Κοσμος

Τζέι Ντι Βανς: 45 πράγματα που γνωρίζουμε για τον «εκλεκτό» του Τραμπ

Η στροφή 180 μοιρών και από δεινός επικριτής του, ακραιφνής υποστηρικτής του

Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζέι Ντι Βανς: Ποιος είναι ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ; - Από δεινός επικριτής του έγινε ακραιφνής υποστηρικτής του

Ποιος είναι πραγματικά ο Τζέι Ντι Βανς; Αυτό είναι το ερώτημα που ακολουθεί τον 39χρονο γερουσιαστή από το Οχάιο κατά τη διάρκεια της ιδιότυπης πορείας του προς την εξουσία, η οποία ξεκίνησε όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Hillbilly Elegy» (Τραγούδι του Χιλμπίλι) το 2016 και κορυφώθηκε χθες, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του για τις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών, ο Τζέι Ντι Βανς έχει υποστεί μια δραματική - και, στα μάτια των επικριτών του, εξαιρετικά αμφίβολη - πολιτική μεταμόρφωση: από αυτοπροσδιοριζόμενος ως συντηρητικός του «Ποτέ Τραμπ» σε επίμονο υπερασπιστή του πρώην προέδρου. Ο Βανς λέει ότι άλλαξε πραγματικά γνώμη για τον Τραμπ- οι επικριτές του λένε ότι προσαρμόστηκε κυνικά στην εποχή του.

Όπως αναφέρει άρθρο του POLITICO, τώρα, ο Βανς μπαίνει σε έναν ρόλο που κατά καιρούς φαινόταν ανεκπλήρωτος: ο πολιτικός συνεργάτης ενός ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του πολιτικά απαράμιλλο. Στη Γερουσία, ο Βανς έχει καλλιεργήσει μια διπλή ταυτότητα ως βασικός σύμμαχος του Τραμπ και ηγέτης της λαϊκιστικής-εθνικής πτέρυγας. 

 Τζέι Ντι Βανς: 45 πράγματα που γνωρίζουμε για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Ντόναλντ Τραμπ 

Αλλά πώς θα  συμπεριφερθεί ως υποψήφιος αντιπρόεδρος; Εδώ - συγκεντρωμένα από τα απομνημονεύματά του, τα γραπτά και τα δημόσια σχόλιά του, τα ογκώδη tweets του και μια εκτεταμένη σειρά συνεντεύξεων - υπάρχουν μερικές ενδείξεις.

  1. «Θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτεί ότι δεν έχω καταφέρει τίποτα σπουδαίο στη ζωή μου», έγραψε ο Βανς στην εισαγωγή του Hillbilly Elegy, του μπεστ σέλερ του 2016 για τη ζωή του. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στο μεταβιομηχανικό Οχάιο. «Δεν είμαι ούτε γερουσιαστής, ούτε κυβερνήτης, ούτε πρώην υπουργός. Δεν έχω ιδρύσει μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων ή μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που να αλλάζει τον κόσμο».
  2. Το 2015, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Γέιλ, ο Βανς εντάχθηκε στη Mithril Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που διευθύνει ο γόνος της Silicon Valley Peter Thiel.
  3. Το 2016, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επιστρέψει στο Οχάιο από την Καλιφόρνια για να ξεκινήσει το Our Ohio Renewal, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στο να «διευκολύνει τα μειονεκτούντα παιδιά να επιτύχουν τα όνειρά τους».
  4. Τον Νοέμβριο του 2022, εξελέγη στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών από το Οχάιο με τη βοήθεια δωρεών άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Thiel. Ήταν το πρώτο του δημόσιο αξίωμα.
  5. Αναλογιζόμενος την πρώτη του συνάντηση με τον Thiel το 2011, ο Vance έγραψε: «[Ο Thiel] εξέφρασε ένα αίσθημα ... ότι είχα εμμονή με το επίτευγμα [αυτό καθεαυτό] όχι ως τέλος σε κάτι ουσιαστικό, αλλά για να κερδίσω έναν κοινωνικό διαγωνισμό. Η ανησυχία μου ότι είχα δώσει προτεραιότητα στην επιδίωξη έναντι του χαρακτήρα απέκτησε αυξημένη σημασία: αγωνιζόμενος για ποιο πράγμα;».
  6. Γεννήθηκε ως James Donald Bowman στις 2 Αυγούστου 1984 στο Middletown του Οχάιο, μια βιομηχανική πόλη 30 μίλια βόρεια του Σινσινάτι και 20 μίλια νότια του Ντέιτον.
  7. Οι παππούδες του από τη μητέρα του, ο Τζιμ και Μπόνιε Βανς - γνωστοί ως «Papaw» και «Mamaw» - μετακόμισαν στο Middletown στα τέλη της δεκαετίας του 1940 από το Jackson του Kentucky, μια πόλη στην καρδιά της περιοχής άνθρακα του νοτιοανατολικού Kentucky. Ο Τζιμ ήταν 16 ετών, η Μπόνι ήταν 13 ετών και έγκυος στο παιδί του Τζιμ. Ήταν ανύπαντροι εκείνη την εποχή.
  8. Οι βιολογικοί γονείς του Βανς, χώρισαν όταν ήταν μικρό παιδί. Αργότερα υιοθετήθηκε από τον νέο σύζυγο της μητέρας του, Bob Hamel, και άλλαξε το όνομά του σε James David Hamel. Η αλλαγή του ονόματος διατήρησε το παρατσούκλι του, J.D.
  9. Η μητέρα και ο πατριός του χώρισαν αργότερα και η μητέρα του πάλευε με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Ο Βανς μεγάλωσε κυρίως από τους παππούδες του - οι οποίοι ήταν, όπως έγραψε στο Hillbilly Elegy, «χωρίς αμφιβολία ή επιφύλαξη, τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν ποτέ».
  10. «Για να με καταλάβετε, πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι ένας Σκωτσέζος-Ιρλανδός βλάχος στην καρδιά», έγραψε στο Hillbilly Elegy. Αυτή η σκωτσέζικο-ιρλανδική κληρονομιά συνεπαγόταν «πολλά καλά χαρακτηριστικά ... αλλά και πολλά κακά. Δεν μας αρέσουν οι παρείσακτοι ή οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί από εμάς, είτε η διαφορά έγκειται στο πώς φαίνονται, είτε στο πώς συμπεριφέρονται, είτε, κυρίως, στο πώς μιλούν».
  11. Αφού αποφοίτησε από το Middletown High School το 2003, κατατάχθηκε στο Σώμα των Πεζοναυτών και υπηρέτησε στο Ιράκ ως δεκανέας στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της 2ης Πτέρυγας Αεροσκαφών Πεζοναυτών. «Υπηρέτησα τη χώρα μου έντιμα και είδα όταν πήγα στο Ιράκ ότι μου είχαν πει ψέματα - ότι οι υποσχέσεις του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής ήταν ένα πλήρες αστείο», έχει πει.
  12. Αποφοίτησε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και τη φιλοσοφία, πριν εγγραφεί στη Νομική Σχολή του Γέιλ το 2010.
  13. Ενώ ήταν στο Γέιλ, παρακολούθησε μια ομιλία του Thiel σχετικά με την τεχνολογική στασιμότητα και την παρακμή των αμερικανικών ελίτ: «Έβλεπε αυτές τις δύο τάσεις ... ως συνδεδεμένες», θυμήθηκε αργότερα ο Vance για την πρώτη του συνάντηση με τον Thiel. «Αν η τεχνολογική καινοτομία οδηγούσε πραγματικά στην πραγματική ευημερία, οι ελίτ μας δεν θα αισθάνονταν όλο και περισσότερο ανταγωνιστικές μεταξύ τους για έναν μειούμενο αριθμό αποτελεσμάτων κύρους». Ο Vance αποκάλεσε την ομιλία του Thiel «την πιο σημαντική στιγμή» της θητείας του στο Γέιλ.
  14. Ο Βανς άρχισε να δουλεύει πάνω σε ένα απομνημονεύμα όσο ήταν στο Γέιλ, μετά από πρόταση της μέντορά του και συγγραφέα του Battle Hymn of the Tiger Mother, Amy Chua. «Πίστευα ότι η ιδέα ότι θα μπορούσα να γράψω ένα σημαντικό βιβλίο ήταν κάπως αλαζονική και αλαζονική. Αλλά μετά άρχισα να γράφω μικρά πράγματα εδώ και εκεί», έχει πει.
  15. Άλλη μια σημαντική στιγμή από τη θητεία του στο Γέιλ: η γνωριμία με την Usha Chilukuri, τη μελλοντική του σύζυγο και μητέρα των τριών παιδιών του. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2014 και πραγματοποίησε ξεχωριστή τελετή όπου ευλογήθηκαν από έναν ινδουιστή.
  16. Τα απομνημονεύματα του Βανς, Hillbilly Elegy δημοσιεύτηκαν στις 28 Ιουνίου 2016. Το βιβλίο υποστήριζε ότι η παρακμή της μεταβιομηχανικής Αμερικής οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις κοινωνικές παθογένειες της λευκής εργατικής τάξης και όχι στην παρακμή της βιομηχανικής οικονομίας στις Η.Π.Α. «Υπάρχει μια έλλειψη δράσης εδώ [στο Middletown] - μια αίσθηση ότι έχεις ελάχιστο έλεγχο στη ζωή σου και μια προθυμία να κατηγορείς τους πάντες εκτός από τον εαυτό σου», έγραψε.
  17. Σε μια κριτική, οι New York Times χαρακτήρισαν το βιβλίο «μια συμπονετική, διορατική κοινωνιολογική ανάλυση της λευκής υποτάξης που συνέβαλε στην πολιτική της εξέγερσης, ιδίως στην άνοδο του Τραμπ».
  18. Η εφημερίδα The American Conservative το εξήρε ως «ένα ισχυρό νέο απομνημονεύμα [που] αποκαλύπτει μια Αμερική που πολλοί δεν βλέπουν».
  19. Η New Republic το κατέκρινε ως «κάτι περισσότερο από μια λίστα μύθων για τις βασίλισσες της κοινωνικής πρόνοιας, που επανασυσκευάζεται ως ένα εγχειρίδιο για τη λευκή εργατική τάξη».
  20. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, ο Βανς αναδείχθηκε σε έντονο επικριτή του Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι ένας τύπος του Ποτέ Τραμπ», δήλωσε στο Charlie Rose τον Οκτώβριο του 2016.
  21. «Θεέ μου, τι ηλίθιος», έγραψε στο Twitter για τον Τραμπ τον ίδιο μήνα.
  22. «Ο Τραμπ είναι πολιτιστική ηρωίνη», έγραψε σε ένα άρθρο του στο The Atlantic. «Νομίζω ότι είναι δηλητηριώδης και οδηγεί τη λευκή εργατική τάξη σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος», δήλωσε στο NPR.
  23. «Πηγαίνω μπρος-πίσω μεταξύ του να σκέφτομαι ότι ο Τραμπ είναι ένας κυνικός τύπος σαν τον Νίξον που δεν θα ήταν τόσο κακός (και μπορεί να αποδειχθεί και χρήσιμος) ή ότι είναι ο Χίτλερ της Αμερικής», έγραψε σε έναν φίλο του τον Φεβρουάριο του 2016. Κατέληξε να ψηφίσει τον ανεξάρτητο Έβαν ΜακΜάλιν.
  24. Το 2019, ο Βανς ίδρυσε τη δική του εταιρεία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη Narya, με έδρα το Οχάιο. Όπως και η εταιρεία του Thiel, Palantir, η Narya πήρε το όνομά της από ένα φανταστικό αντικείμενο από τα βιβλία του J.R.R. Tolkien «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
  25. Στα χρόνια του Τραμπ, λέει ο Βανς, έφτασε να υποστηρίζει τις πολιτικές του Τραμπ - και ριζοσπαστικοποιήθηκε από την οργισμένη αντίδραση των φιλελεύθερων στον Τραμπ. «Αν αναγνωρίζατε ακόμη και ότι υπήρχαν λογικά πράγματα που έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπήρχε αυτή η πλήρης υπεραντίδραση», έχει πει.
  26. «Είναι εντελώς ανελεύθερος στα ένστικτά του», δήλωσε ένας φίλος του Βνας από το Γέιλ. «Δεν το εννοώ ως προσβολή. Το εννοώ με την τεχνική έννοια. Είναι επιφυλακτικός απέναντι στο πολιτικό πρόταγμα του διαφωτιστικού φιλελευθερισμού, όπως: Είμαστε όλοι απλά αυτόνομα άτομα που προσπαθούν να αυτοπραγματωθούν και να μεγιστοποιήσουν τα συμφέροντά τους».
  27. Ψήφισε υπέρ του Τραμπ το 2020.
  28. Τον Νοέμβριο του 2020, μια εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές, το Netflix κυκλοφόρησε μια κινηματογραφική μεταφορά του Hillbilly Elegy, σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ και με πρωταγωνιστές τον Γκάμπριελ Μπάσο ως Βανς, την Γκλεν Κλόουζ ως Mamaw και την Έιμι Άνταμς ως Μπεβ Βανς. Η ταινία αποδοκιμάστηκε ευρέως, με το New Yorker να την αποκαλεί «φαντασίωση ενός ελευθεριακού». Φίλοι του Βανς δήλωσαν ότι η αρνητική αντίδραση στην ταινία ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της αποξένωσης του Βανς από την ελίτ της φιλελεύθερης κοινωνίας.
  29. Την 1η Ιουλίου 2021, ο Βανς ανακοίνωσε την εκστρατεία του για τη Γερουσία στο Οχάιο.
  30. «Λυπάμαι που έκανα λάθος για τον τύπο», δήλωσε ο Vance για τον Τραμπ αρκετές ημέρες αργότερα στην προεκλογική εκστρατεία. «Νομίζω ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, νομίζω ότι πήρε πολλές καλές αποφάσεις για τους ανθρώπους και νομίζω ότι δέχτηκε πολλά πυρά». Αργότερα πρόσθεσε: «Είναι ο καλύτερος πρόεδρος της ζωής μου».
  31. Τον Απρίλιο του 2022, ο Τραμπ υποστήριξε τον Βανς. «Ο Τζέι Ντι θέλει τόσο πολύ την υποστήριξή μου», δήλωσε αργότερα ο Τραμπ.
  32. «Δεν ξέρω αν μπορώ να μη σεβαστώ κάποιον περισσότερο από τον Βανς», είπε ο Mitt Romney στον βιογράφο του το 2022, όταν οΒανς ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία.
  33. Στις 8 Νοεμβρίου 2022, ο Βανς κέρδισε τον Δημοκρατικό βουλευτή Τιμ Ράιαν με ποσοστό 53% έναντι 47%, υποσκελίζοντας άλλους Ρεπουμπλικάνους σε όλη την πολιτεία κατά 11 μονάδες.
  34. Στη νικητήρια ομιλία του, ευχαρίστησε τη μαμά του: «Δεν θα συμφωνείτε πάντα με κάθε ψήφο που παίρνω και δεν θα συμφωνείτε με κάθε τροπολογία που προτείνω στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γυναίκα που με μεγάλωσε», είπε στο ακροατήριο.
  35. Στη Γερουσία, έχει αναδειχθεί ως επίμονος υπερασπιστής του Τραμπ και σημαιοφόρος της «Νέας Δεξιάς», ενός χαλαρού κινήματος νέων συντηρητικών που προσπαθούν να ωθήσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε μια πιο λαϊκιστική, εθνικιστική και πολιτισμικά συντηρητική κατεύθυνση.
  36. Οι πιο φιλόδοξες νομοθετικές πρωτοβουλίες του έχουν προκύψει από συνεργασίες με προοδευτικούς Δημοκρατικούς: ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, το οποίο συνυπογράφει ο γερουσιαστής Sherrod Brown (D-Ohio), και μια διάταξη για την ανάκληση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, η οποία συντάχθηκε με τη γερουσιαστή Elizabeth Warren. Κανένα από τα δύο νομοσχέδια δεν έχει ψηφιστεί στη Γερουσία.
  37. Είναι κορυφαίος επικριτής της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Βανς στον Στιβ Μπάνον σε συνέντευξή του το 2022.
  38. Τον Ιούνιο του 2023, ανέστειλε όλους τους διορισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε τη δίκη του Τραμπ για τα χρήματα που έχει πάρει για να τα εξαφανίσει στη Νέα Υόρκη ως «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία».
  39. Πιστεύει ότι «ο πολιτιστικός πόλεμος είναι ταξικός πόλεμος» - ότι η απώθηση των πολιτιστικών αξιών των προοδευτικών ελίτ είναι απαραίτητη για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης. Στη Γερουσία, οι πρωτοβουλίες του για τον πολιτιστικό πόλεμο περιλαμβάνουν ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο των τρανσέξουαλ παιδιών, την απαγόρευση των ομοσπονδιακών εντολών για τις μάσκες και την καταστολή των πολιτικών θετικής δράσης στα κολέγια και τα πανεπιστήμια. Υποστηρίζει δημοσίως την απαγόρευση των αμβλώσεων 15 εβδομάδων με εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία και απειλές για τη ζωή της μητέρας.
  40. Έχει παρομοιάσει τη σημερινή στιγμή της αμερικανικής ιστορίας με το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. «Βρισκόμαστε σε μια ύστερη δημοκρατική περίοδο» στην Αμερική είπε σε μια εμφάνιση στο podcast το 2022. «Αν πρόκειται να την αποκρούσουμε, θα πρέπει να γίνουμε αρκετά άγριοι και αρκετά εξωστρεφείς και να πάμε σε κατευθύνσεις που πολλοί συντηρητικοί αυτή τη στιγμή δεν νιώθουν άνετα».
  41. Έχει πει ότι αν ήταν στη θέση του Μάικ Πενς το 2021, δεν θα επικύρωνε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020: «Αν ήμουν αντιπρόεδρος, θα έλεγα στις πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια, η Τζόρτζια και τόσες άλλες, ότι χρειαζόταν να έχουμε πολλαπλές λίστες εκλεκτόρων και νομίζω ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έπρεπε να το παλέψει από εκεί και πέρα», δήλωσε τον Φεβρουάριο.
  42. Έχει ενθαρρύνει τον Τραμπ να αψηφήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, εάν οι δικαστές τον εμποδίσουν να απολύσει υπαλλήλους του εκτελεστικού κλάδου.
  43. «Είναι μακράν ο πιο έξυπνος και ο πιο βαθύς από οποιονδήποτε [γερουσιαστή] έχω γνωρίσει», έχει πει ο Tucker Carlson.
  44. «Είμαι σίγουρος ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία μια μέρα», δήλωσε ο Μπάνον.
  45. «Ο Τραμπ θα υπηρετήσει, το πολύ, τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο», έχει πει ο Βανς. «Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με το τι θα ακολουθήσει μετά από αυτόν».