Κοσμος

F-16 στην Ουκρανία με έγκριση ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει σημαντική βοήθεια

Ικανοποιημένος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
F-16 στην Ουκρανία με έγκριση ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ πρόκειται να εγκρίνει σημαντική βοήθεια
F-16 στην Ουκρανία με έγκριση ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ πρόκειται να εγκρίνει σημαντική βοήθεια © EPA/KATERYNA KLOCHKO

ΝΑΤΟ: Στέλνει F-16 στην Ουκρανία - Ικανοποιημένος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον

Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (10/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. «Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσινγκτον. Θα υπάρξει, ιδίως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

2024 NATO Public Forum | Day 1, 10 July 2024

Στόλτενμπεργκ: Συμφωνία για σημαντική ενίσχυση της Ουκρανίας 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον, τόνισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να παραμείνουν ένας «πιστός» σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι αναμένει πως οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό πακέτο για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα χρησιμεύσει ως γέφυρα για την ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.

Επιπλέον, σημείωσε, ενώ το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία επικείμενη στρατιωτική απειλή εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Συμμαχίας, βλέπει ένα μοτίβο αυξημένων ρωσικών εχθρικών πράξεων που κυμαίνονται από την παραπληροφόρηση έως την δολιοφθορά.

Σολτς: Θα εκπληρώσουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα στο ΝΑΤΟ

Ως «μεγάλο βήμα» περιέγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την τρέχουσα υποστήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας, καλώντας ταυτόχρονα τους εταίρους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον συστήματα.

«Κατά την άποψή μου, αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Σολτς από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Τον περασμένο Απρίλιο η Ουκρανία ζήτησε επτά συστήματα αεράμυνας, εκ των οποίων η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει τα τρία. «Η Γερμανία έκανε ένα μεγάλο βήμα για να το ενθαρρύνει, προκειμένου να πείσει και άλλους ότι αυτό είναι απαραίτητο. Αν δε είχαμε προηγηθεί, αυτό το βήμα τώρα δεν θα γινόταν», δήλωσε ο καγκελάριος, λίγο πριν από την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι υποσχέθηκαν στην Ουκρανία πέντε συστήματα Patriot.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί επαρκή την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία θα καταγραφεί και σε κοινή δήλωση των 32 κρατών-μελών. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ «θα δημιουργήσει ένα επίπεδο σαφήνειας στο οποίο η Ουκρανία θα μπορεί να βασιστεί» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «μεγάλη επιτυχία ενότητας» και «δείγμα αποφασιστικότητας» που επέδειξε η Συμμαχία. «Το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ κάνει το παν προκειμένου να παραμείνει μια ισχυρή συμμαχία», πρόσθεσε. Στο κείμενο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται «μη αναστρέψιμη».

«Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτό μας δίνει μια πολύ ιδιαίτερη ευθύνη και μπορώ να πω πολύ ξεκάθαρα εδώ ότι θα εκπληρώσουμε, θα εκπληρώσω, αυτή την ευθύνη», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ικανοποίηση Ζελένσκι για τα F-16

«Είμαι ευγνώμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία και την Ολλανδία για τη λήψη πρακτικών μέτρων για την επίτευξη του στόχου όλων των Ουκρανών: την ενίσχυση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας με αεροσκάφη F-16» , δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Ουκρανικά αεροσκάφη: Αναμένω ότι ο συνασπισμός δυνατοτήτων της πολεμικής μας αεροπορίας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την ένταξη νέων συμμετεχόντων. Τα F-16 φέρνουν πιο κοντά τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη, αποδεικνύοντας ότι η τρομοκρατία πρέπει να αποτύχει παντού και ανά πάσα στιγμή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.