Κοσμος

Απόηχος Ψυχρού Πολέμου: Το σχέδιο των ΗΠΑ για πυραύλους στη Γερμανία και η απειλή της Ρωσίας

Οι πύραυλοι εδάφους με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων απαγορεύτηκαν μέχρι το 2019

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot
Το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot © EPA/MARTIN DIVISEK

Γερμανία: Το αμερικανικό σχέδιο για πυραύλους και η ρωσική απειλή

Ένα σχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις την Πέμπτη, καθώς οι υποστηρικτές του δήλωσαν ότι καθιστά την Ευρώπη ασφαλέστερη και οι επικριτές του προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ανταγωνισμό με τη Ρωσία και να πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η συμφωνία, που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, προβλέπει την ανάπτυξη δυνατοτήτων από το 2026 στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των SM-6, των Tomahawk και των αναπτυξιακών υπερηχητικών όπλων με μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτό που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Το θέμα θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στον συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και να δώσει τροφή για την προεκλογική εκστρατεία του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενόψει των τοπικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να σημειώσει καλές επιδόσεις.

Η Γερμανία είναι μία από τις πολλές χώρες του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα και η εγχώρια αντίθεση σε τέτοιες αναπτύξεις χρονολογείται από την εποχή που η τότε Δυτική Γερμανία ήταν κράτος πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Εδώ και καιρό παλεύουμε με το ερώτημα πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια αποτρεπτική δύναμη που να διασφαλίζει το έδαφος της δικής μας συμμαχίας, αλλά και της Γερμανίας, με συμβατικές επιλογές», δήλωσε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι - δεδομένης της αντιδημοτικότητας του κεντροαριστερού συνασπισμού του Σολτς - θα μπορούσαν να είναι στην εξουσία κατά τη στιγμή που θα αναπτυχθούν οι πύραυλοι, υποστήριξαν επίσης την κίνηση.

Ωστόσο, ο εταίρος του Σολτς στον συνασπισμό των Πρασίνων διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί σωστά για την απόφαση και ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό που συμφωνήθηκε μόνο μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Ρωσία: Υποσχέται ότι θα απαντήσει στην «απειλητική» ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είχε προβλέψει την αμερικανο-γερμανική πυραυλική κίνηση, την οποία χαρακτήρισε ως σχεδιασμένη για να εκφοβίσει τη Ρωσία και η οποία αποσταθεροποιεί περαιτέρω την περιφερειακή ασφάλεια και τις στρατηγικές σχέσεις.

«Οι απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία εξισορροπητικών αντιμέτρων από τις αρμόδιες ρωσικές κρατικές υπηρεσίες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα και διεξάγονται σε συστηματική βάση», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.

«Χωρίς νεύρα, χωρίς συναισθήματα, θα αναπτύξουμε μια στρατιωτική απάντηση, πρώτα απ' όλα, σε αυτό το νέο παιχνίδι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς με πυρηνικές δυνατότητες και στη συνέχεια να εξετάσει πού θα τους αναπτύξει, αφού οι ΗΠΑ έφεραν παρόμοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.

Προηγουμένως είχε μιλήσει για συμφωνία να μην αναπτυχθούν τέτοιοι πύραυλοι στον ρωσικό αποκλεισμό της Βαλτικής, το Καλίνινγκραντ, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ επανέλαβαν την παραγωγή τους, τους έφεραν στη Δανία για ασκήσεις και τους πήγαν επίσης στις Φιλιππίνες.

Οι πύραυλοι εδάφους με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων απαγορεύτηκαν μέχρι το 2019 βάσει της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπογράφηκε το 1987 από τον πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη INF το 2019, λέγοντας ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.