- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός προκαλεί 1.700 θανάτους παγκοσμίως την εβδομάδα
Κάλεσμα σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν
ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός προκαλεί 1.700 θανάτους παγκοσμίως την εβδομάδα - Κάλεσμα σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν
Ο ΠΟΥ χτυπά ξανά το «καμπανάκι» για τον κορωνοϊό, ανακοινώνοντας ότι η Covid-19 εξακολουθεί να προκαλεί περίπου 1.700 θανάτους την εβδομάδα σε όλον τον κόσμο.
Ο ΠΟΥ καλεί όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατηρούμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, «τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών άνω των 60 ετών, δυο εκ των ομάδων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία δόση που τους χορηγήθηκε», υπενθύμισε.
Από την έναρξη της πανδημίας, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει πάνω από επτά εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.
Σε θερινή έξαρση ο κορωνοϊός - Τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, η κάθε έξαρση του κορωνοϊού διαρκεί από έναν έως δύο μήνες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η θερινή έξαρση που βιώνουμε θα επιμείνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου οπότε αναμένεται αποκλιμάκωση.
«Ακόμα είναι νωρίς για την ύφεση, συνήθως μια έξαρση κρατάει 1 με 2 μήνες άρα προς το τέλος του Αυγούστου θα αρχίσει η ύφεση. Λογικά θα δούμε το πλατό αν όχι αυτή την εβδομάδα, στα τέλη Ιουλίου και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ειδικά, δε, για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό διευκρίνισε ότι «επικαιροποιούνται μια φορά τον χρόνο και γίνονται περίπου τον Οκτώβριο, αυτά που θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο δεν έχουν λάβει υπόψη αυτές τις μεταλλάξεις αλλά έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός ακόμα και να μην πιάνει τις μεταλλάξεις στο 100%, τις πιάνει στο 80%. Έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσο και όχι να κολλήσουμε».
Όσον αφορά τις νοσηλείες σημείωσε ότι «υπάρχει αύξηση σε σχέση με έναν μήνα πριν. Έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός των εισαγωγών και έχει αυξηθεί 4 φορές ο αριθμός στις απλές κλίνες αλλά είναι χαμηλά σε σχέση με την πανδημία, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ΕΣΥ» προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι περιστατικά με συννοσηρότητα». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όσους έχουν συμπτώματα «να κάνουν τεστ γιατί υπάρχει αντιική προστασία που προστατεύει από επιπλοκές. Καλό είναι να την πάρουν αμέσως και να μην περιμένουν να ανεβάσουν πυρετό».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είπε ότι «είμαστε σε επίπεδα του 2022, ούτε καν του 2023 που είχαμε 5-10 νοσηλείες. Στο Ηράκλειο έχουμε περίπου 20 ασθενείς, όλοι αυτοί είναι υπέργηροι με συνοδά νοσήματα ή νεώτεροι με κάποιο πρόβλημα ανοσοποιητικής ανεπάρκειας».
Κατά τον κ. Τζανάκη η έξαρση του κορωνοϊού οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
- στην παραλλαγή flirt που είναι μεταδοτική, ξεφεύγει της ανοσίας και δημιουργεί συνθήκες εύκολης μετάδοσης
- στον συγχρωτισμό εξαιτίας της καλοκαιρινής κοινωνικής ζωής
- στην σημαντική απόκλιση της όποιας ανοσοποίησης είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση
«Πρόκειται για μια παρατεταμένη καλοκαιρινή έξαρση που δίνει νοσηλευτικά προβλήματα αλλά δεν δημιουργεί προβλήματα στο ΕΣΥ σε επίπεδο ΜΕΘ. Δεν είναι, ωστόσο, καλή ιδέα να νοσήσουμε, θα ταλαιπωρηθούμε ακόμα και αν δεν πάμε στο νοσοκομείο. Καλό θα είναι και εφόσον αισθανόμαστε ανασφαλείς να φοράμε μάσκα» κατέληξε ο κ. Τζανάκης που κάλεσε τους συναδέλφους του που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά «να συνταγογραφούν αντιικά φάρμακα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν το εύρος της κακοποίησης ανηλίκων
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Ο δύο ετών Εμίλ είχε εξαφανιστεί από το σπίτι των παππούδων του στις 8 Ιουλίου 2023
«Έχω το δικαίωμα να λέω αυτό που σκέφτομαι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Παρόμοιες εικόνες έχει να δει η χώρα από τον Απρίλιο του 2024
Οι κακοποιοί έδεσαν τη γυναίκα και τον σύντροφό της, τους οποίους «χτυπούσαν για σχεδόν 2 ώρες»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα τελευταία ζητήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα
Από πότε θα εφαρμοστεί - Η είσοδος θα παραμείνει δωρεάν για τους κατοίκους της Ρώμης
Ο ιδρυτής της WikiLeaks ζήτησε να «παγώσει» το ποσό των 1,18 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στη Ματσάδο
Οι γιατροί φέρεται να του άλλαξαν τα φάρμακα μερικές εβδομάδες πριν από τη διπλή δολοφονία
Οι αγρότες εναντιώνονται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των χωρών του Mercosur
«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά με τους δικούς μας όρους» - O συμβολισμός του σκηνικού
Αντιτίθενται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Mercosur
Κενά στο νομικό πλαίσιο της Γερμανίας
Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατό του μετά από δυστύχημα με μηχανή στην Καλιφόρνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.