Κοσμος

Τελικά, γιατί ο Κρουκς ήθελε νεκρό τον Τραμπ;

5+1 ερωτήματα για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην Αμερικανού Προέδρου

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το προφίλ του δράστη δημιουργεί ερωτήματα για την απόπειρα εναντίον του Τραμπ και δεν είναι μόνο αυτό...

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ήταν απολύτως λογικό, δεν πυροδότησε απλώς μία σειρά από ερωτήματα, αλλά «έσπειρε» ακόμα και στις τάξεις των πιο λογικών θεωρίες συνωμοσίας, ενώ τα fake news εδώ και λίγα 24ωρα κάνουν πάρτι τόσο σε ΜΜΕ, αλλά κυρίως –και όπως πάντα – στα social media.

Όμως, οι πραγματικές προεκτάσεις αυτής της απόπειρας ήδη επηρεάζουν τόσο τους Ρεπουμπλικανούς όσο και τους Δημοκρατικούς, την πολιτική και εθνική ασφάλεια και φυσικά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, απ’ όπου ο Τραμπ θα αναδειχθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου τους και φυσικά θα αναδείξει ο ίδιος τον υποψήφιο «σύντροφο» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Όσοι οι αξιωματούχοι του FBI ιδρώνουν για να είναι ασφαλείς οι πάνω από 2.400 σύνεδροι με προορισμό το Μιλγουόκι, τόσο κάποια από τα ερωτήματα που η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ γέννησε, παραμένουν αναπάντητα και το Politico τα συνοψίζει στα παρακάτω:  

1. Γιατί ο δράστης ήθελε να σκοτώσει τον Τραμπ;

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για την ώρα το προφίλ του νεκρού δράστη δεν εξηγεί την πρόθεσή του. Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς ζούσε στο Bethel Park της Πενσιλβάνια, ένα προάστιο της ανώτερης μεσαίας τάξης, περίπου μία ώρα μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Τραμπ. Εργαζόταν ως βοηθός διαιτολόγος στο κέντρο ειδικευμένης νοσηλείας και αποκατάστασης Bethel Park, ανέφεραν οι New York Times, και δεν είχε ποινικό μητρώο.

Το FBI εξακολουθεί να ερευνά το προφίλ του νεαρού και τι τον παρακίνησε να πραγματοποιήσει την επίθεση. Για να το πετύχουν αυτό, θα πάρουν συνεντεύξεις από φίλους και συγγενείς και θα εξετάσουν το διαδικτυακό ιστορικό του, καθώς και τυχόν γραπτά που άφησε πίσω του.

Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν τις αναρτήσεις του Κρουκς στο Discord. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ως Ρεπουμπλικανός, αλλά κάποτε δώρισε 15 δολάρια στο Progressive Turnout Project, μια οργάνωση που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς για την προσέλευση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα δημόσια διαθέσιμα αρχεία. Ο πρόεδρος Τζο Μ  πάιντεν κάλεσε την Κυριακή τους Αμερικανούς να μην κάνουν εικασίες για τα κίνητρα της επίθεσης. «Αφήστε το FBI να κάνει τη δουλειά του», είπε, ενώ ζήτησε επίσης να γίνει «ανεξάρτητη έρευνα».

2.Πώς συνέβη αυτό ενώ ο Τραμπ βρισκόταν υπό την προστασία της Μυστικής Υπηρεσίας;

Ο Τραμπ έχει προστασία όλο το εικοσιτετράωρο από τη Μυστική Υπηρεσία επειδή είναι πρώην πρόεδρος. Αν και οι συγκεντρώσεις του συχνά μαζεύουν δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους, κάθε άτομο υπόκειται σε εντατικούς ελέγχους ασφαλείας και απαιτείται να ανοίξει τις τσάντες του και να περάσει από ανιχνευτές μετάλλων για να εισέλθει.

Ο ένοπλος πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ από απόσταση περίπου 150 μέτρων, στην κορυφή μιας στέγης που βρισκόταν κοντά στην υπαίθρια συγκέντρωση, αλλά εκτός του χώρου. Δεν είναι σαφές γιατί η Μυστική Υπηρεσία δεν ασφάλισε αυτή την περιοχή και γιατί οι αστυνομικοί χρειάστηκαν τόσο πολύ χρόνο για να ανταποκριθούν. Μια σφαίρα άγγιξε το αυτί του Τραμπ και πολλοί –μεταξύ των οποίων και ειδικοί στις βαλλιστικές εξετάσεις- εμφανίζονται σίγουροι ότι λίγο ακόμη και αυτό θα ήταν ένα θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έπεσε στο έδαφος μετά το συμβάν και οι σωματοφύλακες έπεσαν πάνω του για να τον προστατεύσουν. Καθώς σηκώθηκαν, ο Τραμπ σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα και προέτρεψε τους οπαδούς του να «πολεμήσουν», προτού αυτός και οι σωματοφύλακές του αποχωρήσουν από τη σκηνή.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας για την Εσωτερική Ασφάλεια Γκάρι Πίτερς επρόκειτο να μιλήσει με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας την Κυριακή, ανέφερε το Axios, προσθέτοντας ότι η επιτροπή θα διεξάγει έρευνα που θα περιλαμβάνει ακροάσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ (R-Ohio), δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί ακόμη, αλλά ότι ήθελε να μάθει αν η παραβίαση συνέβη λόγω προβλημάτων πρωτοκόλλου ή ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

3.Τι άλλο είχε σχεδιάσει ο δράστης;

Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα τουφέκι τύπου AR δίπλα στο πτώμα του Κρουκς, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν πώς απέκτησε αυτό το όπλο. Το Associated Press επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές που λένε ότι το όπλο ανήκε στον πατέρα του. Οι αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν εκρηκτικά -συμπεριλαμβανομένου ενός IED, δηλαδή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού- μέσα σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κρουκς και το οποίο βρισκόταν κοντά στη συγκέντρωση του Τραμπ. Επιπλέον, υλικά για την κατασκευή βομβών βρέθηκαν μέσα στο σπίτι του νεαρού, ανέφερε το Associated Press.

© CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

4. Θα εμπιστευτούν οι Ρεπουμπλικανοί το FBI για τη διεξαγωγή της έρευνας;

Οι Ρεπουμπλικανοί και οι συντηρητικοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης εγείρουν ήδη ερωτήματα σχετικά με το αν θα εμπιστευτούν το FBI για να διερευνήσει την απόπειρα δολοφονίας. Επισημαίνουν ότι πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν έρευνα στην ιδιωτική λέσχη Mar-a-Lago του Τραμπ στη Φλόριντα, αφού ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε να παραδώσει απόρρητα έγγραφα.

5. Πώς θα επηρεάσει η απόπειρα δολοφονίας το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών;

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να προβούν σε επιχειρησιακές αλλαγές στην ασφάλεια του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, δεδομένου ότι έχουν ήδη προβεί σε εκτεταμένο σχεδιασμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν υπάρχουν «γνωστές αρθρωμένες απειλές» κατά του RNC ή κατά οποιουδήποτε επισκέπτη του RNC, δήλωσε ο επικεφαλής ειδικός πράκτορας του FBI, Μάικλ Χένσλε. Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς ζήτησε την Κυριακή να απαγορευτούν τα όπλα στη λεγόμενη «μαλακή περίμετρο» του συνεδρίου και κάλεσε άλλους αξιωματούχους να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των συμμετεχόντων, ανέφερε η εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel.

Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι εξέτασε το ενδεχόμενο να αναβάλει την άφιξή του κατά δύο ημέρες, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει. Έφτασε στο Μιλγουόκι το βράδυ της Κυριακής.

«Μόλις αποφάσισα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω σε έναν "σκοπευτή" ή έναν πιθανό δολοφόνο να επιβάλει αλλαγή στον προγραμματισμό μου ή σε οτιδήποτε άλλο», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Κυριακής. Την Πέμπτη θα αποδεχθεί επίσημα το χρίσμα.

6. Πώς θα επηρεάσει η απόπειρα εναντίον του Τραμπ την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών;

Ήδη, λόγω του «χτυπήματος» εναντίον του Τραμπ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και το επιτελείο του απέσυραν τις ψηφιακές ενέργειες της καμπάνιας των Δημοκρατικών, ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε παύση και ανέβαλε κάποια από τα προεκλογικά του ταξίδια, ενώ και η αντιπρόεδρος Κάμαλα ανέβαλε την επικείμενη επίσκεψή της στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συζητήσει για τα δικαιώματα στην άμβλωση κοντά στην έδρα του Τραμπ. Η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης του Τραμπ το Σάββατο.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ανέβαλε το ταξίδι του στο Τέξας για να τιμήσει την 60ή επέτειο του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην προεδρική βιβλιοθήκη LBJ. Αντ' αυτού θα δώσει μια προγραμματισμένη συνέντευξη στο NBC από τον Λευκό Οίκο και θα συνεχίσει με μια προεκλογική εκδήλωση στο Λας Βέγκας την Τρίτη.

Εννοείται ότι όλη αυτή η αναδίπλωση των Δημοκρατικών για λόγους σεβασμού στο γεγονός –και συνεκδοχικά στο πρόσωπο του Τραμπ- κόβει «πόντους» και ενέργειες από την προεκλογική τους εκστρατεία. Απομένει να φανεί κατά πόσο αυτό το σοβαρό γεγονός, απλώς θα αναδείξει τον Τραμπ ως «ήρωα» της προεκλογικής εκστρατείας και θα κρίνει την ψήφο των Αμερικανών.

Με στοιχεία από το Politico