Κοσμος

Απόπειρα κατά Τραμπ: Όταν το «τυχαίο» ανατρέπει την Ιστορία

Η ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε μια «σπίθα» να μη γίνεται «πυρκαγιά»

telis-samantas.jpg
Τέλης Σαμαντάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόπειρα κατά Τραμπ: Όταν το «τυχαίο» ανατρέπει την Ιστορία
© Joe Raedle/Getty Images

Απόπειρα δολοφονίας Ντόναλντ Τραμπ: Πώς ένα τυχαίο γεγονός κινδυνεύει να «χαρίσει» την Προεδρία των ΗΠΑ σε έναν επικίνδυνο για όλον τον πλανήτη άνθρωπο

Θερμός υποστηρικτής της οπλοκατοχής, ακόμη και των πολεμικών όπλων. Χρηματοδοτούμενος αδρά από την NRA, την πανίσχυρη «Εθνική Ένωση Όπλων», με τα 4.3 εκατ. μέλη. Ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας από έναν 20χρονο, αγνώστων προς το παρόν συγκεκριμένων κινήτρων, που χρησιμοποίησε ένα ημιαυτόματο πολεμικό AR-15 –το «κατ’ εξοχήν αμερικανικό όπλο» κατά την NRA– με προφανή σκοπό να δολοφονήσει τον υποψήφιο πρόεδρο.

Η «σύμφυση» ενός τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας με τα όπλα είναι γνωστή και οι ρίζες της εκτείνονται βαθιά μέσα στον χρόνο, από την περίοδο των «πιονιέρων» και της «υπεράσπισης της γης τους» από τους κάθε είδους καταπατητές, μέχρι τη σημερινή ιδεολογία της «αυτοάμυνας» και της «αυτοδικίας» αλλά και των αφόρητων πιέσεων του οικονομικού λόμπι των εταιριών παραγωγής και πώλησης όπλων.

Και εδώ αρχίζει ο καγχασμός της Ιστορίας: όχι μόνο σε σχέση με τους κάθε τύπου «συνωμοσιολόγους» αλλά και με όσους επιμένουν στη γραμμική εξέλιξη της με βάση «νομοτελειακές» αντιλήψεις. Ένα τυχαίο, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, γεγονός κινδυνεύει να «χαρίσει» την Προεδρία των ΗΠΑ σε έναν επικίνδυνο για όλον τον πλανήτη άνθρωπο. Και η Ιστορία βρίθει από τέτοια «τυχαία γεγονότα».

Το ερώτημα που τίθεται είναι «μπορούν να αποσοβηθούν»; Προφανώς όχι. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που να περιλαμβάνουν την πρόβλεψη της αιφνίδιας εμφάνισης ενός «τυχαίου γεγονότος» ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του. Αλλά αυτό σημαίνει μια άλλη αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής και τους τρόπους που κατανοούμε την ιστορική εξέλιξη. Μια αντίληψη που δεν θα προσφέρει την κατάλληλη «καύσιμη ύλη» ώστε μια «σπίθα» να καταλήγει σε πυρκαγιά. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε. Όσοι, τουλάχιστον, κατανοούμε, με ρεαλιστικό τρόπο και πέρα από τις ποικίλες ιδεολογικές αγκυλώσεις, τους κινδύνους που απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη. Γιατί πέρα από τις σαφώς προσχεδιασμένες καταστροφές παντός είδους θα υπάρχει πάντοτε και το «τυχαίο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.