Οχάιο «Hillbilly Elegy» είχε παραλληλισμούς με τη δική του ανατροφή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.