Κοσμος

Ανάλυση του Reuters για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ και τις εκλογές

Kαθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση της πολιτικής βίας από τη δεκαετία του 1970

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάλυση του Reuters για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ και τις εκλογές
© EPA/DAVID MAXWELL

Ντόναλντ Τραμπ: Ανάλυση του Reuters για την απόπειρα δολοφονίας και τις εκλογές

Σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε πόλωση, η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τους υποστηρικτές του, ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών και δημιούργησε φόβους για περαιτέρω πολιτική βία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ τον παρουσίασαν ως ήρωα το Σάββατο, εκμεταλλευόμενοι την εικόνα του με το αυτί του ματωμένο και τη γροθιά του υψωμένη, που φαίνεται να ξεστομίζει τις λέξεις «Fight! Fight! Fight!», αναφέρει το Reuters.

Ενώ ο Τραμπ χρησιμοποιεί τακτικά βίαιες εκφράσεις με τους οπαδούς του, οι σύμβουλοι και οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου έριξαν το φταίξιμο στον Δημοκρατικό αντίπαλό του πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ήταν η δαιμονοποίηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας.

«Σήμερα δεν πρόκειται απλώς για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό. Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία. Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», δήλωσε στο X ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο, φερόμενος υποψήφιος για τη θέση του υποψήφιου αντιπάλου του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν κινήθηκε γρήγορα προσπαθώντας να εκτονώσει την κατάσταση, καταγγέλλοντας την επίθεση ως απαράδεκτη πολιτική βία και αποσύροντας προεκλογικές διαφημίσεις που επιτίθενται στον Τραμπ. «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία. Είναι αρρωστημένο», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Τραμπ: Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη

Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ο ύποπτος, ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με τα πολιτειακά μητρώα ψηφοφόρων. Προηγουμένως έκανε δωρεά 15 δολαρίων σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης που συγκεντρώνει χρήματα για αριστερούς και δημοκρατικούς πολιτικούς.

Βραχυπρόθεσμα, η επίθεση θα ενισχύσει πιθανότατα τις εμφανίσεις του Τραμπ στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς θα δεχθεί το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του, ενισχύοντας το αίσθημα της δυσαρέσκειας και της αποξένωσης που ήδη αισθάνονται οι υποστηρικτές του απέναντι στην πολιτική τάξη της χώρας.

Μέσα σε λίγες ώρες από τους πυροβολισμούς, η εκστρατεία του Τραμπ έστειλε ένα μήνυμα με το οποίο ζητούσε από τους ψηφοφόρους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία. «Δεν κυνηγούν εμένα, κυνηγούν εσάς», έγραφε το μήνυμα.

Οι δισεκατομμυριούχοι Elon Musk και Bill Ackman υποστήριξαν επίσης γρήγορα τον Τραμπ. «Υποστηρίζω πλήρως τον πρόεδρο Τραμπ και εύχομαι ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο Μασκ στο X, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του οποίου είναι ιδιοκτήτης.

Ο Chris LaCivita, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δήλωσε στο X ότι «εδώ και χρόνια και ακόμη και σήμερα, αριστεροί ακτιβιστές, δωρητές των Δημοκρατικών ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν έχουν κάνει αηδιαστικά σχόλια κατά του Ντόναλντ Τραμπ ... είναι καιρός να λογοδοτήσουν γι' αυτό ... ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της κάλπης».

Ο LaCivita προφανώς αναφερόταν σε πρόσφατα σχόλια του Μπάιντεν που ζητούσε από τους υποστηρικτές του να επικεντρωθούν στο να νικήσουν τον Τραμπ και όχι στις δικές του επιδόσεις. «Έτσι, τελειώσαμε να μιλάμε για το ντιμπέιτ, ήρθε η ώρα να βάλουμε τον Τραμπ στο στόχαστρο», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος καταδίκαζε πάντοτε κάθε είδους βία.

Η μεγαλύτερη έξαρση βίας από το 1970

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη και πιο συνεχή αύξηση της πολιτικής βίας από τη δεκαετία του 1970,όπως αναφέρει το Reuters. Παρά το γεγονός ότι είναι πρώην πρόεδρος, ο Τραμπ έχει κάνει εκστρατεία ως αουτσάιντερ αντάρτης, καταγγέλλοντας ότι έχει εδώ και καιρό στοχοποιηθεί από το ομοσπονδιακό «βαθύ κράτος» και την κυβέρνηση Μπάιντεν για να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει την εξουσία.

Συνήθως έχει χρησιμοποιήσει βίαιη και ακραία ρητορική, προειδοποιώντας για «λουτρό αίματος» αν δεν εκλεγεί και λέγοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».

Ο Μπραντ Μπάνον, ένας στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί θα μπορούσαν να ωφελήσουν πολιτικά τον Τραμπ, επειδή τροφοδοτούν την αφήγηση της εκστρατείας του ότι η χώρα είναι εκτός τροχιάς.

«Η απόπειρα δολοφονίας δημιουργεί συμπάθεια για τον Τραμπ», δήλωσε ο Μπάνον. «Επιβεβαιώνει επίσης την ιδέα στους ψηφοφόρους ότι κάτι δεν πάει καλά θεμελιωδώς σε αυτό το έθνος, η οποία είναι μια ιδέα που οδηγεί στην υποστήριξή του».

Ο Τραμπ τον Μάιο κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε σχέδιο συγκάλυψης μιας σχέσης με μια πορνοστάρ, μια καταδίκη που ελάχιστα άλλαξε την προεκλογική μάχη και έδειξε ότι οι υποστηρικτές και των δύο πλευρών παραμένουν παγιωμένοι στις θέσεις τους.

Ο Μπάιντεν έχει αντιμετωπίσει μια συζήτηση στο ίδιο του το κόμμα σχετικά με το αν θα πρέπει να παραιτηθεί από υποψήφιος των Δημοκρατικών, λόγω ανησυχιών ότι δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη θέση. Ο ίδιος λέει ότι οι γιατροί του έχουν πει ότι είναι σε καλή κατάσταση. Ο Τραμπ έχει επωφεληθεί σε ορισμένες δημοσκοπήσεις από την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, αλλά άλλες δείχνουν ότι η κούρσα είναι ισοδύναμη.

Πολλοί ψηφοφόροι έχουν ήδη αποξενωθεί τόσο από τον Μπάιντεν όσο και από τον Τραμπ. Το χάος που περιβάλλει τους υποψηφίους μπορεί να συμβάλει στο να αισθάνονται οι ψηφοφόροι ότι τα προβλήματα της χώρας είναι άλυτα και το χάσμα μεταξύ των κομμάτων δεν μπορεί να γεφυρωθεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.