Κοσμος

Η Χαμάς λέει ότι δεν εγκατέλειψε τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν όλο και πιο ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Xαμάς: Δεν αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε την Κυριακή ότι η οργάνωση δεν έχει αποσυρθεί από τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στη Γάζα, οι οποίες, σύμφωνα με το Ισραήλ, είχαν στόχο τον στρατιωτικό ηγέτη της οργάνωσης Μοχάμεντ Ντέιφ.

Όμως ο Ιζάτ Ελ Ρεσίκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των Aράβων διαμεσολαβητών και των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αυξάνοντας τις επιθέσεις του στον θύλακα.

Το χτύπημα του Σαββάτου στην περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, έθεσε υπό αμφισβήτηση τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν όλο και πιο ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για τη διακοπή των μαχών και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που συμμετείχαν στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα και το Κάιρο δήλωσαν το Σάββατο ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί μετά από τρεις ημέρες εντατικών συνομιλιών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμενόταν να συγκαλέσει τον στενό κύκλο των υπουργών του αργότερα την Κυριακή για να συζητήσει τις συνομιλίες.

Το χτύπημα του Σαββάτου που είχε ως στόχο τον Ντέιφ σκότωσε τον Ράφα Σαλάμα, διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός την Κυριακή, αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση για την τύχη του Ντέιφ.

Το Σάββατο, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε ότι ο Ντέιφ είχε σκοτωθεί και η ομάδα δήλωσε ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί είχαν στόχο να δικαιολογήσουν την επίθεση.

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η Χαμάς αποκρύπτει την αλήθεια για την τύχη του Ντέιφ, αλλά απέφυγε να επιβεβαιώσει αν ήταν ζωντανός ή νεκρός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν την Κυριακή σε εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς πολλών περιοχών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο.

Πηγή: Reuters