Κοσμος

Πολίτες είδαν τον δράστη στη σκεπή κτιρίου πριν την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το βίντεο ντοκουμέντο και η αναφορά στους αστυνομικούς

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πολίτες είδαν τον δράστη σε σκεπή - Το βίντεο ντοκουμέντο και η αναφορά στους αστυνομικούς

Ένα νέο βίντεο - ντοκουμέντο φέρεται να δείχνει τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, Τόμας Μάθιου Κρουκς, να παίρνει θέση σε σκεπή κτιρίου λίγο πριν αρχίσει να πυροβολεί κατά την ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια. 

«Ανεβαίνει στη σκεπή τον βλέπεις; Ξαπλώνει;», «να τον βλέπω, ξαπλώνει» λένε οι πολίτες, όπως ακούγεται στο βίντεο που φέρεται να έχει καταγράψει τον 20χρονο. «Αστυνόμε εδώ είναι κάποιος στη σκεπή» φωνάζουν σε αστυνομικό οι πολίτες που έχουν εντοπίσει τον δράστη, λίγο πριν ανοίξει πυρ κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται πηγές ασφαλείας, αστυνομικός από την τοπική αστυνομία σκαρφάλωσε στη σκεπή και είδε τον Κρουκς ο οποίος έστρεψε την καραμπίνα προς εκείνον. Τότε ο αστυνομικός υποχώρησε, με τον Κρουκς να πυροβολεί τα επόμενα δευτερόλεπτα κατά του Τραμπ.

Ποιος ήταν ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο 20χρονος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τραμπ

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς (Thomas Matthew Crooks) κατονομάστηκε από το FBI ως ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πενσιλβανία. Ο 20χρονος από το μικρό προάστιο του Μπέθελ ​​Παρκ του Πίτσμπουργκ πιστεύεται ότι ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15. 

Οι γείτονες του Τόμας Μάθιου Κρουκς υποστηρίζουν ότι ήταν ένας ήσυχος και ήρεμος νέος, μην μπορώντας να πιστέψουν ότι άνοιξε πυρ κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» από ελεύθερο σκοπευτή του FBI, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται άλλο πρόσωπο στην απόπειρα δολοφονίας.  

Ποιος ήταν ο Τόμας Μάθιου Κρουκς

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς αυτοποιήθηκε από τους ερευνητές, που DNA και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να τον αναγνωρίσουν. Ο 20χρονος καταγόταν από το Bethel Park στην Πενσιλβανία, περίπου 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) από τον τόπο της απόπειρας δολοφονίας, και αποφοίτησε το 2022 από το Bethel Park High School με χρηματικό βραβείο $500 για τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς εργαζόταν σε μια τοπική κουζίνα γηροκομείου. Τα αρχεία ψηφοφόρων της Πολιτείας δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρεται επίσης ότι  to 2021 δώρισε 15 $ στην ομάδα ActBlue που διενεργεί εράνους υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το BBC, ο 20χρονος υπήρξε μέλος τοπικού  συλλόγου σκοποβολής, του Clairton Sportsmen's Club, για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας πιστεύουν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον Ντόναλντ Τραμπ αγόρασε ο πατέρας του Κρουκς, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Δύο αξιωματικοί είπαν στο AP ότι ο πατέρας του Crooks αγόρασε ένα όπλο τουλάχιστον πριν από έξι μήνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Crooks φορούσε ένα μπλουζάκι από το Demolition Ranch, ένα κανάλι στο YouTube με περιεχόμενο σχετικά με τα όπλα. Το κανάλι έχει εκατομμύρια συνδρομητές που προβάλλουν βίντεο με διαφορετικά όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Στο αυτοκίνητο του Κρουκς βρέθηκαν ύποπτες συσκευές, ενώ χρειάστηκε να σπεύσουν πυροτεχνουργοί για να τις ερευνήσουν. 

Αναζητείται το κίνητρο του Τόμας Μάθιου Κρουκς

Πλέον, η αστυνομία ερευνά το κίνητρο του Τόμας Μάθιου Κρουκς πίσω από την απόπειρα δολοφονίας. «Δεν έχουμε επί του παρόντος ένα αναγνωρισμένο κίνητρο», δήλωσε ο Κέβιν Ρότζεκ, ειδικός αρμόδιος πράκτορας του FBI στο Πίτσμπουργκ, σε ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου. Η έρευνα για το τι συνέβη θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες και οι αστυνομικοί θα πρέπει να εργαστούν «ακούραστα» για να εντοπίσουν ποιο ήταν το κίνητρο του Κρουκς, είπε ο κ. Rojek.

Μιλώντας στο CNN, ο πατέρας του Κρουκς, Mάθιου, είπε ότι προσπαθούσε να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει». Η οικογένεια Κρουκσ συνεργάζεται με τους ερευνητές, σύμφωνα με το FBI. Την ίδια ώρα, η πρόσβαση στο σπίτι του δράστη  παραμένει αυστηρά ελεγχόμενη με οχήματα της αστυνομίας να αποκλείουν τους δρόμους. Μόνο οι κάτοικοι επιτρέπεται να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την ελεγχόμενη περιοχή. Πάντως, οι αστυνομικές αρχές φαίνεται ότι πιστεύουν πως σε έναν βαθμό ο 20χρονος είχε προσχεδιάσει την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Το πόσος χρόνος δαπανήθηκε σε αυτόν τον σχεδιασμό παραμένει αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αστυνομία πιστεύει ότι έδρασε μόνος του, αλλά συνεχίζει να ερευνά αν συνοδευόταν στη συγκέντρωση.

Τι άνθρωπος ήταν ο 20χρονος

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχει ασάφεια για το τι άνθρωπος ήταν ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς. Μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KDKA, μερικοί νεαροί ντόπιοι που πήγαν στο σχολείο μαζί του τον περιέγραψαν ως μοναχικό πρόσωπο που δεχόταν συχνά εκφοβισμό και μερικές φορές φορούσε «στολές κυνηγιού στο σχολείο».
Ένας άλλος πρώην συμμαθητής του, ο Σάμερ Μπάρκλεϊ είπε στο BBC ότι «έπαιρνε πάντα καλούς βαθμούς στα τεστ» και ότι ήταν «πολύ παθιασμένος με την ιστορία».
«Φαινόταν να γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την κυβέρνηση και την ιστορία. Αλλά δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο… ήταν πάντα καλός».

«Ήταν ένα καλό παιδί που δεν μιλούσε ποτέ άσχημα για κανέναν και ποτέ δεν θα μπορούσα να τον κρίνω ικανό για όσα έγιναν», είπε άλλος συμμαθητής του. 

Διαβάστε επίσης → Ανάλυση του Reuters για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ και τις εκλογές