Κοσμος

Στην σκιά της απόπειρας δολοφονίας ξεκινά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων

Αναμένεται και η ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου αντιπροέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην σκιά της απόπειρας δολοφονίας ξεκινά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων
© EPA/JUAN PENA

Ρεπουμπλικάνοι: Στην σκιά της απόπειρας κατά του Τραμπ το συνέδριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει το επίσημο χρίσμα του κόμματός του για την προεδρία το 2024 κατά τη διάρκεια του τετραήμερου Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι που αρχίζει τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας που διέπραξε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχίσει να μιλάει όταν μια σφαίρα διαπέρασε το αυτί του. Το FBI αναγνώρισε ως ύποπτο τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών. Πράκτορες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σκότωσαν τον ένοπλο και ερευνούν το κίνητρο. Κατά τα άλλα, ο Τραμπ δεν έπαθε τίποτα.

Η απόπειρα δολοφονίας εξόργισε τους υποστηρικτές του Τραμπ και φαινόταν πιθανό να επισκιάσει το συνέδριο και άλλες εκδηλώσεις εν μέσω φόβων για περαιτέρω πολιτική βία ενόψει της ρεβάνς με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 5 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει τηλεοπτικές ομιλίες από ανερχόμενα αστέρια των Ρεπουμπλικανών και την επιλογή του Τραμπ για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ θα αναδείξει τη στάση του κόμματος σε θέματα όπως η άμβλωση, η μετανάστευση και η οικονομία.

Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς λειτουργεί;

Η τετραετής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου στην αρένα Fiserv Forum, έδρα της ομάδας μπάσκετ του NBA Milwaukee Bucks. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, αναμένεται να παρευρεθούν.

Οι αντιπρόσωποι του κόμματος και από τις 50 πολιτείες και έξι αμερικανικά εδάφη θα επιλέξουν επίσημα τους υποψηφίους για πρόεδρο και αντιπρόεδρο στο συνέδριο.

Ο Τραμπ εξασφάλισε τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων κατά τη διαδικασία ανά πολιτεία για την ανάδειξη των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων νωρίτερα φέτος, οπότε η επιλογή του στο Μιλγουόκι είναι εξασφαλισμένη και θεωρείται τυπική.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο σύντροφό του μέχρι τη Δευτέρα, ενώ ο υποψήφιος αντιπρόεδρος θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο την Τετάρτη. Ο Τραμπ θα αποδεχθεί επισήμως το χρίσμα με ομιλία την Πέμπτη, την τελευταία νύχτα του συνεδρίου.

Γιατί το Μιλγουόκι;

Το Μιλγουόκι είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Ουισκόνσιν, μία από τις λίγες πολιτείες που είναι ταλαντευόμενες, οι οποίες μπορούν να πάνε υπέρ οποιουδήποτε κόμματος και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η απόφαση των Ρεπουμπλικάνων να συνέλθουν στο Ουισκόνσιν δεν ήταν τυχαία. Η πολιτεία επέλεξε τον υποψήφιο που κέρδισε σε εθνικό επίπεδο στις τέσσερις τελευταίες εκλογές. Ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός, κέρδισε την πολιτεία το 2020 με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, και οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν άλλη μια δύσκολη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων και φέτος.

Η προσπάθεια του κόμματος να αναδείξει την υποστήριξή του στο Ουισκόνσιν δέχθηκε πλήγμα ενόψει του συνεδρίου, καθώς ο Τραμπ φέρεται να αποκάλεσε το Μιλγουόκι «φρικτή πόλη» σε συνάντηση με Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες τον περασμένο μήνα.

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσιούνγκ, δήλωσε ότι ο Τραμπ αναφερόταν σε προβλήματα εγκληματικότητας και απάτης ψηφοφόρων στην πόλη.

Γιατί έχουν σημασία τα συνέδρια;

Μην σας αποσπούν την προσοχή τα κόκκινα, λευκά και μπλε μπαλόνια και η μεγαλοπρέπεια του συνεδρίου - η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για το κόμμα να πάρει πολλή  δημοσιότητα και να συσπειρώσει υποστηρικτές σε όλη τη χώρα για μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να εξαρτηθεί από την προσέλευση.

Το συνέδριο είναι ιστορικά μια ευκαιρία για ηγετικές προσωπικότητες και ανερχόμενους νομοθέτες να αποκτήσουν πολύτιμο χρόνο στον αέρα για να εκφωνήσουν δυνητικά αξιομνημόνευτες ομιλίες στην κεντρική σκηνή.

Η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή έχει ανακοινώσει θέματα για κάθε μία από τις τέσσερις ημέρες.

Η Δευτέρα θα επικεντρωθεί στο πώς ο Τραμπ θα «γυρίσει σελίδα» στην οικονομική ατζέντα του Μπάιντεν, την Τρίτη θα περιγράψει τις πολιτικές του για τη στόχευση της εγκληματικότητας και τη στήριξη της επιβολής του νόμου, την Τετάρτη θα παρουσιάσει τα σχέδια για την αναχαίτιση της μετανάστευσης στα νότια σύνορα με το Μεξικό και τη βελτίωση της εξωτερικής πολιτικής και την Πέμπτη θα επικεντρωθεί στη συνολική στρατηγική για την ενίσχυση της χώρας.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.