Κοσμος

Χάος ή συνασπισμός στη Γαλλία: Τι γίνεται τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές

Τα σενάρια μετά και την τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους μετά το άκουσμα των exit poll
©YOAN VALAT/ EPA

Γαλλία: Χάος ή συνασπισμός μετά τις βουλευτικές εκλογές

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τα μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου της Γαλλίας να σχηματίσουν έναν συνασπισμό ικανό να συγκεντρώσει μια «συμπαγή» πλειοψηφία. Έσπασε τη σιωπή του μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής σε επιστολή που δημοσιεύθηκε σε περιφερειακές εφημερίδες.

Το κατακερματισμένο κοινοβούλιο της Γαλλίας σημαίνει ότι ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι γεμάτος εμπόδια. Μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας βρίσκεται μπροστά μας.

Ορισμένα πιθανά σενάρια:

Κυβέρνηση μειοψηφίας;

Η αιφνιδιαστική νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (ΝΛΜ) στις βουλευτικές εκλογές επέφερε ένα εντυπωσιακό πλήγμα στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος ήταν βέβαιος για τη νίκη του. Ωστόσο, απέχει πολύ από μια λειτουργική πλειοψηφία.

Το Μέτωπο - που αποτελείται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το σκληρά αριστερό «Ανυπότακτη Γαλλία», τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα - λέει ότι ο Μακρόν πρέπει να ορίσει έναν πρωθυπουργό από τις τάξεις της αριστερής συμμαχίας, καθώς είναι το μπλοκ με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, το μπλοκ δεν μπόρεσε να προτείνει έναν συναινετικό υποψήφιο. Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λικ Μελενσόν λέει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από το κόμμα του, αλλά οι πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές αρνούνται.

Οι παρατηρήσεις του Μακρόν υποδηλώνουν ότι δεν θα ορίσει πρωθυπουργό από το Μέτωπο. Στην επιστολή του, κάλεσε να σχηματιστεί συνασπισμός από πολιτικές δυνάμεις με «δημοκρατικές αξίες» - που συνήθως νοείται ότι αποκλείουν τη σκληρή αριστερά και την ακροδεξιά.

Μεγάλος Συνασπισμός;

Ο Μακρόν προτρέπει σε έναν ευρύ συνασπισμό των κυρίαρχων κομμάτων, αποκλείοντας εμμέσως οποιαδήποτε συμμετοχή δεξιών ή αριστερών άκρων. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα μπορούσε δυνητικά να εκτείνεται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στα αριστερά έως το κύριο συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR) στα δεξιά.

Ο Μακρόν και πολλοί στην ευρύτερη πολιτική τάξη θεωρούν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο ήταν μια δύναμη στη γαλλική πολιτική κατά τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει δημάρχους σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, σέβεται τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αξίες της. Αντίθετα, η «Ανυπότακτη Γαλλία» θεωρείται από τους επικριτές ως ένα αντιδραστικό, περιθωριακό κόμμα, κάτι που το ίδιο αρνείται.

Αλλά από την πλευρά του, το LR έχει μέχρι στιγμής δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό. Αυτό αφήνει μόνο μια ομάδα ικανή να σχηματίσει πλειοψηφία, που περιλαμβάνει το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν «Μαζί», τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Η Γαλλία δεν είναι συνηθισμένη στο είδος της μετεκλογικής δημιουργίας συνασπισμών που είναι συνηθισμένο στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή οι Κάτω Χώρες. Η Πέμπτη Δημοκρατία της σχεδιάστηκε το 1958 από τον ήρωα του πολέμου Σαρλ ντε Γκωλ για να δώσει μεγάλες, σταθερές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στους προέδρους, και αυτό έχει δημιουργήσει μια συγκρουσιακή πολιτική κουλτούρα χωρίς παράδοση συναίνεσης και συμβιβασμού.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία;

Αυτό θα ήταν απροσδόκητο ενδεχόμενο  για τη Γαλλία. Το σύνταγμα λέει ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για άλλους 12 μήνες. Μια άλλη πιθανότητα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις αλλά δεν θα επιβλέπει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η σύγχρονη Γαλλία δεν χρειάστηκε ποτέ να καταφύγει σε μια τέτοια επιλογή. Θα εξακολουθούσε να απαιτεί την υποστήριξη του κοινοβουλίου και θα ήταν απίθανο να εξασφαλίσει την έγκριση των νομοθετών, εκτός εάν είχαν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.