Κοσμος

«Θα νικήσω ξανά τον Τραμπ»: Παραμένει στην κούρσα για την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν

Η πρώτη συνέντευξη τύπου μετά από 8 μήνες και οι γκάφες που έκανε

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν: Παραμένει στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ
© JIM LO SCALZO/ EPA

Τζο Μπάιντεν: Παραμένει στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ - Η πρώτη συνέντευξη τύπου μετά από 8 μήνες και οι γκάφες που έκανε

Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε την Πέμπτη μια δοκιμασία που είχε αποφύγει μέχρι στιγμής φέτος - μια ατομική συνέντευξη Τύπου με ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου. Η συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν έγινε στο συνεδριακό κέντρο Walter E. Washington Convention Center ενώ καθυστέρησε περίπου μία ώρα.

Η συνέντευξη αυτή είχε σκοπό να καθησυχάσει μια απογοητευμένη ομάδα Δημοκρατικών νομοθετών, συμμάχων και ψηφοφόρων στις φετινές εκλογές ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει τη δύναμη και την αντοχή να γίνει πρόεδρος. Ο Μπάιντεν προσπάθησε να υπερασπιστεί την κακή εμφάνισή του στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου με τον Ντόναλντ Τραμπ ως εξαίρεση και όχι ως απόδειξη ότι στα 81 του χρόνια δεν διαθέτει το σθένος και την επιβλητική παρουσία που περιμένει το κοινό από τον ίδιο.

Μπάιντεν: Η συνέντευξη τύπου και οι γκάφες που έκανε

Ο Μπάιντεν έκανε τουλάχιστον δύο αξιοσημείωτες γκάφες, αναφερόμενος σε μια δήλωση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πρόεδρο Πούτιν» και αποκαλώντας στη συνέχεια την Καμάλα Χάρις «αντιπρόεδρο Τραμπ» όταν ρωτήθηκε γι' αυτήν από έναν δημοσιογράφο. Αλλά έδωσε επίσης λεπτομερείς απαντήσεις σχετικά με το έργο του για τη διατήρηση του ΝΑΤΟ και τα σχέδιά του για μια δεύτερη θητεία. Και επέμεινε ότι δεν εγκαταλείπει την κούρσα, ακόμη και όταν ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών βουλευτών του ζητούν να αποχωρήσει.

Η Καμάλα Χάρις μετονομάστηκε σε «αντιπρόεδρο Τραμπ»

Ίσως το μεγαλύτερο ολίσθημα του Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου έγινε νωρίς, όταν αναφέρθηκε στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως «αντιπρόεδρο Τραμπ», λέγοντας ότι την επέλεξε επειδή πίστευε ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ.

Ακόμα και πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν είχε μπερδέψει ένα σημαντικό όνομα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και μείωσε αμέσως τις προσδοκίες για την απόδοσή του.
«Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν καθώς παρουσίαζε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σίγουρα δεν είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η γκάφα προκάλεσε αμέσως αναστεναγμούς, καθώς ο Μπάιντεν έπιασε τον εαυτό του και είπε στον Ζελένσκι: «Πρόεδρος Πούτιν; Θα νικήσεις τον πρόεδρο Πούτιν».

Πολλοί Δημοκρατικοί επιθυμούν ανοιχτά την Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο. Ο Μπάιντεν δεν αναγνώρισε αυτή την ένταση, αλλά ανέφερε τη Χάρις μόνο ως απάντηση σε αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με το αν πιστεύει ότι έχει την ικανότητα να τον αντικαταστήσει.
«Δεν θα την επέλεγα αν δεν πίστευα ότι είχε τα προσόντα να γίνει πρόεδρος», δήλωσε ο Μπάιντεν, επικαλούμενος το βιογραφικό της Χάρις από εισαγγελέας μέχρι τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Μπάιντεν: «Πρέπει να τελειώσω αυτή τη δουλειά»

Αλλά απαντώντας σε μεταγενέστερη ερώτηση αναγνώρισε ότι είχε απομακρυνθεί από την προεκλογική του υπόσχεση για το 2020 να αποτελέσει «γέφυρα» προς μια νέα γενιά Δημοκρατικών. «Αυτό που άλλαξε ήταν η σοβαρότητα της κατάστασης που κληρονόμησα», είπε, χωρίς να πει λέξη για τον αντιπρόεδρό του.
Επανειλημμένα είπε: «Πρέπει να τελειώσω αυτή τη δουλειά».

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με τον Μπάιντεν να ερωτάται ευθέως αν θα παραιτηθεί για χάρη της Χάρις, αν δει δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Τραμπ. «Όχι, εκτός αν επιστρέψουν και πουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις», απάντησε ο Μπάιντεν. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ψιθυριστά επί σκηνής, «Καμία δημοσκόπηση δεν το λέει αυτό».

Ανέφερε το έργο του στο ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου μιλώντας εκτενώς για το ΝΑΤΟ και την αξία του για τις Ηνωμένες Πολιτείες - ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά του θέματα απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος είναι ανοιχτά επιφυλακτικός απέναντι στη συμμαχία και κάποτε πρότεινε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ τα οποία θεωρούσε παραβατικά.
Ο Μπάιντεν προσδέθηκε σε μια αμερικανική παράδοση που εκτείνεται "από τον Τρούμαν στον Ρέιγκαν και σε μένα" για την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ. «Κάθε Αμερικανός πρέπει να αναρωτηθεί στον εαυτό του, είναι ο κόσμος ασφαλέστερος με το ΝΑΤΟ;» ρώτησε.

«Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ με Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ»

Αργότερα, για να διαβεβαιώσει έναν Ευρωπαίο δημοσιογράφο που ρωτούσε για τις κυβερνήσεις στην ήπειρο αυτή που ανησυχούσαν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει, ο Μπάιντεν ξεκίνησε μια λεπτομερή εξιστόρηση του πώς βοήθησε να εισαχθεί η Φινλανδία στη συμμαχία. Μετά από αυτό, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς θα πιέσει την Κίνα για την υποστήριξη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της κατά της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να είναι σε θέση να συναλλάσσεται με τον Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Τότε ακούστε τον (Τραμπ)»: Η απάντηση Μπάιντεν σε δημοσιογράφο πριν αποχωρήσει από τη σκηνή

Ωστόσο, πριν αποχωρήσει από τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε μια ακόμη ερώτηση από δημοσιογράφο, ο οποίος αναφέρθηκε στο λάθος που έκανε, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ ως αντιπρόεδρό του.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι ο Τραμπ τον επικρίνει αυτή τη στιγμή για το λάθος και τον ρώτησε αν έχει να δώσει κάποια απάντηση. Τότε ο Μπάιντεν του είπε με ύφος σαρκαστικό: «Τότε ακούστε τον (Τραμπ)»

Συνολικά, ο Μπάιντεν μίλησε δυναμικά και με ευχέρεια για την εξωτερική πολιτική, ένα από τα αγαπημένα του θέματα.Αλλά το επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου δεν ήταν πραγματικά η εξωτερική πολιτική, αλλά η καθησύχαση των Δημοκρατικών και του κόσμου ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να είναι σε θέση να γίνει πρόεδρος και να νικήσει τον Τραμπ.
Αυτό δείχνει πώς ακόμη και τα δυνατά σημεία του Μπάιντεν επισκιάζονται από ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητές του.

Κάθε πολιτικός έχει μια σειρά από ατάκες. Και όποτε μπορούσε ο Μπάιντεν, επέστρεφε στα αγαπημένα του σημεία ομιλίας.Ήταν ένας τρόπος να απαντήσει στην ερώτηση χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να πει κάτι αυθόρμητο ή καινούργιο.

Χωρίς χρονικό περιορισμό στις απαντήσεις του, όπως στο ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν συνέχισε για αρκετά λεπτά τη φορά να διηγείται ιστορίες για τις επαφές του με ξένους ηγέτες και να επιχειρηματολογεί υπέρ της επανεκλογής του.

Απάντησε λεπτομερώς στις ερωτήσεις - σε αντίθεση με το ντιμπέιτ

Οι απαντήσεις του Μπάιντεν δεν είχαν πολλά πυροτεχνήματα - με την πολυαναμενόμενη εκδήλωση να μοιάζει μερικές φορές περισσότερο με διάλεξη δεξαμενής σκέψης παρά με προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των ψηφοφόρων. Μπήκε σε λεπτομερείς λεπτομέρειες σχετικά με τη γεωπολιτική και απαρίθμησε αριθμούς - ζητώντας όμως κάποια στιγμή να μην τον κρατήσουν σε ακριβή αριθμό.
Αν και δεν έσβησε τα παραπατήματα και τα κενά βλέμματα από το ντιμπέιτ, έδειξε ότι μπορούσε να εμπλακεί με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για μια σειρά θεμάτων χωρίς να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του.
Εξακολουθούσε να υπάρχει τακτικός βήχας και καθαρισμός του λαιμού.Και μερικές φορές χαμήλωσε τη φωνή του σε έναν βραχνό ψίθυρο που θύμιζε το γδούπος της φωνής του τη νύχτα του ντιμπέιτ.

Συνολικά, η παρουσίασή του ήταν μια υπενθύμιση ότι ο κόσμος είναι επικεντρωμένος πάνω του τώρα για πιθανά ολισθήματα και λάθη, το είδος της πίεσης που είναι απίθανο να εξαφανιστεί για όσο καιρό ο Μπάιντεν επιμένει ότι θα παραμείνει στην κούρσα.

Με πληροοφορίες από AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.