Κοσμος

Μία νέα αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού στοχεύει στη λεπτομερή χαρτογράφησή του

Η πρώτη κατάδυση μετά την περσινή τραγωδία του OceanGate

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ναυαγιο πλοιου
Η αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού θα κάνει «αξονική τομογραφία» στο κουφάρι του πλοίου © Facebook/OceanGate Expeditions

Μία νέα αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού στοχεύει στη λεπτομερή χαρτογράφησή του

Στο σημείο όπου βρίσκεται το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου, ο Τιτανικός σαλπάρει σήμερα μια ομάδα ειδικών χαρτογράφησης, επιστημόνων και ιστορικών με σκοπό να κάνει «αξονική τομογραφία» στο κουφάρι του πλοίου.

Στο απόηχο της περσινής τραγωδίας του OceanGate

Αυτή θα είναι η πρώτη εμπορική αποστολή στον Τιτανικό μετά την περσινή τραγωδία του OceanGate, όπου πέντε άντρες έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να επισκεφθούν το ναυάγιο με υποβρύχιο. Ένα κοινό μνημόσυνο θα τελεστεί στη θάλασσα τις επόμενες ημέρες για τους πέντε άνδρες και τους 1.500 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που κατέληξαν στον πάτο του ωκεανού μαζί με τον Τιτανικό το 1912.

Η νέα αποστολή οργανώνεται από την αμερικανική εταιρεία, RMS Titanic Inc, η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα περισυλλογής αντικειμένων και μέχρι σήμερα έχει ανασύρει περίπου 5.500 αντικείμενα από το ναυάγιο. Τα μέλη της νέας αποστολής θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογία αιχμής για να σαρώσουν κάθε γωνιά του διάσημου πλοίου, ώστε να συλλέξουν νέες πληροφορίες για τα αίτια της βύθισής του.

Ρομπότ θα βουτήξουν στον πυθμένα του ωκεανού

Δύο ρομποτικά οχήματα θα βουτήξουν στον πυθμένα του ωκεανού, για να τραβήξουν εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και να φτιάξουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του συνόλου του ναυαγίου.

«Θέλουμε να δούμε το ναυάγιο με τέτοια σαφήνεια και ακρίβεια που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ πριν», εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής, Ντέιβιντ Γκάλο, μιλώντας στο BBC.

Το πλοίο logistics Dino Chouest πρόκειται να είναι η βάση για επιχειρήσεις στον Βόρειο Ατλαντικό. Εάν ο καιρός το επιτρέψει, το πλοίο θα περάσει 20 ημέρες πάνω από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια.

Ένας από τους πέντε που πέθαναν πέρυσι στο υποβρύχιο, ήταν ο Γάλλος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής του τμήματος έρευνας στην RMS Titanic Inc, ο οποίος επρόκειτο να ηγηθεί αυτής της αποστολής. Προς τιμήν του, κατά τη διάρκεια της αποστολής θα τοποθετηθεί πλακέτα στον βυθό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι μετά την απόπειρα δολοφονίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι μετά την απόπειρα δολοφονίας

Απ’ όταν οι Δημοκρατικοί βάλθηκαν να τον εξουδετερώσουν, ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα της μοχθηρίας του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο μάλιστα «ίσως» θέλει να τον καθαρίσει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.