Κοσμος

Πόσο καθοριστική ήταν η ανακοίνωση Κλούνεϊ για την υποψηφιότητα Μπάιντεν;

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Γερουσίας Τσακ Σούμερ παραμένει στο πλευρό του προέδρου των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο καθοριστική ήταν η ανακοίνωση Κλούνεϊ για την υποψηφιότητα Μπάιντεν;
© EPA/BONNIE CASH

Mπάιντεν: Η ανακοίνωση Τζορτζ Κλούνεϊ ίσως έβαλε τέλος στην υποψηφιότητα του

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοί του νόμιζαν ότι είχαν αναχαιτίσει τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών και τωνδωρητών του μετά την πανωλεθρία στο ντιμπέιτ. Όμως μια σειρά παρεμβάσεων άσκησε μεγαλύτερη πίεση στην εκστρατεία, την ώρα που ο πρόεδρος ετοιμάζεται να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θεωρείται η επόμενη μεγάλη δοκιμασία του.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί νομοθέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν συντάσσονται με τον Τζο Μπάιντεν. Η εκπρόσωπος Νάνσι Πελόζι δήλωσε χθες στην εκπομπή "Morning Joe" του MSNBC ότι «ο χρόνος τελειώνει» για τον πρόεδρο να λάβει μια απόφαση, σχόλια που εξέπληξαν αρκετούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τους Times. Η ίδια δήλωσε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβει, αλλά τα διφορούμενα σχόλια θεωρήθηκε ότι προσφέρουν χώρο σε άλλους Δημοκρατικούς να μιλήσουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
© EPA / STAN GILLILAND

Ώρες αργότερα, ο Πίτερ Γουέλτς από το Βερμόντ έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που κάλεσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό που είδαμε» στο ντιμπέιτ, δήλωσε ο Γουέλτς στους Times, προσθέτοντας ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία θα ήταν «καταστροφή».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν ακόμη πιο άμεσος. Ο ηθοποιός, ο οποίος συνδιοργάνωσε τον περασμένο μήνα στο Λος Άντζελες έναν έρανο ύψους 28 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Μπάιντεν, έγραψε στους Times ότι η εμφάνιση του προέδρου στο ντιμπέιτ δεν ήταν μεμονωμένη: «Είναι καταστροφικό να το λέω, αλλά ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο ήμουν μαζί πριν από τρεις εβδομάδες στη φιλανθρωπική εκδήλωση δεν ήταν ο Τζο "big F-ing deal" Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο ντιμπέιτ».

Πρόκειται επίσης για ένα ακόμη πλήγμα για τον μεγιστάνα του Χόλιγουντ Τζέφρι Κάτζενμπεργκ καθώς οι δωρητές έχουν κατηγορήσει τον συμπρόεδρο της εκστρατείας του Μπάιντεν ότι υποβαθμίζει την υγεία του. Ο Κάτζενμπεργκ πρωτοστάτησε στις προσπάθειες να πείσει τον Κλούνεϊ να παραμείνει στο πλευρό του Μπάιντεν.

Άλλοι δωρητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους. Ο Άντριου Τομπάιας, κορυφαίος χρηματοδότης και πρώην ταμίας της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, δήλωσε στους Times ότι το κόμμα θα πρέπει να διοργανώσει μια "μίνι-προκριματική εκλογή" για την επιλογή του αντικαταστάτη του Μπάιντεν. Και ο επενδυτής Whitney Tilson δήλωσε στους Financial Times ότι μια αποχώρηση του Biden θα "τραβούσε την προσοχή και την ενέργεια από τους δωρητές που κάθονται όλοι εκεί και δεν δίνουν σε κανέναν".

Ορισμένοι δωρητές δήλωσαν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων ο Άλεξ Σόρος, γιος του Τζορτζ Σόρος, και ο Τζέιμς Κόστος, πρώην στέλεχος του HBO, ο οποίος παρευρέθηκε στον έρανο στο Λος Άντζελες.

Η άποψη του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ θα μπορούσε να είναι καθοριστική. Δεδομένης της σχέσης του ηγέτη της πλειοψηφίας με τη Wall Street, έχει ακούσει πολλά από θυμωμένους δωρητές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακούει το DealBook. Ο Σούμερ υποστήριξε δημόσια τον Μπάιντεν χθες - «Όπως έχω καταστήσει σαφές επανειλημμένα δημόσια και ιδιωτικά, υποστηρίζω τον Πρόεδρο Μπάιντεν», είπε- αφού το Axios ανέφερε ότι είχε δώσει σήμα σε δωρητές ότι ήταν ανοιχτός σε μια αλλαγή.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Μπάιντεν για το ΝΑΤΟ θα έχει μεγάλη σημασία. Οι δωρητές δήλωσαν στο DealBook ότι θα παρακολουθούν στενά τον Μπάιντεν καθώς θα σκέφτονται τι θα κάνουν στη συνέχεια.

Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους: Οι απεσταλμένοι στη σύνοδο κορυφής έχουν αρχίσει να κανονίζουν συναντήσεις με συμβούλους του Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg, αντανακλώντας τις αυξανόμενες αμφιβολίες για μια νίκη του Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Πηγή: Bloomberg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.