Κοσμος

Μαγειρικό λάδι και καύσιμα μεταφέρονταν στα ίδια βυτιοφόρα στην Κίνα

Κινέζοι καταναλωτές στράφηκαν σε ξένες μάρκες που θεωρούνται πιο αξιόπιστες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Κίνα: Μαγειρικό λάδι και καύσιμα μεταφέρονται στα ίδια βυτιοφόρα 

Η επιτροπή ασφάλειας τροφίμων της Κίνας θα διερευνήσει την φερόμενη χρήση βυτιοφόρων για τη μεταφορά μαγειρικού λαδιού, ανέφεραν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω φόβων για πιθανή μόλυνση των τροφίμων.

Η τοπική εφημερίδα The Beijing News ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα βυτιοφόρα της κρατικής εταιρείας αποθήκευσης καυσίμων Sinograin βρέθηκαν να μεταφέρουν προϊόντα διατροφής όπως μαγειρικό λάδι, σογιέλαιο και σιρόπι, χωρίς να καθαρίζουν τα βυτιοφόρα ενδιάμεσα.

Η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων θα πραγματοποιήσει ειδική συνάντηση με την κρατική υπηρεσία σχεδιασμού, την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, την Κρατική Διοίκηση Σιτηρών και Αποθεμάτων και άλλα υπουργεία για να συζητήσουν και να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV.

Τα κινεζικά προϊόντα διατροφής έχουν τεθεί υπό έλεγχο στο εσωτερικό και σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από μια σειρά σκανδάλων, ιδίως το θανατηφόρο σκάνδαλο με το γάλα το 2008, όπου βρέθηκε βρεφικό γάλα που περιείχε τη βιομηχανική χημική ουσία μελαμίνη.

Το Πεκίνο προσπάθησε να εντείνει τους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων και να διαβεβαιώσει τους εισαγωγείς ότι τα προϊόντα του είναι ασφαλή, ενώ ορισμένοι Κινέζοι καταναλωτές στράφηκαν σε ξένες μάρκες που θεωρούνται πιο αξιόπιστες.

Το Beijing News την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το θέμα του μαγειρικού ελαίου ήταν ένα «ανοιχτό μυστικό» στον κλάδο των μεταφορών και το CCTV το χαρακτήρισε «ισοδύναμο με δηλητηρίαση», ακόμη και αφού η Sinograin εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι διέταξε έρευνα για το αν οι μεταφορείς που έφευγαν και έμπαιναν στις αποθήκες της ήταν σύμφωνοι με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγή: Reuters