Κοσμος

Οι διάσημοι που ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα

«Σε αγαπάω, αλλά…» του είπε ο άλλοτε ένθερμος υποστηρικτής του, Τζορτζ Κλούνεϊ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν: Ποιοι διάσημοι του ζητούν να αποσυρθεί από τις εκλογές
Τζο Μπάιντεν: Ποιοι διάσημοι του ζητούν να αποσυρθεί από τις εκλογές © FABIAN STRAUCH/ EPA

Τζο Μπάιντεν: Ποιοι διάσημοι του ζητούν να αποσυρθεί από τις εκλογές - «Σε αγαπάω, αλλά…» είπε ο άλλοτε ένθερμος υποστηρικτής του Τζορτζ Κλούνεϊ

Γυρίζουν την πλάτη στον Τζο Μπάιντεν οι διάσημοι; Πολλοί από αυτούς φαίνεται πως ναι, αφού του ζητούν να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. 

Η εμφάνιση του Μπάιντεν έκανε πολλούς να αμφισβητήσουν την καταλληλότητά του για το αξίωμα και την ικανότητά του να διεκδικήσει την επανεκλογή του - ιδίως με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής και τις δημοσκοπήσεις που τον τοποθετούν πίσω από τον πρόσφατα καταδικασμένο για κακούργημα αντίπαλό του.Τελευταία πρόσθήκη σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της αντικατάστασής του είναι ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο άλλοτε μεγάλος υποστηρικτής του Τζο Μπάιντεν, με άρθρο του στους New York Times επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί άλλος υποψήφιος για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο μου και πιστεύω σε αυτόν. Πιστεύω στον χαρακτήρα του. Πιστεύω στην ηθική του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κέρδισε πολλές από τις μάχες που αντιμετώπισε.

Αλλά η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη ενάντια στο χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί. Είναι οδυνηρό να το λέω, αλλά ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο ήμουν μαζί πριν από τρεις εβδομάδες στη φιλανθρωπική εκδήλωση δεν ήταν ο Τζο Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο debate», είπε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2m0ztdewytd)

Κλούνει για Μπάιντεν: «Πρόκειται για την ηλικία. Τίποτα περισσότερο»

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ήταν κουρασμένος; Ναι. Ήταν κρυωμένος; Ίσως. Αλλά οι ηγέτες του κόμματός μας πρέπει να σταματήσουν να μας λένε ότι 51 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είδαν αυτό που μόλις είδαμε. Είμαστε όλοι τόσο τρομοκρατημένοι από την προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ που επιλέξαμε να αγνοήσουμε κάθε προειδοποιητικό σημάδι. Η συνέντευξη του Τζορτζ Στεφανόπουλου απλώς ενίσχυσε αυτό που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ως Δημοκρατικοί, κρατάμε συλλογικά την αναπνοή μας ή χαμηλώνουμε την ένταση κάθε φορά που βλέπουμε τον πρόεδρο, τον οποίο σεβόμαστε, να βγαίνει από το Air Force One ή να επιστρέφει σε ένα μικρόφωνο για να απαντήσει σε μια ερώτηση χωρίς σενάριο.

Πρόκειται για την ηλικία. Τίποτα περισσότερο. Αλλά και τίποτα που μπορεί να αντιστραφεί. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο. Συν τοις άλλοις, δεν θα κερδίσουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα χάσουμε τη Γερουσία. Αυτή δεν είναι μόνο η γνώμη μου, αυτή είναι η γνώμη κάθε γερουσιαστή και μέλους του Κογκρέσου και κυβερνήτη με τον οποίο έχω μιλήσει κατ’ ιδίαν. Κάθε ένας από αυτούς, ανεξάρτητα από το τι λέει δημόσια…

Ας ακούσουμε τον Wes Moore και την Kamala Harris και την Gretchen Whitmer και τον Gavin Newsom και τον Andy Beshear και τον J.B. Pritzker και άλλους. Ας συμφωνήσουμε οι υποψήφιοι να μην επιτίθενται ο ένας στον άλλον, αλλά, στον σύντομο χρόνο που έχουμε, να επικεντρωθούν σε αυτό που θα κάνει αυτή τη χώρα να πετάξει ψηλά. Τότε θα μπορούσαμε να πάμε στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα και να το βρούμε».

Ποιοι διάσημοι τάσσονται υπέρ της αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν

Ο εν ενεργεία πρόεδρος έχει χάσει κρίσιμο κεφάλαιο υποστήριξης από συναδέλφους, δωρητές και αρκετές μεγάλες προσωπικότητες. Όπως φαίνεται, ο Μπάιντεν αγωνίζεται να κρατήσει δίπλα του ένα ηχηρό τμήμα της ψήφου των κρίσιμη υποστήριξη από τους συναδέλφους του, τους δωρητές και αρκετές μεγάλες προσωπικότητες. Πράγματι, φαίνεται ότι ο Μπάιντεν χάνει ένα ηχηρό τμήμα της ψήφου των Δημοκρατικών: Το Χόλιγουντ, με αρκετές διασημότητες να τον καλούν να αποχωρήσει.

Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ είναι μία ακόμη διασημότητα που προσχώρησε σε αυτές τις εκκλήσεις. Ο Κινγκ είχε υποστηρίξει τον Μπάιντεν στις προηγούμενες εκλογές και τώρα ζήτησε από τον πρόεδρο να κάνει στην άκρη.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας καλός πρόεδρος, αλλά ήρθε η ώρα - προς το συμφέρον της Αμερικής που τόσο ξεκάθαρα αγαπά - να ανακοινώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή», δήλωσε μέσω Χ.

Χωρίς να χάσει την ευκαιρία, ο Ίλον Μασκ έσπευσε να απαντήσει με troll-posting: «Ακόμα και ο Στίβεν Κινγκ ψηφίζει τον Τραμπ!»

Ο παρουσιαστής Στίβεν Κολμπέρ, στο πρώτο του Late Show μετά το ντιμπέιτ, δήλωσε ότι παρακολουθώντας την καταστροφική εμφάνιση του Biden «έχασα ένα χρόνο από τη ζωή μου».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του είπε: «Πιστεύω ότι (ο Μπάιντεν) είναι αρκετά καλός άνθρωπος. Είναι αρκετά καλός πρόεδρος ώστε να βάλει τις ανάγκες της χώρας πάνω από τις ανάγκες του εγωισμού του. Και όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό, είναι πιθανό ότι το να παραδώσει την ηγεσία σε μια νεότερη γενιά είναι το σωστό για το γενικότερο καλό».

The Worst Debate Of All Time | Biden: "Challenge Me At The Convention" | Two Competing Virtues


Αντίστοιχα, ο σκηνοθέτης του «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» Ρομπ Ράινερ σχολίασε: «Αν κερδίσει ο καταδικασμένος εγκληματίας, χάνουμε τη Δημοκρατία μας. Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε αποτελεσματικά τις ΗΠΑ με τιμή, αξιοπρέπεια και αξιοπρέπεια. Ήρθε η ώρα ο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί».


Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ πρόσθεσε μια διαφορετική εκδοχή στα επιχειρήματά του κατά του Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο MSNBC, ο Μουρ κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι διαπράττει «κακοποίηση ηλικιωμένων», πιέζοντας τον Μπάιντεν να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία.

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι νομίζω ότι υπάρχει μια μορφή κακοποίησης ηλικιωμένων που συμβαίνει εδώ, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα και οι άνθρωποι που είναι μέρος του μηχανισμού τον πιέζουν και τον πιέζουν να παραμείνει», δήλωσε ο Μουρ. «Δεν ξέρω για εσάς, αλλά παρά τις επικρίσεις μου προς τον Μπάιντεν, το να παρακολουθώ το ντιμπέιτ πριν από μια εβδομάδα ήταν σπαρακτικό«, συνέχισε. «Ήταν σαν να φαντάζεσαι ότι ήταν ο πατέρας σου εκεί πάνω. Σκέφτομαι, γιατί κανείς δεν κάνει τίποτα; Γιατί τον άφησαν να βγει στη σκηνή σε αυτή την κατάσταση; Ποιος τον προσέχει; Ποιος τον προσέχει αυτή τη στιγμή»;

Μια άλλη φωνή ήταν αυτή του συνδημιουργού της εμβληματικής σειράς «Lost» Ντέιμον Λίντελοφ, ο οποίος επίσης ζήτησε από τον Biden να παραιτηθεί: «Ο Μπάιντεν πρέπει να φύγει και οι Δημοκρατικοί πρέπει να ξυπνήσουν«, έγραψε στο Deadline, προτρέποντας να σταματήσουν οι δωρεές στο Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι «να υπάρξει αλλαγή στην κορυφή του ψηφοδελτίου».

«Είμαι δια βίου Δημοκρατικός και αγαπώ την περίπλοκη, ένδοξη χώρα μου», ανέφερε στο δημοσίευμα. «Δεν το γράφω αυτό ανώνυμα γιατί ζητώ από άλλους που βρίσκονται σε θέσεις επιρροής να κάνουν το ίδιο. Δεν ξέρω αν αυτά που έχω να πω θα έχουν σημασία, αλλά ξέρω τι μου λένε τα μάτια μου, τα αυτιά μου και η καρδιά μου. Κοιμήθηκα στο τιμόνι και ήρθε η ώρα να ξυπνήσω, γαμώτο (...) Προτείνω ένα DEMbargo. Χωρίς επιταγές. Ούτε κλικ σε συνδέσμους ActBlue. Για κανέναν».

Την έκκληση για μποϊκοτάζ των δωρεών προς το Δημοκρατικό Κόμμα επανέλαβε η κληρονόμος της Disney Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ, δισέγγονη του Ουόλτ και επί μακρόν δωρητής των Δημοκρατικών, η οποία προειδοποίησε ότι το GOP θα κερδίσει τον Νοέμβριο αν δεν γίνει αλλαγή υποψηφίου, προσθέτοντας: «Σκοπεύω να σταματήσω κάθε συνεισφορά στο κόμμα εκτός και αν αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου».

Ένας άλλος από τους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, ο συνιδρυτής του Netflix Ριντ Χέιστινγκς, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στους New York Times: «Ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη για να επιτρέψει σε έναν σθεναρό ηγέτη των Δημοκρατικών να νικήσει τον Τραμπ και να μας κρατήσει ασφαλείς και ευημερούντες».

Παρά τις εκκλήσεις και τα μποϊκοτάζ, ο νυν πρόεδρος επιμένει στο να θέσει υποψηφιότητα και στην ικανότητά του να κερδίσει ξανά. Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε στους Δημοκρατικούς την Δευτέρα (8/7), δήλωσε ότι είναι «σταθερά αποφασισμένος να παραμείνει σε αυτόν τον αγώνα, να τρέξει αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους και να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Είπε επίσης ότι είχε «εκτενείς συζητήσεις με την ηγεσία του κόμματος, τους εκλεγμένους αξιωματούχους, τα μέλη της βάσης και κυρίως τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών» και ότι «άκουσε τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι - τους καλόπιστους φόβους και τις ανησυχίες τους για το τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Δεν είμαι τυφλός απέναντί τους».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα αν δεν πίστευα απόλυτα ότι είμαι το καλύτερο πρόσωπο για να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ το 2024 (...) Είχαμε μια διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων των Δημοκρατικών και οι ψηφοφόροι μίλησαν ξεκάθαρα και αποφασιστικά. Οι ψηφοφόροι - και μόνο οι ψηφοφόροι - αποφασίζουν για τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος».

Επομένως δεν σχεδιάζεται η παράδοση της σκυτάλης.

Μένει να δούμε αν ο Μπάιντεν μπορεί να αντέξει την καταιγίδα, σε ποιο βαθμό οι διάσημοι υποστηρικτές καθορίζουν τις ψήφους και αν μπορεί να συσπειρώσει ξανά τους ένθερμους υποστηρικτές του εγκαίρως για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, αν συνεχίσει να χάνει κρίσιμη υποστήριξη από σημαντικές φωνές και δωρητές της βιομηχανίας του θεάματος, οι φόβοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται ότι η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο ανοίγει τον δρόμο στον Ντόναλντ Τραμπ για να επανέλθει στον Λευκό Οίκο.

Με πληροφορίες από Euronews

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.