Κοσμος

Quiet vacationing: Διακοπές ή δουλειά «από το σπίτι»;

Τα θετικά και τα αρνητικά των «ήσυχων διακοπών»

Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μπορεί το quiet vacationing να φέρει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή;

Σκέψου αυτό: ο ήχος του κύματος να σκάει στην άμμο, το θαλασσινό αεράκι, ο κρύος καφές, η μαγική παραλία κι εσύ με το λάπτοπ σου να δουλεύεις από Τήνο π.χ. (όχι εγώ, ένας φίλος…) αντί για το γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και στο λιοπύρι… 

Ξεχάστε το quiet quitting. Τώρα έχουμε το quiet vacationing! Τι είναι αυτό; Μα φυσικά εσύ που φεύγεις διακοπές χωρίς να το πεις στον εργοδότη σου και δουλεύεις από το «σπίτι». Με λίγα λόγια, είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στις διακοπές και των πλεονεκτημάτων τού να δουλεύει κανείς εκτός γραφείου.

Οι υπάλληλοι, λοιπόν, αν και σε διακοπές, δεν ξεχνούν το καθήκον τους και δουλεύουν μέσω λάπτοπ δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι εργάζονται από το σπίτι τους. Με μια πρώτη ανάγνωση, το quiet vacationing είναι ένα από τα θετικά που μας άφησε ο Covid-19 και μας επιτρέπει να πάρουμε μερικές ανάσες από την καθημερινή μας ρουτίνα. Όμως, πολλοί αναφέρουν πως αυτού του είδους οι διακοπές θα φέρουν –αν δεν έχουν φέρει ήδη– ένα μεγάλο ρήγμα στην υπάρχουσα εργασιακή κουλτούρα.

Quiet vacationing: Οι «ήσυχες διακοπές» και οι αντιρρήσεις των εργοδοτών

«Οι ήσυχες διακοπές, είναι το τελευταίο τρεντ στο εργασιακό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και βρίσκουν νέους τρόπους να δημιουργήσουν την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική απόλαυση και την επαγγελματική ζωή. Είναι σαν ένα διάλειμμα για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να χαλαρώσουν χωρίς να ενημερώσουν τον ανώτερό τους ότι θα λείπουν μακριά από την εταιρεία και φυσικά χωρίς να δηλώσουν άδεια», αναφέρει η Ketyn Rhodes η οποία εργάζεται ως αντιπρόεδρος σε HR  τμήμα εταιρείας.

Βρισκόμαστε στην εποχή όπου οι εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να βγάζουν τον «αυθεντικό τους εαυτό» στη δουλειά και γενικά προωθούν πολιτικές που είναι πιο φιλικές προς τον υπάλληλο. Γιατί όμως δεν τους αρέσει καθόλου όταν οι υπάλληλοι αποφασίζουν να δουλέψουν αλλού εκτός από το σπίτι τους ή το γραφείο;

Οι διακοπές αυτού του είδους είναι μεν η τοπ δυνατότητα που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία για τους εργαζόμενους, όμως οι CEOs δεν είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη.

Και τι τους νοιάζει;

Κι ενώ στην ουσία δεν αλλάζει κάτι, οι διευθυντές και τα τμήματα HR ανά τον κόσμο θέτουν θέματα εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Φυσικά, αμφισβητείται η αφοσίωση του υπαλλήλου στη δουλειά του όσο είναι μακριά από τα συνηθισμένα μέρη που εργάζεται αλλά αμφισβητείται και η ικανότητά του να διαχειριστεί καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Τι γίνεται εάν ο υπάλληλος πρέπει να πάει εκτάκτως στα γραφεία στο Μαρούσι κι εκείνος βρίσκεται στη Ρώμη και πίνει άπερολ; Τι γίνεται αν το ίντερνετ δεν πιάνει καλά ή δεν υπάρχει σήμα στην παραλία;

© freepik

Γιατί Quiet vacationing και όχι άδεια;

Η άδεια είναι κάτι το διαφορετικό και χρειάζεται πλάνο. Εάν κάποιος, δηλαδή, αποφασίσει να πάρει άδεια για να κάνει διακοπές, συνήθως χρειάζεται να οργανώσει το ταξίδι του αρκετές μέρες πριν και φυσικά, στην άδεια δεν δουλεύουμε – μη λέμε τα βασικά. Η εργασία από απόσταση προϋποθέτει μεν να δουλέψει όντως κάποιος αλλά είναι ιδανική για ένα …αυθόρμητο τριήμερο ή τετραήμερο. 

Σύμφωνα με την Rhodes: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν στο άγχος και την πίεση για την απόδοσή τους που αισθάνονται οι υπάλληλοι. Τα δεδομένα δείχνουν πως το 50% των υπαλλήλων φοβούνται ή έστω αισθάνονται άβολα να πάρουν άδεια και όταν το κάνουν, εξακολουθούν να νιώθουν την πίεση να παραμείνουν διαθέσιμοι».

Quiet vacationing: Τα θετικά και τα αρνητικά με δυο λόγια

Οι quiet vacations ωφελούν πολύ τους εργαζόμενους καθώς αλλάζουν περιβάλλον, χαλαρώνουν και ταυτόχρονα δεν μένουν πίσω στη δουλειά. Η ευελιξία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας γιατί, πρώτον, μπορείς να κανονίσεις τις διακοπές σου τελευταία στιγμή και, δεύτερον, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τις ήδη λίγες μέρες άδειας που έχεις. Επιπλέον, τα οφέλη στην ψυχική υγεία είναι πολλά αφού μειώνεται το άγχος, ο εγκέφαλος χαλαρώνει και επιτυγχάνεται μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την  προσωπική ζωή. Η μείωση του στρες και της εξουθένωσης οδηγούν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας του εργαζομένου που αυτό με τη σειρά του συμβάλει στην αυξημένη παραγωγικότητα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο Conor Hughes, διευθυντής του τμήματος HR εταιρείας, οι quiet vacations εγείρουν μερικά ηθικά ερωτήματα: «Δεν επιτρέπουν την ουσιαστική ξεκούραση των εργαζομένων καθώς η δουλειά πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς. Δεν επαναφορτίζουν ουσιαστικά τις μπαταρίες τους καθώς δεν αποσυνδέονται εντελώς από το εργασιακό περιβάλλον, άσε που υπάρχουν ακόμα πολλά ηθικά θέματα παραβίασης της  πολιτικής διακοπών της εταιρείας». Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χαθεί μια προθεσμία αν χαλαρώσεις παραπάνω από όσο πρέπει ή να υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό.

Είναι γεγονός πως όταν δουλεύουμε στις διακοπές δεν δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας και μπορεί να κάνουμε και κανένα «πασάλειμμα». Όλα τα παραπάνω αν γίνουν αντιληπτά από τον manager, μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ στον εργαζόμενο.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί καθώς υπάρχουν εκπληκτικοί κοντινοί προορισμοί που μπορούμε να επισκεφτούμε με το λάπτοπ μας. Εάν επιλέξεις να κάνεις quiet vacationing στη «ζούλα», τότε προτίμησε έναν προορισμό που μπορείς να πας με το αυτοκίνητο. Οι περισσότερες εταιρείες στη χώρα μας που επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, δεν θέτουν βέτο στο να δουλέψει κανείς από κάποιο νησί π.χ. Παρ’ όλα αυτά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να ενημερώσεις!

Καλές διακοπές!