Κοσμος

Πέθανε στα 96 της η διάσημη σεξουαλική θεραπεύτρια Δρ. Ρουθ

Η συναρπαστική ζωή της από τα κιμπούτζ στην Αμερική

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δρ. Ρουθ: Πέθανε στα 96 της η διάσημη σεξουαλική θεραπεύτρια

Η Δρ. Ρουθ Γουεστχάιμερ,  η θεραπεύτρια που έγινε φιγούρα της ποπ κουλτούρας καθώς ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να κάνουν σεξ με ασφάλεια, συχνά και δημιουργικά, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, όπως αναφέρει η Washington Post.

Η Δρ. Ρουθ Γουεστχάιμερ πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι της στο Μανχάταν, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τον εκπρόσωπό της. Η Γουεστχάιμερ, η οποία έφυγε από τη ναζιστική Γερμανία όταν ήταν παιδί, είπε ότι έμαθε για πρώτη φορά για το σεξ όταν ήταν 10 ετών και πήρε το «εγχειρίδιο γάμου» των γονιών της από ένα κλειδωμένο ντουλάπι. Αυτό που είδε σε αυτές τις σελίδες θα οδηγούσε σε μια καριέρα που περιελάμβανε διεθνή φήμη, βιβλία, εκπαιδευτικά βίντεο, διαλέξεις, θέσεις διδασκαλίας, ραδιοφωνική εκπομπή, αμέτρητες τηλεοπτικές εμφανίσεις, μια συνδικαλιστική στήλη και ακόμη και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι «Καλό σεξ».

Γνωστή παγκοσμίως ως «Δρ Ρουθ», η ψηλή κυρία των 140 εκατοστών με τη χαρακτηριστική γερμανική προφορά και την αέναη ευθυμία κήρυττε τις χαρές του καλού σεξ, του σπουδαίου σεξ και, κυρίως, του ασφαλούς σεξ.

Η γυναίκα που έμελλε να γίνει μια από τις πιο γνωστές γκουρού του σεξ στον κόσμο έχασε την παρθενιά της στα 17 της σε μια έναστρη νύχτα σε μια σοφίτα σε ένα κιμπούτς. «Περάσαμε πολλές νύχτες σε εκείνο τον αχυρώνα ... αλλά θυμάμαι εκείνη την πρώτη φορά πιο έντονα από όλες, γιατί δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι, η πρώτη εμπειρία μπορεί να είναι πολύ απολαυστική», έγραψε στην αυτοβιογραφία της το 2001, «All in a Lifetime».

Ορφανή από το Ολοκαύτωμα

Η Δρ. Ρουθ ήταν 10 ετών όταν οι Ναζί ήρθαν στο σπίτι της στη Φρανκφούρτη και πήραν τον πατέρα της. Έξι εβδομάδες αργότερα η μητέρα της την έστειλε σε ορφανοτροφείο στην Ελβετία. Το 1941, σταμάτησε να λαμβάνει γράμματα από τους γονείς της και αργότερα έμαθε ότι είχαν δολοφονηθεί στο Ολοκαύτωμα.

Στα 16 της μετανάστευσε στην τότε Παλαιστίνη και εντάχθηκε στη Haganah, μια εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση. «Έμαθα να συναρμολογώ ένα τουφέκι στο σκοτάδι και εκπαιδεύτηκα ως ελεύθερος σκοπευτής, ώστε να μπορώ να πετυχαίνω το κέντρο του στόχου κάθε φορά», έγραψε σε άρθρο γνώμης των New York Times το 2010, στο οποίο ζητούσε να επιτραπεί στις γυναίκες να υπηρετούν σε μάχες στον αμερικανικό στρατό.

Η Γουεστχάιμερ δεν δοκίμασε ποτέ τις ικανότητές της ως ελεύθερος σκοπευτής εναντίον εχθρού, αλλά τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

Παντρεύτηκε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και μετακόμισαν στο Παρίσι και πήγαν στο κολέγιο. Αργότερα χώρισαν και εκείνη πήγε στη Νέα Υόρκη με έναν φίλο της, τον παντρεύτηκε, απέκτησε μια κόρη και συνέχισε τις σπουδές της. Μετά από άλλο ένα διαζύγιο, παντρεύτηκε τον Μάνφρεντ Γουέστχάιμερ, έναν μηχανικό που γνώρισε το 1961. Από το γάμο αυτό προέκυψε ένας γιος και διήρκεσε μέχρι το θάνατο του Μάνφρεντ το 1997.

Πώς έγινε διάσημη

Αφού απέκτησε διδακτορικό στην εκπαίδευση, η Δρ. Ρουθ πήγε να εργαστεί για την Planned Parenthood και τράβηξε την προσοχή ενός στελέχους ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης, όταν έδωσε διαλέξεις σε στελέχη της ραδιοφωνίας για την αντισύλληψη.

Αυτό οδήγησε σε μια εβδομαδιαία 15λεπτη μεταμεσονύκτια ραδιοφωνική εκπομπή το 1980 με τίτλο «Sexually Speaking». Ήταν μια εκπομπή συμβουλών που δέχονταν ερωτήσεις από τους ακροατές σχετικά με τον οργασμό, τα προφυλακτικά και τη σεξουαλική δυσλειτουργία - ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την εποχή-.

Η δρ. Ρουθ έγινε δημοφιλής καλεσμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές, γεγονός που τελικά οδήγησε στη δική της εκπομπή. Πίστευε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι τους βολεύει στο κρεβάτι -ή αλλού- και ότι το σεξ είναι καλύτερο όταν συνοδεύεται από οικειότητα και επικοινωνία. Αν γινόταν μεταξύ ενηλίκων που συναινούσαν και γινόταν με την κατάλληλη εξέταση της αντισύλληψης, ήταν εντάξει με τη δρ Ρουθ.

Εκτός από την αυτοβιογραφία της, η δρ. Ρουθ έγραψε σχεδόν 40 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα «Sex for Dummies», «Dr. Ruth's Sex After 50», «Heavenly Sex: Sexuality in the Jewish Tradition», «Dr. Ruth's Encyclopedia of Sex» και «Dr. Ruth's Top Ten Secrets for Great Sex».