Κοσμος

To διαζύγιο της αριστεράς από τη σοσιαλδημοκρατία

Σε συνέντευξή της η Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ μιλάει για την υποβάθμιση του σχολείου και την αντι-ευρωπαϊκή προπαγάνδα εκ μέρους των καθηγητών

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To διαζύγιο της αριστεράς από τη σοσιαλδημοκρατία
Η Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ © Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

Η γνωστή Γαλλίδα φιλόσοφος και φεμινίστρια Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ επισημαίνει τις απειλές για την ευρωπαϊκή ιδέα

Η έντονη παρουσία της Ανυπότακτης Γαλλίας στο αριστερό φάσμα προκαλεί την εντύπωση ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή αριστερά έχει υποκύψει στον πειρασμό του ριζοσπαστισμού· σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι σοσιαλιστικοί σχηματισμοί έχουν απομακρυνθεί από το μοντέλο που πρότειναν οι μεγάλοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες στις δεκαετίες μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα, το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο έχουν υιοθετήσει λίγο-πολύ όλα τα κεντρώα ευρωπαϊκά κόμματα, ενώ η «σοσιαλιστική» αριστερά έχει κινηθεί προς παράξενες, παρά φύσιν, συμμαχίες —με το πολιτικό Ισλάμ και με τις εξωευρωπαϊκές δημοδικτατορίες— καθώς και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες υπήρξαν από τους βασικούς θεμελιωτές της Ενωμένης Ευρώπης, η σημερινή ευρωπαϊκή αριστερά στρέφεται εναντίον της. Η γνωστή Γαλλίδα φιλόσοφος και φεμινίστρια Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ επισημαίνει τις απειλές για την ευρωπαϊκή ιδέα σε μεγάλη συνέντευξη στο Le Point: οι θέσεις της την έχουν αποξενώσει από την αριστερά η οποία της επιτίθεται επειδή ασκεί δριμεία κριτική σ’ αυτό που χαρακτηρίζει «ιδεολογική διαστροφή».

Τα αριστερά ΜΜΕ και το ευρωπαϊκό σχολείο έχουν αλλάξει προσανατολισμό: τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό και την περιφρόνηση στις ευρωπαϊκές αξίες της κοσμικότητας του κράτους, της ατομικής ελευθερίας, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Όπως λέει η Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ στο περιοδικό Le Point, οι καθηγητές της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κάνουν πλύση εγκεφάλου στους νέους απαξιώνοντας τη Σοσιαλδημοκρατία και τροφοδοτώντας τη νεολαία με εφιάλτες συντέλειας· με ιδέες για τον «κακό κόσμο» που πρέπει να γκρεμιστεί. Αντί να διδάσκονται σεβασμό στους νόμους, ελευθερία από τις επιταγές των θρησκειών και να εμπνέονται από την επιθυμία της μάθησης, οι Ευρωπαίοι νέοι εξασκούνται στην απόρριψη της γνώσης και της αριστείας, μαζί με τον βίαιο παραμερισμό όλων όσα έχει επιτύχει η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Το επίπεδο των σπουδών έχει πέσει δραματικά σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, να αναδεικνύονται πολιτικοί χωρίς καμιά μόρφωση. Αυτό μπορεί να συνέβαινε συχνά σε χώρες στα όρια της Ευρώπης αλλά δεν συνέβαινε σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία. Η Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ λέει πως η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, η ισλαμιστική παρουσία και η κουλτούρα woke είναι οι κύριοι παράγοντες της κοινωνικής νοσηρότητας: «Ο κοινοτισμός», λέει στο περιοδικό Le Point, «διαβρώνει την κοινωνία επιβάλλοντας αυταρχικές νόρμες. Αν και στην εποχή μας έχουμε την ευρύτερη κλίμακα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία, όλα τα δικαιώματα γίνονται εύθραυστα: στη Γαλλία διαπράττονται εγκλήματα τιμής, ενώ παραλλήλως το κοσμικό κράτος —μια μεγάλη κατάκτηση της γαλλικής δημοκρατίας— έχει καταρρεύσει εντελώς».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.