Κοσμος

Κατακλύζουν το διαδίκτυο οι θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Για δάκτυλο «βαθέος κράτους» και σκηνοθετημένο επεισόδιο κάνουν λόγο οι μεν και οι δε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ: Κυκεώνας θεωριών συνωμοσίας κατέκλυσε το διαδίκτυο μόλις μερικά λεπτά μετά την απόπειρα δολοφονίας - Τι υποστηρίζουν σύμμαχοι και αντίπαλοι.
Κατακλύζεται το διαδίκτυο από θεωρίες συνωμοσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ © EPA/David Maxwell

Ντόναλντ Τραμπ: Κυκεώνας θεωριών συνωμοσίας κατέκλυσε το διαδίκτυο μόλις μερικά λεπτά μετά την απόπειρα δολοφονίας - Τι υποστηρίζουν σύμμαχοι και αντίπαλοι.

Από τα πρώτα λεπτά κιόλας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο, με κάποιους να μιλούν για έναν σκοπευτή που έδρασε με «εντολές» του προέδρου Μπάιντεν ή του «βαθέος κράτους», ενώ άλλοι έλεγαν για ένα σκηνοθετημένο περιστατικό που είχε σκοπό «να κάνει τον πρώην πρόεδρο ήρωα».

Ενδεικτικά, το βίντεο σε κοντινό πλάνο μιας «ύποπτης» που συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Μπάιντεν» ή μια φωτογραφία με πράκτορες ασφαλείας να κρατούν χαμογελώντας τον ματωμένο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ κυκλοφόρησαν μαζικά στην πλατφόρμα X, στα αγγλικά, στα γαλλικά ακόμη και στα πορτογαλικά ως «απόδειξη» ότι η επίθεση ήταν «οργανωμένη» και «σχεδιασμένη».

Ντόναλντ Τραμπ: Κυκεώνας θεωριών συνωμοσίας κατέκλυσε το διαδίκτυο μόλις μερικά λεπτά μετά την απόπειρα δολοφονίας - Τι υποστηρίζουν σύμμαχοι και αντίπαλοι.
Πολυάριθμες αναρτήσεις στα social media κάνουν λόγο για δράση του «βαθέος κράτους» ή σκηνοθετημένο επεισόδιο © EPA/Shawn Thew

Ντόναλντ Τραμπ: Οι διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας

Τι και αν η γυναίκα με το καπέλο κρατούσε κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πλακάτ με τους διπλανούς της, το οποίο έγραφε «Τζο Μπάιντεν, απολύεσαι» ή εάν η φωτογραφία των μελών των μυστικών υπηρεσιών πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα photoshop, όπως προκύπτει από έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου. Σε κάθε περίπτωση, οι φήμες πλημμυρίζουν το διαδίκτυο μετά την παραλίγο μοιραία συγκέντρωση το Σάββατο στην Πενσυλβάνια.

Αμέτρητοι χρήστες του διαδικτύου προσπάθησαν επίσης να ταυτοποιήσουν οι ίδιοι τον δράστη, με κάποιους να ισχυρίζονται ψευδώς ότι ήταν ένας Ιταλός YouTuber.

Το βίντεο με έναν άνδρα να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του μέσα στο αυτοκίνητό του και να αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν ο δολοφόνος κυκλοφόρησε επίσης ευρέως, αν και πολλά αμερικανικά μέσα το εξέλαβαν ως φάρσα.

«Βαθύ κράτος» και κίνημα QAnon

Για τον ερευνητή πολιτικών επιστημών Τζούλιεν Γκάιρι, η συλλογική υστερία του Σαββατοκύριακου γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν αποτελεί έκπληξη, «σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε και με μια προσωπικότητα σαν αυτή».

Όπως υπογραμμίζει, «θα αποτελούσε έκπληξη αν δεν εμφανιζόταν θεωρίες συνωμοσίας».

Ντόναλντ Τραμπ: Κυκεώνας θεωριών συνωμοσίας κατέκλυσε το διαδίκτυο μόλις μερικά λεπτά μετά την απόπειρα δολοφονίας - Τι υποστηρίζουν σύμμαχοι και αντίπαλοι.
Η ευκολία πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινητοποιεί τους ανθρώπους προς την ιδέα ότι «συμμετέχουμε όλοι στην έρευνα», τονίζουν ειδικοί © EPA/David Maxwell

Το πλήθος εικόνων, επίσημων και ερασιτεχνικών, που είδαν τη δημοσιότητα μετά το συμβάν έδωσαν «τη δυνατότητα η συζήτηση να... ξεφύγει», όπως είπε.

Η ίδια η απόπειρα δολοφονίας, τονίζει ο Γκάιρι, «προσδίδει αξιοπιστία λόγω του ότι είναι ένας άνθρωπος που απειλείται, ότι ίσως ήθελε επίσης να ηγηθεί πολύ ισχυρών μαχών ενάντια σε υποτιθέμενες απόκρυφες δυνάμεις - για παράδειγμα το "βαθύ κράτος"».

Το «βαθύ κράτος» είναι μια δημοφιλής θεωρία στους αμερικανικούς ακροδεξιούς συνωμοσιολογικούς κύκλους, ιδιαίτερα στο κίνημα QAnon, το οποίο ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα είδος παράλληλου μυστικού κράτους που κινεί τα νήματα του κόσμου προς όφελος συμφερόντων ιδιωτικών ομάδων.

Το hashtag #staged και η αντίδραση των Δημοκρατικών κύκλων

Ο δημοσιογράφος Άντονι Μάνσουι, ειδικός στη αμερικανική συνωμοσιολογική σφαίρα, υπογραμμίζει «την αρκετά απίστευτη αντίδραση από κεντρώους και δημοκρατικούς κύκλους», οι οποίοι κατήγγειλαν αμέσως ένα σκηνοθετημένο συμβάν, με το hashtag #staged να κάνει επίσης το γύρο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολύ γρήγορα, λογαριασμοί χρηστών υποστηρικτών των Δημοκρατικών ανέφεραν ότι το αίμα στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ψεύτικο και ότι η Μυστική Υπηρεσία, υπεύθυνη για την προστασία του Τραμπ, ενορχήστρωσε το συμβάν μαζί με τον πρώην πρόεδρο.

Κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Άντονι Μάνσουι, «ότι κανείς δεν έχει ανοσία στις φαντασιώσεις θεωριών συνωμοσίας». «Το συμβάν μπορεί να εγείρει ερωτήματα», «αλλά υποκύπτουμε σε συνωμοσίες όταν κάποιος ξεκινάει μια σταυροφορία που βασίζεται σε μη επαληθευμένα στοιχεία», τόνισε.

Ένα σφάλμα στο οποίο υπέπεσαν ορισμένοι, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «ένας συνδυασμός τριών παραγόντων που "κινούν" τη μηχανή συνωμοσίας: πολύ έντονος ακτιβισμός, κοινωνικοπολιτικό τραύμα και υποβάθμιση του συστήματος», που ωθεί τους ανθρώπους, «όταν δεν μπορούν πλέον, εξαιτίας αυτών των παραγόντων, να περιμένουν τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, να αναρωτιούνται: ποιος ωφελείται από το έγκλημα;».

Συλλογική υστερία στα δύο αμερικανικά πολιτικά στρατόπεδα

Η ευκολία πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτει ο Μάνσουι, μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους προς την ιδέα ότι «συμμετέχουμε όλοι στην έρευνα/συλλογική υστερία».

«Βλέπουμε σημάδια αυξημένης συνωμοσιολογίας και στα δύο αμερικανικά πολιτικά στρατόπεδα», αναφέρει ο Ιμράν Αχμέντ, διευθυντής του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Μίσους στο Διαδίκτυο, σε συνέντευξη στην Washington Post.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας παρέχουν μια απλή ιστορία για να δώσουν σε όλους έναν λόγο να μην αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα».

«Από το 1967-68, έχετε περίπου μεταξύ 70 και 80% των Αμερικανών, από όλες τις κοινωνικοδημογραφικές και κοινωνικοπολιτικές ομάδες, που είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Κένεντι, (που δολοφονήθηκε το 1963) ήταν θύμα συνωμοσίας», υπενθυμίζει ο Γκάιρι.

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 1981, έρχεται επίσης στο μυαλό όλων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.