Κοσμος

Γιατί ο Τραμπ έφυγε με ένα παπούτσι από το βήμα μετά την απόπειρα δολοφονίας

Η εξήγηση που έδωσε και ο διάλογος με τους μυστικούς πράκτορες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί έφυγε με ένα παπούτσι μετά την απόπειρα δολοφονίας - Η εξήγηση που έδωσε και ο διάλογος με τους μυστικούς πράκτορες

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια εξήγησε γιατί αποχώρησε από το βήμα φορώντας μόνο το ένα του παπούτσι, λίγες στιγμές μετά τους πυροβολισμούς.

Οι μυστικοί πράκτορες έριξαν στη σκηνή τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τον σώσουν από τους πυροβολισμούς και τότε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχασε το ένα του παπούτσι. Μάλιστα, όταν προσπάθησαν να τον κατεβάσουν από τη σκηνή, ο Τραμπ ακούγεται να τους λέει: «Περιμένετε, θέλω να πάρω τα παπούτσια μου».

Πράκτορες: «Γυρίστε προς τις σκάλες. Κινηθείτε προς τις σκάλες».
Πράκτορες: «Περιμένετε, περιμένετε! Όταν είστε έτοιμοι εσείς! Έτοιμοι, πάμε! Σηκωθείτε! Πάμε!».
Πράκτορες: «Τα “μάτια του Γερακιού” είναι εδώ! (Στο βίντεο φαίνονται οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν ανέβει στη σκηνή, προφανώς σε αυτούς αναφέρονται οι πράκτορες).
Πράκτορες: «Εκεί! Ετοιμαστείτε!»
Πράκτορες: «Είμαστε έτοιμοι;»
Πράκτορες: «Ο σκοπευτής εξουδετερώθηκε!»
Πράκτορες: «Ο σκοπευτής εξουδετερώθηκε! Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε;»
Πράκτορες: «Είμαστε ΟΚ, Πάμε!»
Πράκτορες: «Ελάτε κύριε, πάμε».
Τραμπ: «Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου. Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου».
Πράκτορες: «Σας κρατάω κύριε, σας κρατάω κύριε».
Τραμπ: «Αφήστε με να βάλω τα παπούτσια μου».
Πράκτορες: «Προσέξτε το κεφάλι σας, έχει αίματα».
Πράκτορες: «Κύριε, πρέπει να φύγουμε».
Τραμπ: «Αφήστε με να βάλω τα παπούτσια μου».
Πράκτορες: «Εντάξει, το ένα παπούτσι είναι εδώ, φέρτε το άλλο».
Πράκτορες: «Προσέξτε».
Τραμπ: «Περιμένετε, περιμένετε, περιμένετε».
Πράκτορες: «Πρέπει να φύγουμε».

Πώς έχασε τα παπούτσια του ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι «οι πράκτορες με έσπρωξαν κάτω με τόση δύναμη, που έφυγαν τα παπούτσια μου - και τα παπούτσια μου είναι στενά», είπε χαμογελώντας.

Όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας

Ο Ντόναλντ έκανε την πρώτη του δήλωση στο Whasington Examiner για την απόπειρα δολοφονίας του το Σάββατο (13.7), υποστηρίζοντας ότι «έτυχε να στρίψω την πιο κατάλληλη στιγμή (...) Δεν θα έπρεπε να είμαι σήμερα εδώ». 

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος μετέφερε στο CNN την πρώτη δήλωση - συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα. «Το πιο απίστευτο πράγμα ήταν ότι έτυχε όχι μόνο να στρίψω, αλλά να στρίψω ακριβώς τη σωστή στιγμή και στο σωστό βαθμό» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη που παραχώρησε ενώ πετούσε προς το Μιλγουόκι για την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών. «Αν έστριβα μόνο κατά το ήμισυ, θα χτυπούσε στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Αν είχα στρίψει από την άλλη μεριά θα περνούσε κατευθείαν μέσα από το κρανίο. Οι πιθανότητες να κάνω μια τέλεια στροφή είναι μάλλον ένα δέκατο του 1%, οπότε δεν έπρεπε να βρίσκομαι εδώ» είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το ότι θα γύριζα ακριβώς σε εκείνο το δευτερόλεπτο, όπου ο δράστης δεν θα σταματούσε να πυροβολάει, είναι αρκετά εκπληκτικό. Πραγματικά, δεν έπρεπε να βρίσκομαι εδώ» συνέχισε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που τον κάλυψαν τη στιγμή που βρέθηκε στο έδαφος. Κάποια στιγμή, μάλιστα, σήκωσε το δεξί του μανίκι και έδειξε μια μελανιά που προκλήθηκε όταν οι πράκτορες έπεσαν πάνω του. «Αυτό είναι μόνο από έναν τύπο που με άρπαξε. Ξέρετε πόσο δυνατός πρέπει να είσαι για να το κάνεις αυτό;». Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε ότι ήταν ο ίδιος που επέμεινε να σηκωθεί και να φύγει περπατώντας από τη σκηνή: «Τους είπα "πρέπει να φύγω περπατώντας". Δεν ήθελα να με σύρουν. Έχω δει να συμβαίνει αυτό και δεν ήταν καλή εικόνα. Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα να περπατήσω».

Όπως είπε, μάλιστα, γελώντας «εγώ ήθελα να συνεχίσω να μιλάω - ήθελα να συνεχίσω να μιλάω, αλλά μόλις με πυροβόλησαν. Ήταν μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία και ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνεις μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο».

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η απόπειρα δολοφονίας του, αλλάζει τα δεδομένα για την προεκλογική του εκστρατεία. Αποκάλυψε δε, ότι πριν τα γεγονότα αυτά είχε σχεδιάσει μια πολύ επιθετική ομιλία «αλλά την πέταξα. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ κακό αν ξεκινούσα να λέω πόσο κακοί και διεφθαρμένοι είναι όλοι, ακόμα και αν είναι αλήθεια. Αν δεν είχε συμβεί αυτό θα είχα μια ομιλία που θα ήταν πολύ σκληρή. Τώρα θα έχω μια ομιλία που θα είναι πιο ενωτική. Θα ήθελα πολύ να πετύχω ενότητα, αν αυτό είναι εφικτό. Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι στην άλλη πλευρά... Αλλά υπάρχουν επίσης άνθρωποι που είναι διχαστικοί. Κάποιοι θέλουν πραγματικά ανοιχτά σύνορα και κάποιοι άλλοι δεν θέλουν ανοιχτά σύνορα. Το ερώτημα είναι αν μπορούν αυτές οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά; Μπορούν οι πλευρές στις οποίες υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δουν άνδρες να παίζουν σε γυναικεία αθλήματα και υπάρχει μια πλευρά που δεν καταλαβαίνει ούτε καν την έννοια του να επιτραπεί κάτι τέτοιο;».

Διαβάστε επίσης → Εθελοντής πυροσβέστης σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατέψει την οικογένειά του στη συγκέντρωση του Τραμπ