Κοσμος

Ο τυφώνας Beryl έβγαλε στους δρόμους κροκόδειλους - Τουλάχιστον 200 σε αστικές περιοχές

Οι πολίτες αναρτούν φωτογραφίες στα social media

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κροκόδειλοι στους δρόμους του Μεξικό μετά τον τυφώνα Beryl - Τι αναφέρουν οι αρχές για το «φαινόμενο»

Τουλάχιστον 200 κροκόδειλοι φαίνεται ότι εισήλθαν σε αστικές περιοχές στην πολιτεία Tamaulipas του βόρειου Μεξικού, απέναντι από το Τέξας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έφερε ο τυφώνας Beryl και λίγο νωρίτερα η τροπική καταιγίδα Alberto.

Σύμφωνα CBS, οι αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν αιχμαλωτίσει και μετεγκαταστήσει περίπου 200 κροκόδειλους μόνο τον Ιούνιο. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις ανέβασαν τα επίπεδα των υδάτων στις παράκτιες λιμνοθάλασσες, με αποτέλεσμα τα ζώα να συρθούν σε πόλεις όπως το Tampico και τις κοντινές πόλεις Ciudad Madero και Altamira. 

Η επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της πολιτείας Tamaulipas, Karina Lizeth Saldívar, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «οι πρόσφατες βροχές αύξησαν τα επίπεδα του νερού στα συστήματα της λιμνοθάλασσας, γεγονός που είχε οδηγήσει σε αύξηση των θεάσεων κροκοδείλων».

Η ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία για την Προστασία του Περιβάλλοντος δήλωσε ότι περίπου 40 ακόμη κροκόδειλοι αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή τον Ιούνιο και μεταφέρθηκαν σε κατάλληλο περιβάλλον εκτός κατοικημένων περιοχών. Το πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί, είπε το γραφείο, σημειώνοντας ότι «καθώς η στάθμη του νερού πέφτει εκεί όπου υπήρχαν δρόμοι και αποχετευτικά κανάλια που πλημμύρισαν, θα εμφανιστούν κροκόδειλοι και σίγουρα θα αυξηθούν οι θεάσεις».

Οι πολίτες αναρτούν τις φωτογραφίες με τους κροκόδειλους στα social media

Το πρόβλημα ήρθε στο φως αυτή την εβδομάδα όταν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν βίντεο με αρκετούς κροκόδειλους δεμένους σε αστικές περιοχές. Αυτό «προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε το τμήμα. «Οι αρχές προσπαθούν να ανταποκριθούν στις κλήσεις του κοινού, καθώς πολλές λιμνοθάλασσες συνδέονται με αποχετεύσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τον πληθυσμό». 

Οι κροκόδειλοι είναι προστατευόμενο είδος στο Μεξικό. Οι επιθέσεις τους είναι σπάνιες αλλά έχουν συμβεί. Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, ισχυρές καταιγίδες έχουν εξαπολύσει επικίνδυνα ερπετά σε κατοικημένες περιοχές σε όλο τον κόσμο στο παρελθόν. Πέρυσι, μια κινεζική πόλη ξεκίνησε μια επιχείρηση για να βρει περίπου 70 κροκόδειλους που διέφυγαν όταν οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή.

Το 2022, μετά τον τυφώνα Ian που χτύπησε τη Φλόριντα, αξιωματούχοι στην κομητεία Collier προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι είχαν λάβει αναφορές για «αλιγάτορες και φίδια». Το 2021, ένας αλιγάτορας θεωρήθηκε ύποπτος για τον θάνατο ενός άνδρα από τη Λουιζιάνα.