Κοσμος

Δημοκρατικοί: Aναζητούν στρατηγική μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Oι αναλυτές αναμένουν να μειωθεί κάπως η πίεση προς τον πρόεδρο να αποσυρθεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοκρατικοί: Σε αναζήτηση στρατηγικής μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Η εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί αναζητούν νέα στρατηγική μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου Ντόναλντ Τραμπ στη δυτική Πενσυλβάνια, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων να σταματήσει προς το παρόν τις λεκτικές επιθέσεις κατά του πρώην προέδρου.

Μέσα σε λίγες ώρες από τους πυροβολισμούς του Σαββάτου, οι Δημοκρατικοί απέσυραν τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και ανέστειλαν άλλες πολιτικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν τονίσει την καταδίκη του Τραμπ τον Μάιο σε πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Αντί να επιτεθούν λεκτικά στον Τραμπ τις επόμενες ημέρες, ο Λευκός Οίκος και η εκστρατεία του Μπάιντεν θα βασιστούν στο ιστορικό του προέδρου που καταδικάζει κάθε είδους πολιτική βία, συμπεριλαμβανομένης της οξείας κριτικής του για την «αταξία» που δημιούργησαν οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

«Αυτό αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ένας αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας. «Εξακολουθούμε να αξιολογούμε. Το να φτιάξουμε την υπόθεση εναντίον του Τραμπ, να σχεδιάσουμε την διαχωριστική γραμμή, γίνεται πιο δύσκολο».

Οι αξιωματούχοι της εκστρατείας δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η απόπειρα δολοφονίας θα μειώσει την πίεση των Δημοκρατικών του Κογκρέσου προς τον Μπάιντεν, 81 ετών, να αποχωρήσει από την κούρσα εν μέσω ανησυχιών για την καταλληλότητά του για το αξίωμα.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία έχουν καλέσει δημοσίως τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του, μετά την κλονισμένη εμφάνισή του σε ένα ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον Ιούνιο.

Επειδή οι πυροβολισμοί συνέβησαν στην πολιτεία εκλογικής μάχης της Πενσιλβάνια, την οποία ο Μπάιντεν κέρδισε με μικρή διαφορά από τον Τραμπ το 2020, το περιστατικό θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, αυξάνοντας την προσέλευση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που συμπαθούν τον Τραμπ.

«Αυτό δεν εγγυάται ότι ο Τραμπ θα ανατρέψει την Πενσυλβάνια», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Φρανκ Λουντζ. «Αλλά ο μακρύς δρόμος για τον Τζο Μπάιντεν μόλις έγινε ακόμη μακρύτερος και πιο ελικοειδής. Ακριβώς όπως αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ είχε διαρκή αντίκτυπο σε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς, ο πυροβολισμός του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σημαντικές συνέπειες με έναν τρόπο που ο δράστης δεν σκόπευε ποτέ».

Πηγή: Reuters