Κοσμος

Πόσο απειλητικό είναι το Project 2025 και πώς συνδέεται με τον Τραμπ;

Η εκστρατεία του πρώην πρόεδρου δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την σχέση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντόναλντ Tράμπ: Τι είναι το Project 2025 και πώς συνδέεται μαζί του

Ένα σύνολο συντηρητικών προτάσεων πολιτικής, γνωστό ως Project 2025, έχει γίνει «αλεξικέραυνο» για τους αντιπάλους του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προσπαθούν να αναδείξουν τους κινδύνους που, όπως λένε, ελλοχεύουν από την εκ νέου ανάληψη του Λευκού Οίκου.

Ο Nτόναλντ Τραμπ προσπάθησε πρόσφατα να αποστασιοποιηθεί από το Project 2025, παρόλο που πολλοί από τους στενότερους συμβούλους του σε θέματα πολιτικής εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό. Η εκστρατεία του προέδρου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν λέει ότι το σχέδιο αποτελεί απόδειξη ότι ο Τραμπ θα υιοθετήσει μια σειρά από αυταρχικές και σκληροδεξιές πολιτικές αν εκλεγεί.

Tι είναι το Project 2025;

Είναι μια σειρά λεπτομερών προτάσεων πολιτικής που συνέταξαν εκατοντάδες συντηρητικοί υψηλού προφίλ, τις οποίες οι συμμετέχοντες στο Σχέδιο ελπίζουν ότι θα υιοθετήσει ο Τραμπ αν εκλεγεί. Οι προτάσεις αυτές εκτίθενται σε ένα βιβλίο 900 περίπου σελίδων. Οι συμμετέχοντες στο σχέδιο συγκεντρώνουν επίσης καταλόγους χιλιάδων συντηρητικών που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πολιτικά διορισμένες θέσεις σε όλη την κυβέρνηση κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ.

Στο παρασκήνιο, οι συνεργάτες του προγράμματος συντάσσουν εκτελεστικά διατάγματα και κανονισμούς οργανισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταχεία εφαρμογή των πολιτικών που υποστηρίζει το πρόγραμμα μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του.

Συνδέεται με την εκστρατεία του Τραμπ;

Ναι και όχι. Το Project, μια συνεργασία δεκάδων συντηρητικών οργανώσεων, εποπτεύεται από το Heritage Foundation, μια δεξιά δεξαμενή σκέψης. Η ομάδα είναι ανεξάρτητη από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, γεγονός που έχουν τονίσει το Project 2025 και ο ίδιος ο Τραμπ.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για το Project 2025», δήλωσε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Ιουλίου.

Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία. Στην πράξη, πολλοί από τους στενότερους πολιτικούς συμβούλους του Τραμπ και όσοι είναι πιθανό να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνησή του συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιο.

Για παράδειγμα, ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ο Ρος Βο, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Είναι επίσης διευθυντής πολιτικής της επιτροπής πλατφόρμας του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, διορισμός που υπέγραψε η προεκλογική εκστρατεία.

Ποιες είναι οι κύριες προτάσεις του;

Οι προτάσεις πολιτικής του Project 2025 κυμαίνονται σε θέματα από τις εξωτερικές υποθέσεις έως την εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, το Project 2025 προτείνει την επιβολή νόμων που καθιστούν παράνομη την αποστολή χαπιών άμβλωσης μέσω των ορίων των πολιτειών, την ποινικοποίηση της πορνογραφίας και την κατάργηση του Υπουργείου Παιδείας.

Το σχέδιο υποστηρίζει επίσης τη σαρωτική κατάργηση των περιβαλλοντικών κανονισμών και την πάταξη των προγραμμάτων για την ενίσχυση της ποικιλομορφίας στον εργασιακό χώρο, τα οποία, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι σε γενικές γραμμές παράνομα.

Το σχέδιο ζητά επίσης μια ευρεία επέκταση της προεδρικής εξουσίας με την αύξηση του αριθμού των πολιτικών διορισμένων και την αύξηση της εξουσίας του προέδρου επί του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτή η τελευταία πρόταση έχει τρομάξει πολλούς αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, οι οποίοι λένε ότι θα υπονομεύσει την ικανότητα του υπουργείου να διεξάγει έρευνες χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνει ο Τραμπ;

Ο Τραμπ φαίνεται να συμφωνεί με πολλές -αλλά όχι με όλες- τις προτάσεις. Στην πράξη, η προεκλογική του εκστρατεία διαθέτει μια μικρή εσωτερική ομάδα πολιτικής και τείνει να συζητά την πολιτική μόνο σε γενικές γραμμές. O Τραμπ έχει υποστηρίξει διάφορες προτάσεις που είναι κεντρικές στο Project 2025, όπως το να δώσει στον εαυτό του την εξουσία να επεκτείνει ριζικά τον αριθμό των πολιτικών διορισμένων στην κυβέρνηση και να καταργήσει το Υπουργείο Παιδείας, διαφωνεί με άλλες προτάσεις, όπως η επιβολή περιορισμών στα χάπια άμβλωσης.

Πόσο σημαντικό είναι;

Το Project 2025 υπάρχει σε κάποια μορφή από τις αρχές του 2023. Αλλά τους τελευταίους μήνες, η εκστρατεία του Μπάιντεν έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να μετατρέψει το σχέδιο σε σύμβολο της σκληρής δεξιάς πολιτικής στροφής που λέει ότι θα συμβεί στις ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ.

Μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι έχουν ευρεία ασυλία από τη δίωξη για πράξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ενέτεινε τις ανησυχίες ορισμένων αντιπάλων του Τραμπ ότι οι προσπάθειες του σχεδίου να αυξήσει την προεδρική εξουσία θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Σε δήλωσή του στο Reuters, αξιωματούχος της εκστρατείας κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για κινδυνολογία και δήλωσε ότι μόνο η επίσημη πλατφόρμα των Ρεπουμπλικάνων και μια σειρά προτάσεων της εκστρατείας, γνωστή ως Ατζέντα 47, θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες.

«Η ομάδα Μπάιντεν και το DNC λένε ψέματα και κινδυνολογούν επειδή δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν στον αμερικανικό λαό», δήλωσε η Ντανιέλ Αλβάρεζ, εκπρόσωπος της εκστρατείας.

Πηγή: Reuters