Κοσμος

Διάσημα εγκλήματα: Η δολοφονία της Μπρίτανι Ταβάρ από έναν άστεγο που βοηθούσε

Πλήρωσε την καλοσύνη της με τη ζωή της

Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διάσημα εγκλήματα: Ο Τζόζεφ Ρόμπερτς, δολοφόνος της της Μπρίτανι Ταβάρ, έκρυβε θέματα ψυχικής υγείας πίσω από την ωραία εμφάνιση

Διάσημα εγκλήματαΗ Μπρίτανι Ταβάρ ζούσε μόνη της σε ένα παραλιακό σπίτι, σε μια πλούσια κοινότητα της Φλόριντα έξω από το Σεντ Ογκουστίν, την παλαιότερη πόλη των ΗΠΑ. Για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, η κοινότητα είχε όργανώσει πάρτι την 6η Ιουλίου 2010, με φαγητά και ποτά. Η 45χρονη Μπρίτανι είχε παρευρεθεί μαζί με έναν όμορφο νεαρό που φιλοξενούσε εκείνη την εποχή. Δεν ήταν σπάνιο για εκείνη να φιλοξενεί κατά καιρούς άστεγους, που σε αντάλλαγμα έκαναν διάφορες δουλειές και μαστορέματα στο σπίτι της.

Τελευταία φορά, η Μπρίτανι εθεάθη στο πάρτι το βράδυ της 6ης Ιουλίου. Σταμάτησε αργότερα σε ένα βενζινάδικο γύρω στις 9 μμ για να βάλει βενζίνη στο αμάξι της, ένα Toyota Rav4, αλλά κανείς δεν ήξερε πού πήγε μετά. Όταν οι φίλοι της έλεγξαν το σπίτι της, από έξω φαινόταν φυσιολογικό. Δεν υπήρχε δραστηριότητα μέσα και το αυτοκίνητό της έλειπε. Αυτό έκανε μερικούς να πιστέψουν ότι είχε πάει κάπου για λίγες μέρες. Αλλά η οικογένειά της ανησυχούσε, επειδή δε θα πήγαινε πουθενά χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Η αστυνομία δεν ξεκίνησε αμέσως έρευνα, καθώς τίποτα δεν φαινόταν περίεργο και δεν υπήρχαν σημάδια ότι η Μπρίτανι είχε πάθει κακό. Οι φίλοι της μπήκαν στο σπίτι με κλειδαρά και αμέσως ένωσαν στα ρουθούνια τους η μυρωδιά χλωρίνης. Το σπίτι ήταν εξαιρετικά καθαρό. Τα δύο σκυλάκια της, τα μικρά λευκά φριζέ μπισόν έλειπαν επίσης. Αλλά οι γάτες της ήταν ακόμα στο σπίτι. Κάτι άλλο ασυνήθιστο ήταν ότι ο κλιματισμός ήταν σε λειτουργία, ενώ αν η Μπρίτανι είχε φύγει για ταξίδι, θα τον είχε σβήσει.

Μπρίτανι Ταβάρ © Banijay Crime - Crime Documentary/Youtube

Οι φίλοι της είπαν στην αστυνομία ότι η Μπρίτανι φοβόταν. Είχε εμπλακεί σε μια σφοδρή διαμάχη με μια γειτόνισσα, κάτοια στιγμή χειροδίκησε και συνελήφθη. Τη μέρα που εξαφανίστηκε, θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο για να ζητήσει μόνιμα περιοριστικά μέτρα εναντίον της γειτόνισσας. Οι φίλοι και οι συγγενείς της ήξεραν ότι περίμενε αυτή τη μέρα και συγκέντρωνε στοιχεία που θα μπορούσε να δείξει στο δικαστήριο. Η Μπρίτανι κι η γειτόνισσα ήταν φίλες, αλλά όταν η Μπρίτανι που αρχικά είχε συμφωνήσει να της κάνει μια χάρη άλλαξε γνώμη, οι δυο φίλες ήρθαν στα χέρια.

Αφού δηλώθηκε η εξαφάνιση της Μπρίτανι, η αστυνομία μίλησε με τη γειτόνισσα, αλλά είχε άλλοθι και δε θεωρήθηκε ύποπτη. Λίγες μέρες αφότου εθεάθη για τελευταία φορά η Μπρίτανι, στις 10 Ιουλίου, τα δύο σκυλάκια της βρέθηκαν να περιφέρονται χωριστά στους δρόμους της Νότιας Καρολίνας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Οι φίλοι της θυμήθηκαν ότι μαζί της το βράδυ της 6ης Ιουλίου στο πάρτι της γειτονιάς ήταν ο Τζόζεφ Ρόμπερτς, που η Μπρίτανι είχε γνωρίσει σε ένα βιβλιοπωλείο. Ο Τζόζεφ είχε μείνει άστεγος, αφού έχασε τη δουλειά του στο τοπικό βενζινάδικο και η Μπρίτανι προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει. Οι φίλοι της που τον γνώρισαν δεν ανησυχούσαν γιατί φαινόταν ένας νορμάλ μέσος νεαρός. Τους είπε ότι οι γονείς του είχαν πεθάνει και οι άνθρωποι με τους οποίους ζούσε τον είχαν διώξει από το σπίτι. Όταν ο Τζόζεφ μετακόμισε, η Μπρίτανι αγόρασε έναν υπολογιστή για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση μαζί. Ήθελαν να στήσουν μια επιχείρηση σχεδιασμού ιστοσελίδων. Ο Τζόζεφ διέθετε τις απαραίτητες γνώσεις και στην Μπρίτανι άρεσε να συμμετέχει σε νέα εγχειρήματα.

Τζόζεφ Ρόμπερτς © True Crime Documentary/Youtube

Άρπαξε ένα σφυρί από την κουζίνα και τη χτύπησε στο κεφάλι

Η αστυνομία ήθελε να μιλήσει στον Τζόζεφ, αλλά είχε φύγει από το σπίτι της Μπρίτανι. Μάλιστα, τον είχε σταματήσει ένας αστυνομικός στις 11 Ιουλίου για υπερβολική ταχύτητα στο Γουαϊόμινγκ.

Οδηγούσε το αυτοκίνητο της Μπρίτανι και ήταν μόνος. Αλλά δεν συνελήφθη ούτε ανακρίθηκε. Ο αστυνομικός που τον σταμάτησε δεν ήξερε ότι αναζητούνταν σε σχέση με την εξαφάνιση της Μπρίτανι. Ο Τζόζεφ εθεάθη αργότερα την ίδια μέρα να ψωνίζει σε μεγάλο κατάστημα. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η πιστωτική κάρτα της Μπρίτανι εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται. Άρχισαν να παρακολουθούν τις συναλλαγές με την πιστωτική της κάρτα. Χρησιμοποιήθηκε σε πολλές πολιτείες από τη Βόρεια Καρολίνα μέχρι το Αϊντάχο και το Όρεγκον. Η αστυνομία έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας βοήθεια για τον εντοπισμό του Τζόζεφ Ρόμπερτς. Υπήρχαν ενεργά εντάλματα σύλληψής του για κλοπή αυτοκινήτου και θεωρούνταν ύποπτος για την εξαφάνιση της Μπρίτανι.

Στις 12 Οκτωβρίου, ο Τζόζεφ συνελήφθη για κλοπή καταστήματος στο Σιάτλ και αστυνομικοί από τη Φλόριντα πήγαν στο Σιάτλ για να τον ανακρίνει. Ήλπιζαν ότι υπήρχε ακόμα η πιθανότητα η Μπρίτανι να είναι ζωντανή. Και η ανάκριση απέδωσε. Ο Ρόμπερτς εξήγησε ότι τη βοηθούσε να προετοιμαστεί για την υπόθεσή της εναντίον της γειτόνισσας. Η Μπρίτανι ήθελε να κάνει ένα DVD για να πάει στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον Τζόζεφ μάλωσαν το βράδυ της 6ης Ιουλίου και όταν ξύπνησε το επόμενο πρωί, η Μπρίτανι ήταν ακόμα θυμωμένη μαζί του. Δεν είχε κάνει αυτό που του είχε πει σε σχέση με το DVD. Του ούρλιαζε λέγοντάς του να σηκωθεί από το κρεβάτι και να το κάνει. Ο Τζόζεφ είπε στην αστυνομία ότι άρπαξε ένα σφυρί από την κουζίνα και τη χτύπησε στο κεφάλι. Αλλά η Μπρίτανι ήταν ακόμα ζωντανή, οπότε πήρε ένα μαχαίρι και της έκοψε το λαιμό.

Μπρίτανι Ταβάρ © True Crime Documentary/Youtube

Πήρε ένα μαχαίρι και της έκοψε το λαιμό

Υπήρχε μεγάλη ποσότητα αίματος που ο Τζόζεφ καθάρισε με χλωρίνη και πολλές πετσέτες. Μετά, έβαλε τις πετσέτες σε έξι σακούλες σκουπιδιών. Αρχικά σχεδίαζε να βάλει το πτώμα στη σοφίτα, αλλά ήταν πολύ βαρύ για να τη μεταφερθεί στις σκάλες, έτσι το τύλιξε σε σεντόνια και σακούλες σκουπιδιών και το έβαλε μέσα στο αυτοκίνητό της. Όταν ρωτήθηκε γιατί πήρε μαζί τα σκυλάκια της, είπε πως ο κόσμος δε θα πίστευε ότι η Μπρίτανι τα άφησε μόνα στο σπίτι. Ο Τζόζεφ στη συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητο με το πτώμα μέσα και άφησε το πτώμα στο δάσος έξω από μεγάλο δημόσιο δρόμο. Προσπάθησε να το θάψει, αλλά το σκάψιμο ήταν δύσκολο και απλά το άφησε εκτεθειμένο. Αφού πήγε σπίτι και κοιμήθηκε, άρχισε να οδηγεί σε όλη τη χώρα και τελικά άφησε το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ της βιβλιοθήκης του Σιάτλ.

Είπε στην αστυνομία το σημείο όπου θα έβρισκαν το πτώμα της Μπρίτανι, τους έδωσε οδηγίες και σχεδίασε έναν χάρτη. Το πτώμα της ήταν σε τόσο προχωρημένη σήψη που χρειάστηκε να αναγνωριστεί μέσω των οδοντιατρικών της αρχείων, αλλά η αιτία του θανάτου της μπορούσε να εξακριβωθεί. Διαπιστώθηκε ότι τον θάνατό της προκάλεσε τραύμα από αμβλύ αντικείμενο.

Ο Τζόζεφ κατηγορήθηκε για φόνο πρώτου βαθμού και δήλωσε αθώος. Πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, υπήρξαν πολλές συζητήσεις και νομικά επιχειρήματα σε σχέση με τη διανοητική και ψυχική του κατάσταση και οι εισαγγελείς συμφώνησαν να αποδεχτούν την ομολογία ενοχής για μικρότερη κατηγορία. Ο Τζόζεφ ομολόγησε την ενοχή του για φόνο δεύτερου βαθμού και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Φλόριντα.

Τζόζεφ Ρόμπερτς © Banijay Crime - Crime Documentary/Youtube

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι όλα όσα είπε ο Τζόζεφ στη Μπρίτανι ήταν ψέματα

Είχε περάσει αρκετούς μήνες στο δάσος κοντά στο βιβλιοπωλείο όπου πρωτογνωρίστηκαν. Η αστυνομία πίστευε ότι ο Τζόζεφ περπατούσε στις παραλίες της Φλόριντα αναζητώντας γυναίκες που θα του πρόσφεραν ένα μέρος για να μείνει. Σε πολλές περιπτώσεις είχε σταθεί τυχερός. Γυναίκες που τον είχαν φιλοξενήσει είπαν πως όταν τον συνάντησαν πρώτη φορά δεν τον βρήκαν τρομακτικό και μερικές τον λυπήθηκαν. Αλλά σύντομα είδαν μια αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Μια γυναίκα με την οποία δούλευε στο βενζινάδικο του πρόσφερε ένα δωμάτιο στο σπίτι της, όταν της είπε ότι δεν είχε λεφτά για μοτέλ και έμενε στο αυτοκίνητό του. Ήταν ευχάριστος στη δουλειά και ειλικρινής μαζί της. Ανέφερε ότι είχε αντιμετωπίσει κατάθλιψη και εκρήξεις θυμού. Όμως, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν μια χαρά, μετά άρχισε να φαίνεται αδιάφορος, σταμάτησε να κάνει μπάνιο και απλώς έμεινε στο δωμάτιό του. Όταν τον είδε να παίρνει ναρκωτικά μέσα στο σπίτι, του ζήτησε να φύγει.

Ένα μήνα αργότερα, μια άλλη υπάλληλος στο βενζινάδικο, είπε στον Τζόζεφ ότι μπορούσε να μείνει μαζί της αφού τον απέλυσαν από το βενζινάδικο για κλοπή, με αντάλλαγμα να φροντίζει τα τρία μικρά παιδιά της. Τον θεωρούσε φίλο. Της είπε ότι δε μιλούσε με την οικογένειά του γιατί ήθελαν να τον βάλουν σε ψυχιατρείο. Σύντομα όμως εμφανίστηκε το ίδιο μοτίβο. Ο Τζόζεφ σταμάτησε να πλένεται και έπαιρνε ναρκωτικά, οπότε η συνάδελφος τον έδιωξε. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μπρίτανι, αλλά πριν εκείνη προλάβει να του ζητήσει να φύγει, τη δολοφόνησε βάναυσα. Η Μπρίτανι δε γνώριζε τα θέματα ψυχικής υγείας που είχε ο Τζόζεφ στο παρελθόν, δε γνώριζε για τα ξεσπάσματα θυμού του, όταν τον κάλεσε στο σπίτι της.

Η υπόθεση δολοφονίας τη Μπρίτανι Ταβάρ καλύφθηκε από πολλές εφημερίδες και δημοσιογραφικές εκπομπές («Oxygen»: «Death of the Party» κ.ά.)

 Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη