Κοσμος

Χειραψία Μητσοτάκη με Μπάιντεν και τετ α τετ με Μπλίνκεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σε λίγη ώρα η συνάντηση «μικρής διαρκείας» του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και η χειραψία με Μπάιντεν - Σε λίγη ώρα η συνάντηση «μικρής διαρκείας» του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν 

Ένα ενδιαφέρον και σύντομο τετ α τετ είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εκτός προγράμματος με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ με τον οποίο είχε θερμή συζήτηση επί αρκετή ώρα.

Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομο διάλογο και χειραψία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με την ευκαιρία της «οικογενειακής φωτογραφίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χειραψία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ © screen grab/ pool ert
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μπλίνκεν © JIM LO SCALZO/ EPA

Συνάντηση «μικρής διαρκείας» Μητσοτάκη – Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης

Το φορμάτ του νέου αλλά πιο σύντομης διάρκειας από ποτέ ελληνοτουρκικού ραντεβού δεν θα αλλάξει σε σχέση με εκείνο που καταγράφεται σε όλα τα προηγούμενα: το μοντέλο 3+3.

Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν καθώς και από τους διπλωματικούς συμβούλους τους, Άννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς. Ορατό είναι το ενδεχόμενο οι υπουργοί να παραμείνουν λίγο παραπάνω στην αίθουσα για πριβέ διάλογο, ανάλογα με τις εντολές που θα πάρουν από τους ηγέτες για να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα και να μπουν στα… πρακτικά του εν εξελίξει διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας.

Το γεγονός ότι η Αθήνα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα, κοινώς οι χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, πιστοποιείται από την αποστροφή αρμόδιων πηγών ότι «οι βασικές επαφές» μεταξύ των δύο ηγετών θα προγραμματιστούν για τον προσεχή Σεπτέμβριο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Εκτός απροόπτου τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο αναμένεται η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Συνεπώς οι ηγέτες και υπουργοί θα βρεθούν στην Άγκυρα, στο Ακ Σαράι όπου ο Μητσοτάκης βρέθηκε τον περασμένο Μάιο για να σηματοδοτηθεί μια νέα φάση ελληνοτουρκικής «κανονικότητας».